ΕΕ-ΗΠΑ: Πιθανή παράταση της «εκεχειρίας» στο εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ-ΗΠΑ: Πιθανή παράταση της «εκεχειρίας» στο εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου
Οι δασμοί επιστρέφουν αυτόματα στο τέλος του έτους και μια παράταση θα παρείχε περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί μια μόνιμη διευθέτηση του θέματος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά το ενδεχόμενο μιας προσωρινής παράτασης της εκεχειρίας με τις ΗΠΑ, σχετικά με το εμπόριο χάλυβα και αλουμινίου, μια προοπτική που θα παρακάμψει τις διαπραγματεύσεις που έχουν σταματήσει και θα αποφύγει την επιστροφή δασμών στις διατλαντικές εξαγωγές ύψους έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, δεδομένου ότι οι δασμοί επιστρέφουν αυτόματα στο τέλος του έτους, μια παράταση θα παρείχε περισσότερο χρόνο για να επιτευχθεί μια μόνιμη διευθέτηση του θέματος, πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το ζήτημα απ' την πλευρά της ΕΕ.

Οι συνομιλίες για τον αποκαλούμενο «Παγκόσμιο Διακανονισμό για τον Αειφόρο Χάλυβα και το Αλουμίνιο», στοχεύουν στη διευθέτηση μιας διαφωνίας που ξεκίνησε από την εποχή Τραμπ, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς στις εισαγωγές μετάλλων από την Ευρώπη, επικαλούμενη κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας, στα οποία η ΕΕ απάντησε με αντίποινα. Οι δύο πλευρές κατέληξαν σε προσωρινή εκεχειρία το 2021, η οποία λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Διπλωμάτες της ΕΕ ενημερώθηκαν για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας που απαιτείται για την παράταση της εκεχειρίας, ανέφεραν πηγές του Bloomberg, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους, έχουν δηλώσει ότι και οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να αποφύγουν την επιστροφή των δασμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι αεροπορικές εταιρείες ήδη αισθάνονται τον αντίκτυπο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Ρεκόρ εννεαμήνου για τον Όμιλο BFF Banking Group: Καθαρά προσαρμοσμένα κέρδη 122,5 εκατ. ευρώ

Η Glencore εξαγοράζει το 77% της επιχείρησης άνθρακα της Teck για 6,93 δισ. δολ.

gazzetta
gazzetta reader insider insider