Διπλή Ανάπλαση: Διαγωνισμός 37 εκατ. ευρώ για έργα πρασίνου/κοινόχρηστων χώρων σε Ελαιώνα – Βοτανικό με συνδρομή του RRF

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διπλή Ανάπλαση: Διαγωνισμός 37 εκατ. ευρώ για έργα πρασίνου/κοινόχρηστων χώρων σε Ελαιώνα – Βοτανικό με συνδρομή του RRF
Ποιο είναι το project «Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα». Προσφορές έως τις 9 Ιανουαρίου 2024, χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Προχωρά άλλος ένας διαγωνισμός που σχετίζεται με το project της Διπλής Ανάπλασης και το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, ο Δήμος Αθηναίων γνωστοποίησε τη διακήρυξη για την επιλογή αναδόχου κατασκευής του έργου «Sub2. Αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα - Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην περιοχή της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα» και ειδικότερα του «Υποέργου 1: Έργα διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα», εκτιμώμενης αξίας σχεδόν 37,2 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων δικαιωμάτων προαίρεσης και ΦΠΑ).

Η σύμβαση αφορά την ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού / Ελαιώνα, την κατασκευή έργων διαμόρφωσης πρασίνου και κοινόχρηστων χώρων στην ευρύτερη περιοχή ΙΙ της Διπλής Ανάπλασης και του Ναυτικού Οχυρού στην περιοχή του Ελαιώνα, το οποίο αποτελεί ενιαίο και αδιαίρετο λειτουργικά σύνολο. Οι εργασίες που συμπεριλαμβάνονται στην σχετική μελέτη έχουν συγκεκριμένη αλληλουχία, ενώ κάποιες θα εκτελούνται ταυτόχρονα στην περιοχή επέμβασης με στόχο την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος ως προς την ασφάλεια, τη λειτουργικότητα και την αισθητική των κατασκευών. Ο συνολικός προγραμματισμός και η συνολική ευθύνη ως προς τη διοίκηση του έργου αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ορθή ολοκλήρωσή του. Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου, ορίζεται σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Ως ημερομηνία και ώρα λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών106 ορίζεται η 09η Ιανουαρίου 2024. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGeneration EU.

Περιγραφή και ουσιώδη χαρακτηριστικά του έργου

Όπως αναφέρεται στην απόφαση έγκρισης του διαγωνισμού, η περιοχή του Βοτανικού / Ελαιώνα καλύπτει μία έκταση 9.000 στρεμμάτων μίας πρώην βιομηχανικής περιοχής που καλύπτει εν μέρει πέντε Δήμους στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Το αθηναϊκό μέρος καλύπτει περίπου 2.120.000 τμ. συμπεριλαμβανομένων των εκτάσεων του δημοσίου (και της διπλής ανάπλασης στο Βοτανικό). Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της περιοχής Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων και τις θεσμοθετημένες χρήσεις γης προβλέπεται η δημιουργία εκτεταμένων κοινοχρήστων χώρων πρασίνου. Οι προβλεπόμενοι κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου εκτείνονται εκατέρωθεν του ρέματος προφήτη Δανιήλ σε όλο το μήκος της διαδρομής του, καθώς και εκατέρωθεν του ιστορικού άξονα της Ιεράς οδού. Τα οικοδομικά τετράγωνα στα οποία λειτουργούσαν παλαιότερα βιοτεχνίες και βιομηχανίες και εν γένει οχλούσες και ρυπογόνες χρήσεις οι οποίες απομακρύνθηκαν μετά την κήρυξη της περιοχής και μετατράπηκαν σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου οι οποίοι καλύπτουν το 30% της προαναφερόμενης έκτασης της περιοχής Ελαιώνα του Δήμου Αθηναίων. Σε ποσοστό 55% της προαναφερόμενης έκτασης έχουν εγκριθεί και κυρωθεί πράξεις εφαρμογής και κατά συνέπεια είναι οι περιοχές στις οποίες δύνανται να εφαρμοστούν το/τα εγκεκριμένο/α ρυμοτομικό/α σχέδια (ΠΔ Ελαιώνα και ΠΔ Διπλής Ανάπλασης) δηλαδή να δημιουργηθούν οι βασικές υποδομές αλλά και οι κοινόχρηστοι χώροι, που στερείται μέχρι σήμερα η περιοχή παρά την εγγύτητά της με το κέντρο της πόλης.

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος της Διπλής Ανάπλασης, όπως αυτό θεσμοθετήθηκε με προεδρικό διάταγμα, ο Δήμος Αθηναίων ως κύριος της έκτασης είναι αρμόδιος για τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου. Οι διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου εντός της περιοχής του από 29.04.2013 ΠΔ(ΦΕΚ161/τΑΑΠΘ/14.05.2013) καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 90.000τ.μ και αφορούν σε διαμόρφωση της πλατείας με άμεση σχέση και εξάρτηση με τις διαμορφώσεις εισόδων στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ (ΟΤ 45-46-50), στη διαμόρφωση εισόδου – εξόδου από και προς την οδό Αγίου Πολυκάρπου (ανατολικό τμήμα) από και προς το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, και την διαμόρφωση της περιοχής που ευρίσκεται ανατολικά του γηπέδου και ανατολικά του ρέματος του προφήτη Δανιήλ. Στους Κοινόχρηστους Χώρους Πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή της Διπλής Ανάπλασης προβλέπονται διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, χώρων αναψυχής με αντίστοιχες διαμορφώσεις για δραστηριότητες ήπιας άθλησης όπως αυτοί προβλέπονται από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο. Αφορούν σε οικοδομικά τετράγωνα και περιοχές για τις οποίες έχουν κυρωθεί και εγκριθεί μεμονωμένες πράξεις εφαρμογής και κατά συνέπεια δεν υφίστανται θεσμικά εμπόδια για την υλοποίηση τους. Οι κοινόχρηστοι χώροι εκτείνονται εκατέρωθεν του ρέματος του Προφήτη Δανιήλ και του τμήματος αυτού που έχει διευθετηθεί σε κλειστό αγωγό καθώς και στις δυο πλευρές του Ιστορικού Άξονα της Ιεράς οδού.

Στην μελέτη προτείνονται ποικίλες χρήσεις και λειτουργίες προσανατολισμένες στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, την αναψυχή και την ήπια αθλητική δραστηριότητα των επισκεπτών. Εκτεταμένες ζώνες πρασίνου, κήποι βροχής, διαδρομές, πλατείες, χώροι στάσης, μικρό αμφιθέατρο, παιδικές χαρές με φυσικά υλικά, πάρκο σκύλων κτιριακές εγκαταστάσεις (αναψυκτήρια, χώροι υγιεινής, αποθήκες εργαλείων κ.λπ., γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις, βόλεϊ, εδαφοσφαίριση, ελεύθερος στίβος και άλλες δραστηριότητες είναι ελεύθερες και ανοιχτές για τους επισκέπτες, ενώ οι οποιεσδήποτε κατασκευές είναι ελαφριές και εντάσσονται μορφολογικά στη φυσικότητα του «Πάρκου», γεγονός που χαρακτηρίζει την μελέτη, τόσο ως προς τις χαράξεις της, όσο και ως προς την χρήση των υλικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελληνικό: Εντός στόχων το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης – Η χρηματοδότηση και οι δυσκολίες

Ευ. Μυτιληναίος: Κρίσιμη η 14η Νοεμβρίου για τον βουλγαρικό φόρο – Πρόβλημα η αιφνίδια διακοπή του ρωσικού αερίου

Πώς θα «καρφώσετε» φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, διαφθορά - Bήμα-βήμα η διαδικασία

gazzetta
gazzetta reader insider insider