ΗΠΑ: Αισιοδοξία Γέλεν για τις τιμές σε τρόφιμα και πετρέλαιο - Πόσο πιθανό είναι το shutdown;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Αισιοδοξία Γέλεν για τις τιμές σε τρόφιμα και πετρέλαιο - Πόσο πιθανό είναι το shutdown;
Μία φιλόδοξη ατζέντα με στόχο την αντιμετώπιση βασικών παραγόντων που θέτουν προσκόμματα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναφέρθηκε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας στο δίκτυο CNBC

Μία φιλόδοξη ατζέντα με στόχο την αντιμετώπιση βασικών παραγόντων που θέτουν προσκόμματα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναφέρθηκε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας στο δίκτυο CNBC, τη στιγμή που παραμένουν στο προσκήνιο οι διαφωνίες μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο, με τον κίνδυνο στάσης πληρωμών εκ μέρους της ομοσπονδιακή κυβέρνησης να είναι ξανά ορατός.

Αυξήσεις στα τρόφιμα και κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

«Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να επιτρέψουμε στην Παγκόσμια Τράπεζα και στις άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες να επεκτείνουν σημαντικά την παροχή πόρων και να κινητοποιήσουν ιδιωτικά κεφάλαια για την κλιματική αλλαγή», ανέφερε η Γέλεν σε συνέντευξή της στη δημοσιογράφο Sara Eisen.

Μιλώντας στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία ασκεί πίεση στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων, ειδικά μετά την έξοδο της πρώτης τον Ιούλιο από την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας τον Ιούλιο.

«Ο συνεχιζόμενος, βάναυσος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο», είπε η Γέλεν. «Και αφιερώνουμε χρόνο αυτή την εβδομάδα συζητώντας για τις τιμές των τροφίμων και για το τι μπορούμε να κάνουμε για να ανακουφίσουμε την πείνα και τις ελλείψεις».

Αισιοδοξία για την αμερικανική οικονομία παρά τους κλυδωνισμούς

Η υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι ένα shutdown για την κυβέρνηση των ΗΠΑ θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη δυναμική της εγχώριας οικονομίας, η οποία βρίσκεται σε ανοδική πορεία, σύμφωνα με πρόσφατους δείκτες. Ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης τιμών παραγωγού τον Αύγουστο αυξήθηκε κατά 0,7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση από τον Ιούνιο του 2022. Ο βασικός ΔΤΠ παρέμεινε σύμφωνος με τις εκτιμήσεις.

«Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος για διακοπή λειτουργίας και θέλουμε το Κογκρέσο να κάνει το έργο του για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης ώστε να συνεχίσει τη λειτουργίας της», είπε η Γέλεν. Σημειώνεται πως η προθεσμία για να εγκρίνει το Κογκρέσο την επέκταση της χρηματοδόστης της κεντρικής κυβέρνησης λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η Γέλεν μίλησε μια μέρα αφότου δύο βασικά μπλοκ στη Βουλή των Αντιπροσώπων κατέληξαν σε μια κατ' αρχήν συμφωνία για ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα περικοπές στις εσωτερικές δαπάνες και αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα.

Ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της συμφωνίας, αρκετοί συντηρητικοί βουλευτές απέρριψαν τον συμβιβασμό, καθιστώντας δύσκολο να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο μόνο με ψήφους των Δημοκρατικών δεδομένης της ισχνής πλειοψηφίας του κόμματος στο Σώμα.

Παρά τις διαφαινόμενες απειλές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η Γέλεν εμφανίστηκε αισιόδοξη για την οικονομία των ΗΠΑ αλλά και την αμερικανική αγορά εργασίας.

«Δεν βλέπω σημάδια ότι η οικονομία κινδυνεύει από ύφεση», είπε η Γέλεν. «Αντίθετα παρατηρούμε συνεχή ενίσχυση της οικονομίας, μια καλή και ανθεκτική αγορά εργασίας και τον πληθωρισμό να βρίσκεται σε τάση υποχώρησης», διαβεβαίωσε η υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Πετρέλαιο: Θα φθάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι;

Η Γέλεν ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν παρακολουθεί στενά τις τιμές του φυσικού αερίου για να εξασφαλίσει μια προσιτή τιμή για τους Αμερικανούς. Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα του έτους, ωθώντας ορισμένους ειδικούς να προβλέψουν ότι το αργό πετρέλαιο μπορεί να φτάσει τα 100 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

«Η προσδοκία μου είναι ότι οι τιμές θα σταθεροποιηθούν, αλλά θα παρακολουθούμε το ζήτημα», ανέφερε σχετικά η Αμερικανίδα υπουργός.

«Η ανάπτυξη της Κίνας μετά τον τερματισμό των lockdown που σχετίζονται με την πανδημία Covid, αν και πιο αργή από το αναμενόμενο, συμβάλλει στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου», δήλωσε η Γέλεν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μασκ: Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής μηνιαίας συνδρομής στο Χ

Instacart: Στα 10 δισ. δολάρια η αποτίμηση της ανταγωνίστριας της Amazon μετά την IPO

Από ρεκόρ σε ρεκόρ οι τιμές του ελαιόλαδου - «Άλμα» πάνω από 130% σε έναν χρόνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider