Ιταλία: Μεγάλη μείωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο - Στο 1,8% λόγω του περιορισμού του κόστους της ενέργειας

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ιταλία: Μεγάλη μείωση του πληθωρισμού τον Οκτώβριο - Στο 1,8% λόγω του περιορισμού του κόστους της ενέργειας
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση περιορίστηκε στην χώρα στο 1,8%, ενώ σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο -0,1%.

Απότομη επιβράδυνση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ιταλία τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Ινστιτούτου Στατιστικής Istat, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση περιορίστηκε στο 1,8%, από 5,3% τον Σεπτέμβριο. Σε μηνιαία βάση διαμορφώθηκε στο -0,1%.

Η εντυπωσιακή μείωση οφείλεται, κυρίως, στον σημαντικό περιορισμό του κόστους της ενέργειας (- 17% στην ελεύθερη αγορά και - 32% στην προστατευόμενη). Οι τομείς που παρουσίασαν αύξηση των τιμών τον Οκτώβριο, είναι εκείνοι των ακινήτων (+ 4%), των μέσων μεταφοράς (+4%) και των τροφίμων (5,6%).

Σύμφωνα με τον Μαριάνο Μπέλα, υπεύθυνο της υπηρεσίας ερευνών του Ιταλικού Εμπορικού Συλλόγου Confcommercio, «συνολικά, στην Ιταλία και σε όλη την Ευρώπη, η μείωση του πληθωρισμού συνεχίζεται με αδιάκοπο και σχετικά σύντομο ρυθμό», αλλά «η θετική αυτή πραγματικότητα τίθεται σε κίνδυνο από τις γεωπολιτικές εντάσεις της φάσης που διανύουμε».

Η Ιταλική Ένωση Καταναλωτών Codacons, τέλος, θεωρεί ότι «είναι οφθαλμαπάτη» και προσθέτει ότι «δεν πρόκειται για πραγματική μείωση των τιμών, από την στιγμή που ο μόνος μεγάλος περιορισμός κόστους αφορά την ενέργεια, ενώ τα τρόφιμα συνεχίζουν να ακριβαίνουν».

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι μείωσε την προβλεπόμενη ανάπτυξη συνολικά για το έτος, σε 0,8% από 1%. Για το 2024, προβλέπει πως το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί κατά 1.2%, από 1,5% που ήταν η πρόβλεψη τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Στο τέλος του 2026 «κληρώνει» για την καθολική εφαρμογή του νέου επιδόματος ανεργίας - Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Ακίνητα - Συναλλαγές: Πόσο χαμηλότερα «κλείνουν» από τις τιμές αγγελιών - Οι διαπραγματεύσεις σε ακριβές/φθηνές περιοχές

Εξοικονομώ: Τελευταία ευκαιρία έως 30 Ιουνίου - Ποια προγράμματα κλείνουν και ποιοι κινδυνεύουν να χάσουν επιδότηση

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider