Κομισιόν: Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση φέτος, αλλά πολύ αδύναμο το αναπτυξιακό momentum

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Η Ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση φέτος, αλλά πολύ αδύναμο το αναπτυξιακό momentum
Την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος υποβαθμίζει η Κομισιόν, με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να κάνει λόγο για ένα πολύ αδύναμο αναπτυξιακό momentum στη βάση της αύξησης του κόστους διαβίωσης, της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης και της σύσφιξης των νομισματικών συνθηκών.

Την πρόβλεψή της για τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος υποβαθμίζει η Κομισιόν, με τον Επίτροπο Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να κάνει λόγο για ένα πολύ αδύναμο αναπτυξιακό momentum στη βάση της αύξησης του κόστους διαβίωσης, της υποτονικής εξωτερικής ζήτησης και της σύσφιξης των νομισματικών συνθηκών.

Στις φθινοπωρινές της προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 0,6%, τόσο στην ΕΕ, όσο και στην Ευρωζώνη, ήτοι 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σύγκριση με τις καλοκαιρινές προβλέψεις.

Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται σταδιακά να ανακάμψει με «καταλύτη» την κατανάλωση, η οποία αναμένεται να υποστηριχθεί από την εύρωστη αγορά εργασίας, τη διατήρηση των μισθολογικών αυξήσεων και τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση του πληθωρισμού. Για το 2024, ο ρυθμός ανάπτυξης στην ΕΕ αναμένεται να βελτιωθεί στο 1,3% που, ωστόσο, συνιστά και πάλι υποβάθμιση 0,1 ποσοστιαίων μονάδων από την πρόβλεψη του καλοκαιριού. Στην Ευρωζώνη, η οικονομία αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 1,2%.

Το 2025, με τον πληθωρισμό και την επίδραση της νομισματικής σύσφιξης να υποχωρούν, η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 1,7% για την ΕΕ και στο 1,6% για την Ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να διαγράφει πτωτική τροχιά. Εκτιμάται ότι επιβραδύνθηκε 2,9% στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, από το υψηλό του 10,6% έναν χρόνο πριν. Το μέγεθος του Οκτωβρίου σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021. Ενώ το «φρένο» το περασμένου έτους αποδίδεται κατά κύριο λόγος στη ραγδαία πτώση των τιμών ενέργειας, πλέον η τάση διαχέεται σε όλες τις βασικές κατηγορίες κατανάλωσης, πέραν της ενέργειας και των τροφίμων.

«Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να επιβραδύνει το 2024 και 2025 αλλά με βραδύτερο ρυθμό», σημείωσε ο Τζεντιλόνι. «Αυτό αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων στα τρόφιμα, τα μεταποιητικά αγαθά και τις υπηρεσίες». Ο Επίτροπος πρόσθεσε, ωστόσο, πως με δεδομένη την πρόσφατη άνοδο των τιμών ενέργειας και τον τερματισμό των μέτρων για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, ο ενεργειακός κλάδος δεν θα συγκρατεί πλέον αποφασιστικά τον πληθωρισμό.

Κίνδυνοι και αβεβαιότητα εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων

Η Κομισιόν επισημαίνει ότι αβεβαιότητα και οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εν μέσω του παρατεταμένου επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή. Μέχρι στιγμής, ο αντίκτυπος του τελευταίου στις αγορές ενέργειας ήταν περιορισμένος, αλλά υπάρχει κίνδυνος διαταραχών στον ενεργειακό εφοδιασμό που θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας, την παγκόσμια παραγωγή και το συνολικό επίπεδο τιμών. Οι οικονομικές εξελίξεις στους κύριους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ, ιδίως στην Κίνα, θα μπορούσαν επίσης να εγκυμονούν κινδύνους.

Στο εγχώριο μέτωπο, η μετάδοση της νομισματικής σύσφιξης μπορεί να επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι προβλέπεται στις τρέχουσες προβλέχεις, καθώς η προσαρμογή των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των οικονομικών των κρατών στο περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο δύσκολη.

Τέλος, ακραία καιρικά φαινόμενα όπως καύσωνες, πυρκαγιές, ξηρασίες και πλημμύρες, που μαίνεται σε όλη την ήπειρο και πέρα από αυτήν με αυξανόμενη συχνότητα και εμβέλεια, δείχνουν τις δραματικές συνέπειες που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή όχι μόνο για το περιβάλλον και τους ανθρώπους που πλήττονται, αλλά και για την οικονομία.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 9,4%, στα 780 ευρώ τον μήνα, ο Τζεντιλόνι σχολίασε: «Ξέρουμε πως αυτές οι αυξήσεις αντισταθμίζουν την επιτάχυνση του πληθωρισμού. Δεν αναμένουμε ένα σπιράλ ανατιμήσεων. Υπάρχει ένα περιθώριο για τις αυξήσεις μισθών ούτως ώστε η αγοραστική δύναμη να καλύψει το χαμένο έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που δεν επηρεάζει απαραίτητα τα δημόσια οικονομικά».

Τα πορίσματα Λέτα και Ντράγκι

Κληθείς να σχολιάσει τις εκθέσεις που ετοιμάζουν οι πρώην Ιταλοί πρωθυπουργοί Ενρίκο Λέτα και Μάριο Ντράγκι για λογαριασμό του Συμβουλίου και της Κομισιόν αντίστοιχα, ο Τζεντιλόνι σημείωσε πως πρόκειται για 2 διαφορετικά πράγματα. Ο Λέτα δουλεύει πάνω στη ενιαία αγορά και τη λειτουργία της, ενώ ο Μάριο εργάζεται πάνω στις προοπτικές της ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Το «πόρισμα Λέτα» αναμένεται στη διάρκεια της βελγικής προεδρίας, ενώ του Ντράγκι μετά τις ευρωεκλογές το καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider