Goldman Sachs: Η «πράσινη» ενέργεια αυξάνει τη ζήτηση για χαλκό και πετρέλαιο στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Η «πράσινη» ενέργεια αυξάνει τη ζήτηση για χαλκό και πετρέλαιο στην Κίνα
Με ενδιαφέρον καταγράφει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, την ισχυρή ζήτηση της Κίνας για πολλά βασικά εμπορεύματα.

Με ενδιαφέρον καταγράφει η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, την ισχυρή ζήτηση της Κίνας για πολλά βασικά εμπορεύματα. Σε πρόσφατο σημείωμά της αναφέρει πως η ζήτηση της Κίνας για χαλκό έχει αυξηθεί κατά 8% σε ετήσια βάση, ενώ η «όρεξη» για σιδηρομετάλλευμα και πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 7% και 6%, αντίστοιχα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της Goldman για το σύνολο του έτους.

Ο λόγος δεν είναι άλλος από την ισχυρή ανάπτυξη αναφέρει η Goldman: «Αυτή η αύξηση στη ζήτηση έχει συνδεθεί σε μεγάλο βαθμό με την ισχυρή ανάπτυξη από την πράσινη οικονομία, σε συνδυασμό με τα δίκτυα και τα ακίνητα», σχολίασε.

Οι επενδύσεις σε ΑΠΕ αυξάνουν τη ζήτηση για βασικά μέταλλα

Παρόλο που ο κλάδος ακινήτων στην Κίνα προσπαθεί να ανακάμψει, η «πράσινη οικονομία» φαίνεται πως δίνει σημαντική ώθηση στα δημοσιονομικά αυξάνοντας τη ζήτηση για μέταλλα, όπως ο χαλκός που σχετίζονται με τη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη.

Οι οικονομολόγοι της Goldman αναφέρουν χαρακτηριστικά πως η αύξηση της ζήτησης του χαλκού οφείλεται στις ηλιακές εγκαταστάσεις που το 2023 έχουν φθάσει στο επίπεδο των εγκαταστάσεων όλων των προηγούμενων ετών».
Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η έκθεση του Ιουνίου του Global Energy Monitor, που αναφέρει πως η ηλιακή ισχύς σε λειτουργία της Κίνας έφτασε τα 228 GW, περισσότερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο μαζί. Στον «πράσινο» δρόμο άλλωστε βαδίζουν και οι επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια που έχουν διπλασιαστεί μόλις 5 χρόνια πριν από τους στόχους βιωσιμότητας το 2030. Έτσι, δεν προκαλεί απορία η «έκρηξη» στη ζήτηση χαλκού στην Κίνα που αυξήθηκε κατά 71% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Όπως άλλωστε ανέφερε η Goldman σε ξεχωριστή έκθεση τον Αύγουστο «Η πιο σημαντική ώθηση ήρθε από την πλευρά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η σχετική ζήτηση χαλκού είναι αυξημένη κατά 130% ετησίως μέχρι σήμερα, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης που σχετίζεται με την ηλιακή ενέργεια».

Ανάκαμψη στα μέταλλα από μεταποίηση και μεταφορές

Ομοίως όμως, αυξάνονται και άλλα βασικά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο λόγω της ανάκαμψης στον μεταποιητικό τομέα της Κίνας. Η βιομηχανική παραγωγή της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,5% τον Αύγουστο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 3,9%. Δεδομένων αυτών των στοιχείων, η Goldman προέβλεψε ότι η αύξηση της ζήτησης για αυτά τα μέταλλα πρόκειται να συνεχιστεί.

Μαζί με την αύξηση στη ζήτηση χαλκού και αλουμινίου έρχεται η αυξημένη ζήτηση στο πετρέλαιο λόγω μιας «ταχείας ανάκαμψης» σε τομείς υπηρεσιών όπως οι μεταφορές. Η Κίνα πλέον καταγράφει κινητικότητα ρεκόρ, αναφέρει η Goldman, με τις πτήσεις εσωτερικού να φτάνουν στα όρια της συμφόρησης.

Το παράδοξο της Κίνας και τα σίγουρα «πονταρίσματα»

Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει πως η ζήτηση θα παραμείνει ισχυρή αν και η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί σημαντικά το επόμενο έτος. Η οικονομία του ασιατικού γίγαντα εξακολουθεί να καταγράφει πλήθος αντιφάσεων με την άνοδο εμπορευμάτων από τη μια και την πτώση του χρηματιστηρίου από την άλλη, όπως τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Grow Investment, Χάο Χονγκ. Ωστόσο, αυτή αντίφαση στρέφει τους επενδυτές στα βασικά μέταλλα. «Οι έμποροι αυτή τη στιγμή στην κινεζική αγορά βλέπουν τα εμπορεύματα ως ένα μέσο για μια οριακή βελτίωση της κινεζικής πραγματικής οικονομίας στο μέλλον», παρατήρησε ο Χάο Χονγκ, προσπαθώντας να εξηγήσει το παράδοξο της κινεζικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider