Επιτόκια ΕΚΤ: Αρκετά απίθανη μια μείωση στο άμεσο μέλλον, λέει ο Πρόεδρος της Bundesbank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιτόκια ΕΚΤ: Αρκετά απίθανη μια μείωση στο άμεσο μέλλον, λέει ο Πρόεδρος της Bundesbank
Joachim Nagel
Μια μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ.

Μια μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δεν είναι κάτι που θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Bundesbank Χοακίμ Νάγκελ.

Το κόστος δανεισμού «χρειάζεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για κατάλληλο διάστημα», σημείωσε ο Νάγκελ στο πλαίσιο ομιλίας του στη Φρανκφούρτη. «Ενώ είναι αδύνατο να προβλέψουμε ακριβώς πόσο μεγάλο θα είναι το διάστημα αυτό, είναι αρκετά απίθανό να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή άμεσα».

Ενώ τα μέλη του δ.σ. της ΕΚΤ έχουν «ξεκαθαρίσει» ότι το επιτόκιο των καταθέσεων θα παραμείνει στο 4% για μεγάλο διάστημα του 2024, οι αγορές «στοιχηματίζουν» σε μια μείωση ακόμη και τον Απρίλιο, ενώ πλέον προεξοφλούν αθροιστικές μειώσεις μιας ολόκληρης ποσοστιαίας μονάδας στα επιτόκια το επόμενο έτος.

Ο Νάγκελ, ο οποίος έχει πει επανειλημμένως ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μείωση του κόστους δανεισμού, τόνισε σήμερα ότι δεν είναι καν σαφές εάν τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν ήδη φτάσει στα υψηλότερά σημεία τους, καθώς η αύξηση των τιμών καταναλωτή -επί του παρόντος στο 2,9%- μπορεί να επηρεαστεί από τα γεωπολιτικά σοκ.

«Για να αποφύγουμε την οικονομική ζημιά που προκαλείται από τον παρατεταμένο, πολύ υψηλό πληθωρισμό, πρέπει να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών», είπε. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη να κηρύξουμε νίκη επί του πληθωρισμού».

Η επιθετική συσφικτική πολιτική έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία, η οποία θα αναπτυχθεί μετά βίας φέτος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα προέβλεψε ότι η περιοχή θα αποφύγει την ύφεση, ωστόσο, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Μάριο Σεντένο, δήλωσε στο Bloomberg προβληματισμένος για το έαν η Ευρωζώνη θα έχει μια ήπια «προσγείωση» μετά την απουσία ανάπτυξης τα τελευταία τρίμηνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πολύ πρόωρη η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider