Θεοχάρης: Εισάγουμε ένα σύστημα που επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή με πολυεπίπεδα μέτρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θεοχάρης: Εισάγουμε ένα σύστημα που επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή με πολυεπίπεδα μέτρα
«Εισάγουμε ένα σύστημα το οποίο αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, με μέτρα πολυεπίπεδα».

«Εισάγουμε ένα σύστημα το οποίο αντιμετωπίζει σε μεγάλο βαθμό τα ζητήματα της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρεί να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, με μέτρα πολυεπίπεδα», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Θεοχάρης σχολίασε τις παρεμβάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. «Αν σας άκουγε κανείς όλες αυτές τις ώρες θα νόμιζε ότι ερχόμαστε να σφάξουμε κόσμο, να καταστρέψουμε επαγγελματίες, αναξιοπαθούντες και το παράδοξο είναι, πως είναι δυνατόν οι δημοσκοπήσεις να μας λένε ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας είναι υπέρ αυτής της μεταρρύθμισης», σχολίασε ο κ. Θεοχάρης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών επικαλέστηκε στοιχεία που δείχνουν ότι με την αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, ελεύθεροι επαγγελματίες ανεβάζουν ισόποσα έσοδα και έξοδα. «Από το 2020 και μετά και λόγω των ηλεκτρονικών πληρωμών, βλέπουμε το τζίρο να ανεβαίνει. Αρχίζει ο τζίρος να μην είναι τόσο εύκολο να κρυφτεί, γιατί όλοι μας χρησιμοποιούμε τις κάρτες. Τι βλέπουμε, όμως, να συμβαίνει; Ανεβαίνουν, ισόποσα και τα έξοδα. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες λοιπόν, αυξάνουν τα έξοδά τους όσο χρειάζεται ώστε, να μένουν τα κέρδη τους σταθερά και να μην πληρωθεί παρά ο ίδιος φόρος. Αν θέλεις να αντιμετωπίσεις τη φοροδιαφυγή, δεν μπορεί να κλείνεις τα μάτια σε αυτά», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης και πρόσθεσε: «Αν επιμένουμε και συνεχίζουμε να θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή πρέπει κάτι να κάνουμε για αυτά. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Όσοι λοιπόν έχουμε συνείδηση, συναίσθηση ότι στην πολιτική είμαστε εδώ, για να φέρουμε κάποιο αποτέλεσμα, αυτά τα φαινόμενα δεν μπορεί να συνεχίζονται στο διηνεκές».

«Ας μην υποτιμούμε και το γεγονός, ότι πολλοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες έπαιρναν επιδόματα που δεν τα δικαιούνταν, γιατί ακριβώς υποδήλωναν τα εισοδήματά τους. Αυτό θα θεραπευτεί με αυτές τις διατάξεις και θα επιτρέψει αυτά τα ίδια χρήματα να δοθούν πίσω στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής ώστε στοχευμένα να μειώσουμε ακόμα περισσότερο τη φτώχεια, την παιδική φτώχεια, την ανέχεια, τους κοινωνικούς δείκτες ανισότητας», είπε ο κ. Θεοχάρης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι με τις προωθούμενες διατάξεις δίνεται και ώθηση στον επαγγελματισμό, στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. «Ζητάμε από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, όταν έχουνε πάνω από δύο ακίνητα ή τρία και πάνω, να ανοίξουν βιβλία, να το δούνε πιο επαγγελματικά, να μπορέσουν να φορολογηθούνε καλύτερα. Διότι μπορούν να περάσουν τα έξοδά τους και να φορολογούνται με 22% οριζόντια και έτσι δεν φτάνουνε σε φορολόγηση του 45% που είναι η φορολόγηση των μισθωμάτων», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης.

«Το νομοσχέδιο θα περιορίσει τη φοροδιαφυγή με μέτρα που είναι πολυεπίπεδα, μελετημένα και αποφασιστικά. Πρώτα από όλα με την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές, με διορία ολοκλήρωσης της διαδικασίας μέσα στους πρώτους μήνες του 2024. Επεκτείνουμε τα κίνητρα για τα ηλεκτρονικά τιμολόγια, ώστε κάποιος να τα επιλέξει, και έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία για να πάρουμε την ειδική άδεια από την Κομισιόν, ώστε να γίνουν υποχρεωτικά», δήλωσε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών.

Σημαντικές χαρακτήρισε ο Χάρης Θεοχάρης και τις διατάξεις για την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων. «Για πρώτη φορά μια κυβέρνηση τολμά να απαγορεύσει στις εταιρείες εμπορίας καυσίμων να συνεργάζονται είτε με πρατήριο, στο οποίο έχει γίνει λαθρεμπορία, νοθεία ή και ελλειμματική παράδοση, δηλαδή κλοπή πάνω στην αντλία, είτε με τα φυσικά πρόσωπα, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες αυτών των πρατηρίων καυσίμων», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι με το νομοσχέδιο επιβάλλεται περιορισμός της χρήσης των μετρητών στις συναλλαγές για τα ακίνητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έχουμε μαζί μας την πλειονότητα της κοινωνίας

Οι αποφάσεις του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου - Ποια θέματα συζητήθηκαν

Οι θέσεις της Ελλάδας στην COP28

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider