ΗΠΑ - ΕΕ: Δεν προέκυψε «πράσινο φως» στην παράταση της εκεχειρίας στο εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ - ΕΕ: Δεν προέκυψε «πράσινο φως» στην παράταση της εκεχειρίας στο εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου
Η Ουάσινγκτον πρότεινε παράταση μέχρι τα τέλη του 2025, αλλά οι Βρυξέλλες θέτουν όρους πριν συμφωνήσουν.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση παζαρεύουν τους όρους για να παρατείνουν την εκεχειρία στο εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου και για να αποφύγουν την πιθανή επιστροφή δασμών ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στο διατλαντικό εμπόριο, καθώς οι συνομιλίες για μια πιο διαρκή συμφωνία φέτος έχουν σταματήσει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις που μεταφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρότεινε την παράταση του υφιστάμενου στάτους κβο μέχρι το τέλος του 2025 - σε ημερομηνία πολύ μακριά από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του επόμενου έτους – με την προοπτική να καταλήξει σε μια μόνιμη συμφωνία με την Ευρώπη. Η ΕΕ από την πλευρά της, επιθυμεί μια δέσμευση που θα διορθώσει αυτό που υποστηρίζει ότι είναι μια ανισορροπία στην τρέχουσα ρύθμιση πριν συμφωνήσει σε παράταση, ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η εξέλιξη έρχεται καθώς οι συνομιλίες για τον αποκαλούμενο Παγκόσμιο Διακανονισμό για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο γνωστό και ως GSA έφτασαν σε αδιέξοδο, ανέφεραν στο Bloomberg πηγές που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι διαφορές παραμένουν σημαντικές μετά την αποτυχία σύναψης πολιτικής συμφωνίας τον περασμένο μήνα στη σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον, και οι αξιωματούχοι των δύο πλευρών δουλεύουν πυρετωδώς για να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία πριν από την προθεσμία του τέλους του έτους.

Η GSA προοριζόταν να αντικατοπτρίζει την ανανέωση στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ, μετά από τέσσερα ταραχώδη χρόνια κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ. Αντίθετα όμως, έχει γίνει το πεδίο μιας αυξανόμενης λίστας ανεπίλυτων παραγόντων και παραπόνων για οικονομικά ζητήματα, καθώς οι ΗΠΑ μπαίνουν σε εκλογικό κύκλο στον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ προηγείται στις δημοσκοπήσεις για να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η επιδίωξη μιας συμφωνίας για τα μέταλλα στοχεύει στη διευθέτηση μιας διαφωνίας της εποχής Τραμπ, που πυροδοτήθηκε από τους δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές με το σκεπτικό ότι ενέχουν κινδύνους για την αμερικανική εθνική ασφάλεια. Οι Βρυξέλλες χλεύασαν αυτή τη δικαιολογία και απάντησαν με αντίποινα. Η διαμάχη οδήγησε σε δασμούς που ανήλθαν στα ως και 10 δισ. δολάρια στο διατλαντικό εμπόριο.

Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε προσωρινή εκεχειρία το 2021, η οποία λήγει στο τέλος του έτους, για να δοθεί χρόνος για τη διαπραγμάτευση της GSA.

Ο στόχος της GSA είναι να αντιμετωπίσει την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγή και τις εκπομπές άνθρακα. Είχε σημειωθεί κάποια πρόοδος στον πρώτο από αυτούς τους δύο στόχους, ενώ έχει καταστεί σαφές ότι οι συμφωνίες θα είναι επίσης ανοιχτές σε χώρες που μοιράζονται το ίδιο πνεύμα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κοινό μέτωπο TikTok - Meta κατά της νομοθεσίας της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές

Μασκ: Ενέκρινε αντισημιτική ανάρτηση στο X- Δηλώνει κατά του ρατσισμού οποιουδήποτε είδους

ΣΕΑΟΠ: Ενισχυμένη η εξωστρέφεια των ελληνικών αλκοολούχων ποτών

gazzetta
gazzetta reader insider insider