Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι – Όλοι οι όροι και προϋποθέσεις

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι – Όλοι οι όροι και προϋποθέσεις
Επιδότηση των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας από Δεκέμβριο έως Απρίλιο. Ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια με το επίδομα πετρελαίου.

Η στοχευμένη στήριξη των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών, που χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια για να θερμανθούν (όπως θερμοσυσσωρευτές, κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας), θα αντικαταστήσει από τις αρχές του 2024 το υφιστάμενο σύστημα οριζόντων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, το οποίο εφαρμόζεται τώρα.

Η «αρχιτεκτονική» με την οποία θα ενταχθεί και το ρεύμα στο επίδομα θέρμανσης, από την επικείμενη χειμερινή περίοδο, αναμένεται να παρουσιαστεί από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα. Στην ίδια συνέντευξη, θα παρουσιαστούν και οι υπόλοιπες πρωτοβουλίες που έχει στα σκαριά το ΥΠΕΝ για τη λιανική αγορά ρεύματος, όπως τα μέτρα για την πιο αποτελεσματική καταπολέμηση των ρευματοκλοπών και οι ρυθμίσεις για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με την αντιμετώπιση του ενεργειακού τουρισμού.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, το νέο πλαίσιο στήριξης θα θέτει στο επίκεντρο τους ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές, δηλαδή τους πολίτες που δαπανούν μεγαλύτερο ποσό του εισοδήματός τους για να θερμανθούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίδομα για τη χρήση του ρεύματος για θέρμανση θα χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο προέρχονται οι οικονομικοί πόροι των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς. Επομένως, το μέτρο θα παραμείνει δημοσιονομικά ουδέτερο, χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια

Η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα στο ρεύμα θα γίνεται ηλεκτρονικά, είτε στην υφιστάμενη πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, είτε σε μία νέα πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί για αυτό τον σκοπό και η οποία θα διασυνδέεται στο myΘέρμανση. Σε κάθε περίπτωση, όποιος υποβάλλει αίτηση για επίδομα ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα μπορεί να καταθέσει αίτημα για επίδομα για κάποιο από τα υπόλοιπα καύσιμα θέρμανσης (πετρέλαιο, φωτιστικό πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα, πέλετ, θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης).

Όπως είναι φυσικό, θα ισχύει και το αντίστροφο. Έτσι, με αυτό τον έμμεσο τρόπο θα διαπιστώνεται ότι ο αιτών χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για να θερμανθεί, αφού θα διεκδικήσει οικονομική στήριξη αποκλειστικά για το συγκεκριμένο καύσιμο.

Η αίτηση θα αξιολογείται με τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που θα ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης στα υπόλοιπα καύσιμα. Επομένως, και πάλι το εισοδηματικό όριο θα είναι στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, ενώ θα αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Επίσης, για να είναι κανείς δικαιούχος θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ αν είναι άγαμος και τα 300.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης η πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Ανάρτηση δύο λογαριασμών

Επίσης, η στήριξη θα διαμορφώνεται και πάλι στο ίδιο ύψος, δηλαδή από 100 έως 800 ευρώ, εφαρμόζοντας και πάλι το καθεστώς των «βαθμοημερών», με προσαύξηση 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Έτσι, και στην ηλεκτρική ενέργεια θα ενισχύονται περισσότερο εκείνοι οι πολίτες που διαμένουν σε περιοχές με πιο βαρύ χειμώνα, και επομένως καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες ρεύματος για να θερμανθούν.

Για να μειώσει το κόστος θέρμανσης κατά τη χειμερινή περίοδο, το επίδομα θα καλύπτει καταναλώσεις ρεύματος από τον Δεκέμβριο έως και τον Απρίλιο. Όπως είναι φυσικό, τις αποδείξεις αγοράς (που ισχύουν για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης στα υπόλοιπα καύσιμα), αυτή τη φορά θα αντικαταστήσουν οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού.

Το επίδομα θα καταβάλλεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Για να το λάβει ένας καταναλωτής, θα πρέπει να αναρτήσει στην πλατφόρμα δύο λογαριασμούς ρεύματος που να καλύπτουν κατανάλωση της συγκεκριμένης περιόδου, το ύψος των οποίων να είναι τουλάχιστον διπλάσιο από το χρηματικό ποσό που δικαιούται. Έτσι, αν για παράδειγμα το επίδομα που του αναλογεί είναι 350 ευρώ, αθροιστικά οι λογαριασμοί θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 700 ευρώ.

Το κριτήριο αυτό θα εισαχθεί ώστε το επίδομα να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάται όντως για θέρμανση. Ωστόσο, οι συνολικές κιλοβατώρες σε έναν λογαριασμό αφορούν και άλλες χρήσεις σε ένα νοικοκυριό, όπως για παράδειγμα κατανάλωση για μαγείρεμα ή για φωτισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Με οφειλές το 20% του πελατολογίου των προμηθευτών – Στα 2,84 δισ. ευρώ τα συνολικά χρέη

Κομισιόν: Ενισχύεται η δράση ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια και η προστασία των καταναλωτών

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μόνη ελληνική εταιρεία στον S&P Clean Energy Index 

gazzetta
gazzetta reader insider insider