COP28: Ο Πόρος νέο «πράσινο» νησί – Τρίτο βήμα για το GR-eco Islands

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
COP28: Ο Πόρος νέο «πράσινο» νησί – Τρίτο βήμα για το GR-eco Islands
ΑΠΕ, εξηλεκτρισμός των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, κυκλική οικονομία και ηλεκτροκίνηση, οι 4 πυλώνες του ενεργειακού μετασχηματισμού του νησιού, σε συνεργασία με την εταιρεία Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Ο Πόρος είναι το νέο νησί που εντάσσεται στην πρωτοβουλία GR-eco Islands για την απανθρακοποίηση της νησιωτικής Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό περίπτερο στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28).

Πρόκειται για το τρίτο νησί που θα «πρασινίσει» μέσω της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη. Όπως ανέφερε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με την εταιρεία Masdar από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την οποία υπογράφηκε MoU. Τα μέτρα θα κινούνται σε τέσσερις άξονες.

1. Ανανεώσιμες πηγές. Αυτή τη στιγμή το νησί ηλεκτροδοτείται μέσω του ηπειρωτικού δικτύου, μέσω ηλεκτρικής διασύνδεσης. Θα εγκατασταθεί ένα φωτοβολταϊκό σύστημα, το οποίο θα επιτρέψει την κατακόρυφη μείωση του ανθρακικού του αποτυπώματος, ώστε οι ανάγκες της τοπικής κοινωνίας να καλύπτονται στην πλειονότητά τους με «πράσινο» ρεύμα.

2. Εξηλεκτρισμός των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Θα αποκτηθεί ένα νέο ηλεκτρικό πλοίο για την εκτέλεση των δρομολογίων της πορθμειακής γραμμής, ενώ θα μετατραπούν σε ηλεκτροκίνητα και τα μικρά επιβατηγά που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των επισκεπτών.

3. Ηλεκτροκίνηση. Θα αντικατασταθούν με ηλεκτροκίνητα τα οχήματα του στόλου δημοσίων συγκοινωνιών του νησιού, καθώς και τα ασθενοφόρα, τα οχήματα του Δήμου και της αστυνομίας.

4. Κυκλική οικονομία. Θα μειωθεί δραστικά ο όγκος των απορριμμάτων, με ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η απανθρακοποίηση μπορεί να προχωρήσει πολύ πιο εύκολα σε ένα μικρό νησί, παρά σε μια μεγάλη πόλη, εμπλέκοντας μάλιστα την τοπική κοινωνία. Εξέφρασε την πεποίθησή του για την επιτυχία του πρότζεκτ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider