Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τελευταία ημέρα σήμερα για τις επιταγές

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζω θερμοσίφωνα: Τελευταία ημέρα σήμερα για τις επιταγές
Εκπνέει σήμερα, 24 Οκτωβρίου, η παράταση που έδωσε το ΥΠΕΝ για τη δέσμευση των voucher του «πρώτου κύματος» των 85.100 περίπου δικαιούχων.

Εκπνέει σήμερα η παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη χρήση των επιταγών του «Αλλάζω Θερμοσίφωνα», δηλαδή για την αγορά ηλιακού με χρήση voucher του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση αφορά το πρώτο «κύμα» των 103.310 δικαιούχων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, καθώς εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους. Για τους εν λόγω δικαιούχους, έχει επίσης παραταθεί έως την Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, η διορία εξαργύρωσης των επιταγών οι οποίες είναι σε κατάσταση «δέσμευσης σε έμπορο». Επίσης, προς τα πίσω έχει πάει και η ημερομηνία παράδοσης από τους ωφελούμενους του παλιού ηλεκτρικού τους θερμοσίφωνα.

Οι δικαιούχοι του πρώτου «κύματος» άρχισαν να λαμβάνουν τις επιταγές από τις 31 Ιουλίου. Έως και χθες είχαν εκδοθεί 92.651 επιταγές, ενώ είχαν δεσμευθεί σε έμπορο 65.233 voucher. Επιπλέον 27.418 επιταγές δεν είχαν αξιοποιηθεί, παρόλο που εκδόθηκαν, παραμένοντας διαθέσιμες για χρήση.

Οι δικαιούχοι θα δουν σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος. Υπολογίζεται πως η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού πρόκειται να μειωθεί, περίπου, κατά 65% ανά νοικοκυριό. Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα, εκτιμάται πως το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) θα μειωθεί κατά 200.000 τόνους, ετησίως.

Οι εγκεκριμένες αιτήσεις έχουν συνολικό προϋπολογισμό 107.700.071 ευρώ και αφορούν σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα, 7.302 αιτήσεις προέρχονται από την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, 26.354 από την Αττική, 2.785 από το Βόρειο Αιγαίο, 9.577 από την Δυτική Ελλάδα, 3.420 από την Δυτική Μακεδονία, 4.381 από την Ήπειρο, 7.603 από την Θεσσαλία, 2.487 από τα Ιόνια Νησιά, 16.166 από την Κεντρική Μακεδονία, 7.110 από την Κρήτη, 2.738 από το Νότιο Αιγαίο, 6.757 από την Πελοπόννησο και 6.630 από την Στερεά Ελλάδα.

Επιδότηση έως 900 ευρώ

Για την ιεράρχηση των αιτήσεων, ένα από τα κριτήρια ήταν το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας. Επίσης, ελήφθη υπόψη ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ανά οικογένεια, καθώς και το αν υπάρχουν στο νοικοκυριό ΑμεΑ. Πριμοδότηση έλαβαν επίσης και οι μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Για τους δικαιούχους, το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας έπαιξε επίσης ρόλο για το ύψος της επιδότησης που έλαβαν, για την αγορά ηλιακού. Ανάλογα σε ποια εισοδηματική κατηγορία ανήκε κάποιος ωφελούμενος, η επιδότηση ξεκινά από 510 και φτάνει μέχρι τα 900 ευρώ, καλύπτοντας έως το 60% της δαπάνης του νοικοκυριού. Μάλιστα, επιδοτούνται και οι εργασίες εγκατάστασης του ηλιακού.

Δικαίωμα συμμετοχής στο «Ανακυκλώνω - ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» είχε η πλειονότητα των νοικοκυριών. Εφαρμόστηκαν κοινωνικά κριτήρια και υπήρξε ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες που έχουν μέλος με αναπηρία, καθώς και για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Το «Ανακυκλώνω - ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» έχει διαθέσιμο προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Ωστόσο, λόγω προσαύξησής του κατά 8% (μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων) καλύπτονται από το πρόγραμμα αιτήσεις, συνολικού ύψους 107.700.071 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι – Όλοι οι όροι και προϋποθέσεις

Ρεύμα: Με οφειλές το 20% του πελατολογίου των προμηθευτών – Στα 2,84 δισ. ευρώ τα συνολικά χρέη

Αναβαθμίζεται η διαχείριση των δασών - Πιστώσεις άνθρακα και επιδότηση απόληψης βιομάζας στην φαρέτρα του ΥΠΕΝ

gazzetta
gazzetta reader insider insider