Ξεκίνησε να παράγει ενέργεια το «μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ξεκίνησε να παράγει ενέργεια το «μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου»
Η πρώτη ενέργεια από το «μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου» είναι πλέον γεγονός.

Η πρώτη ενέργεια από το «μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο του κόσμου» είναι πλέον γεγονός. Η είδηση ήρθε από τα βάθη της θάλασσας και πιο συγκεκριμένα από το τεράστιο αιολικό πάρκο Dogger Bank που βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοικτά των ακτών της βορειοανατολικής Αγγλίας. Το πάρκο αναπτύσσεται σε 3 φάσεις και θα παράγει 3,6 γιγαβάτ μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

«Η πρώτη τουρμπίνα στο Dogger Bank A άρχισε να γυρίζει και να παράγει ηλεκτρική ενέργεια το Σάββατο 7 Οκτωβρίου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Dogger Bank Wind Farm Project που πρόσθεσε πως: «Η ισχύς από την πρώτη offshore ανεμογεννήτρια μεταδίδεται τώρα στο εθνικό δίκτυο του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω του συστήματος μετάδοσης συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης σηματοδοτώντας την πρώτη χρήση τεχνολογίας HVDC σε αιολικό πάρκο του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πάνω από 6 εκατ. σπίτια θα ηλεκτροδοτούνται με αιολική ενέργεια

Το έργο που αναμένεται να ηλεκτροδοτεί έως και 6 εκατομμύρια σπίτια ετησίως, λειτουργεί με τεράστιους στρόβιλους Haliade-X της GE Vernova, οι οποίοι διαθέτουν πτερύγια μεγέθους 107 μέτρων.

Η Dogger Bank είναι μια κοινοπραξία που περιλαμβάνει τις SSE Renewables, Equinor και Vårgrønn, οι οποίες κατέχουν μερίδια 40%, 40% και 20% αντίστοιχα.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος του SSE, Άλισταιρ Φίλιπς Ντέιβις, δήλωσε ότι η Dogger Bank θα «προσφέρει σημαντική ώθηση στην ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομική προσιτότητα και την ηγετική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ, χαιρέτισε τα νέα και περιέγραψε την υπεράκτια αιολική ενέργεια ως «κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών, αποδοτικής ενέργειας που μπορεί να τροφοδοτήσει τα βρετανικά σπίτια από τις βρετανικές θάλασσες».

Η Βρετανία πρωτοπορεί, η Αμερική «τρέχει»

Να σημειωθεί, πως στη Βρετανία, τα μεγάλα υπεράκτια αιολικά πάρκα περιλαμβάνουν το Hornsea 2, μια πλήρως λειτουργική εγκατάσταση 165 στροβίλων που διαθέτει ισχύ άνω των 1,3 GW και το Dogger Bank, που όταν ολοκληρωθεί πλήρως θα αποτελεί «το μεγαλύτερο εγκατεστημένο αιολικό πάρκο στον κόσμο».

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος στην παραγωγή αιολικής ενέργειας με το αιολικό πάρκο των 30 μεγαβάτ Block Island, που ξεκίνησε τις εμπορικές του δραστηριότητες μόλις στα τέλη του 2016, φαίνεται όμως πως έχουν ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να φθάσουν τις επιδόσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider