Η κορύφωση της ζήτησης αργού τροφοδοτεί θυμό και διαφωνίες στον κόσμο του πετρελαίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κορύφωση της ζήτησης αργού τροφοδοτεί θυμό και διαφωνίες στον κόσμο του πετρελαίου
«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ ΟΠΕΚ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Το θέμα για τις χώρες και τις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, είναι «υπαρξιακό».

Ήταν ένας πόλεμος λέξεων και αριθμών μεταξύ δύο σημαντικών παραγόντων στην ενεργειακή βιομηχανία – του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΑΕ) και του ΟΠΕΚ – καθώς αγωνίζονται για το μέλλον σε έναν τομέα κρίσιμο για την επιβίωση των παραγωγών αργού: Την αιχμή της ζήτησης πετρελαίου.

Η κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου αναφέρεται στο χρονικό σημείο κατά το οποίο επιτυγχάνεται το υψηλότερο επίπεδο παγκόσμιας ζήτησης αργού, το οποίο θα ακολουθήσει αμέσως μια μόνιμη πτώση. Αυτό θεωρητικά θα μείωνε την ανάγκη για επενδύσεις σε έργα πετρελαίου και θα τα καθιστούσε λιγότερο βιώσιμα καθώς αναλαμβάνουν άλλες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με το CNBC, για τις χώρες και τις εταιρείες παραγωγής πετρελαίου, το θέμα είναι «υπαρξιακό».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν ο επικεφαλής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας , προέβλεψε ότι η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει στο μέγιστο μέχρι το 2030 και χαιρέτισε την πτώση του αργού που θα ακολουθήσει, ο ΟΠΕΚ έγινε έξαλλος.

«Τέτοιες αφηγήσεις οδηγούν το παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα σε μια θεαματική αποτυχία», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΠΕΚ Χάιθαμ αλ-Γκάις σε δήλωση του. «Θα οδηγούσε σε ενεργειακό χάος σε δυνητικά άνευ προηγουμένου κλίμακα, με τρομερές συνέπειες για τις οικονομίες και δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο». Κατηγόρησε μάλιστα τον ΙΕΑ ότι προκαλεί φόβο και διακινδυνεύει την αποσταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας.

Γενικότερα, η διαμάχη αντανακλά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ των ανησυχιών για την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα φιλοξενήσουν τη διάσκεψη κορυφής για το κλίμα COP28 τον Νοέμβριο και έχουν προωθήσει τις εκστρατείες βιωσιμότητας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την παραγωγική τους ικανότητα αργού, καθώς προετοιμάζονται για μια αύξηση της μελλοντικής ζήτησης. Τα ΗΑΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ.

Διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων πετρελαϊκών εταιριών και κρατικών παραγωγών πετρελαίου, τόνισαν την ανάγκη για μια διπλή προσέγγιση, επιμένοντας ότι οι εταιρείες τους ήταν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος και ότι η ενεργειακή μετάβαση δεν είναι δυνατή χωρίς την ασφάλεια και την οικονομική υποστήριξη του τομέα των υδρογονανθράκων.

«Δεν ξέρω αν θα έχουμε αιχμή της ζήτησης πετρελαίου το 2030. Αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να πούμε ότι πρέπει να μειώσουμε τις επενδύσεις, γιατί αυτό είναι ενάντια στη ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε ο Claudio Descalzi, Διευθύνων Σύμβουλος της ιταλικής πολυεθνικής εταιρείας ενέργειας Eni.

Προειδοποίησε ότι εάν οι επενδύσεις σε πετρέλαιο – και επομένως η προσφορά – μειωθούν και δεν ανταποκριθούν στη ζήτηση, οι τιμές θα εκτιναχθούν, ακρωτηριάζοντας την οικονομία.

Ο Descalzi αναγνώρισε ότι η καύση ορυκτών καυσίμων «παράγει πολύ CO2», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα και να βασιζόμαστε μόνο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αυτό να είναι το μέλλον, όχι. Δεν είναι έτσι. Έχουμε υποδομές, έχουμε επενδύσεις που πρέπει να ανακτήσουμε και έχουμε τη ζήτηση που είναι ακόμα εκεί».

Ο IEA έγραψε στην έκθεσή του τον Αύγουστο, ότι «η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κλιμακώνεται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ» και πρόκειται να επεκταθεί φέτος, αλλά πρόσθεσε ότι η ταχύτερη υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και η αποσύνδεση της Δύσης από το ρωσικό αέριο, θα οδηγήσει σε επιτάχυνση της ζήτησης αιχμής πριν από το 2030.

«Με βάση τις τρέχουσες κυβερνητικές πολιτικές και τις τάσεις της αγοράς, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 6% μεταξύ 2022 και 2028 για να φθάσει τα 105,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (mb/d). Παρά αυτή τη σωρευτική αύξηση, η ετήσια αύξηση της ζήτησης αναμένεται να συρρικνωθεί από 2,4 mb /d φέτος σε μόλις 0,4 mb/d το 2028, θέτοντας ορατή μια κορύφωση της ζήτησης», έγραψε ο οργανισμός σε έκθεση του Ιουνίου 2023.

Ο IEA περιέγραψε επίσης τον οδικό του χάρτη για το μηδενικούς ρύπους έως το 2050, υπολογίζοντας ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα πρέπει να μειωθεί στα 77 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2030 και στα 24 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2050.

Αλλά αυτοί οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί όταν αντιμετωπίζονται σε πραγματικούς όρους: Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας περιόδου καραντίνας της πανδημίας Covid-19, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, η παγκόσμια ημερήσια ζήτηση πετρελαίου μειώθηκε κατά 20% – κάτι που έγινε δυνατό μόνο επειδή η οικονομία έφτασε σε σχεδόν πλήρη ακινησία. Ο οδικός χάρτης του ΔΟΕ απαιτεί μείωση της ημερήσιας ζήτησης πετρελαίου κατά 25% σε επτά χρόνια.

«Όλοι προσπαθούμε για το ίδιο πράγμα»

Οι χώρες του ΟΠΕΚ, εν τω μεταξύ, επισημαίνουν τη συνέχιση της ετήσιας αύξησης της ζήτησης πετρελαίου, ιδιαίτερα από μεγάλες αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αλλά μια τέτοια πρόκληση δεν θα πρέπει να αποσπά την προσοχή από την τεράστια ζημιά που θα επέλθει, εάν δεν ληφθούν μέτρα, προειδοποιούν οι επιστήμονες του κλίματος. Η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ μέσα στην επόμενη δεκαετία, εάν η υπερθέρμανση του πλανήτη πρόκειται να περιοριστεί κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα. Και σύμφωνα με την επιτροπή, περίπου το 90% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 προέρχεται από τα ορυκτά καύσιμα και τη βαριά βιομηχανία.

Έτσι συνεχίζεται η διελκυστίνδα μεταξύ των υποστηρικτών της δράσης για το κλίμα και της βιομηχανίας υδρογονανθράκων, παρά ορισμένες εκκλήσεις της τελευταίας ότι πρέπει να συνεργαστούν. Οι πετρελαϊκές εταιρείες έχουν επίσης κατηγορηθεί ότι απέσυραν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα τους τελευταίους μήνες μετά τα ετήσια κέρδη ρεκόρ.

Φωτογραφία @ΑΡ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Copernicus: Ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός στην ιστορία

gazzetta
gazzetta reader insider insider