Ρεύμα: Στοχευμένες επιδοτήσεις από το 2024 – «Συνταγή» επιδόματος θέρμανσης για τη στήριξη

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: Στοχευμένες επιδοτήσεις από το 2024 – «Συνταγή» επιδόματος θέρμανσης για τη στήριξη
Τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις, με την εφαρμογή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για τις ενισχύσεις των λογαριασμών ρεύματος. Διαφοροποίηση της επιδότησης, ανάλογα με την περιοχή του νοικοκυριού, με καθορισμό των ορίων κατανάλωσης από το εάν χρησιμοποιεί ή όχι ρεύμα και για θέρμανση. Πιθανότερο σενάριο η δημιουργία μίας 3ης κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Έρχεται ειδικό τιμολόγιο και για τους πολύτεκνους.

Οριστικοποιείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σχέδιο για το «δίχτυ προστασίας» των καταναλωτών στην ενεργειακή κρίση, το οποίο θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του επόμενου έτους, απορροφώντας μέρος των ανατιμήσεων από τους λογαριασμούς ρεύματος. Το καινούριο πλαίσιο στήριξης πρόκειται να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί για αυτό τον σκοπό.

Το νέο «δίχτυ προστασίας» θέτει στο επίκεντρο τους οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτους πολίτες, αντικαθιστώντας το σχήμα των οριζόντων επιδοτήσεων που ισχύουν αυτή τη στιγμή. Κάτι που σημαίνει ότι μετά το τέλος του 2023, θα αποτελέσουν παρελθόν οι ενισχύσεις στους λογαριασμούς ρεύματος όλων των κατοικιών (είτε πρόκειται για κύριες είτε για δευτερεύουσες), ανεξαρτήτως εισοδήματος των πολιτών και για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες.

Για τον καθορισμό των δικαιούχων, έχει ακολουθηθεί η συνταγή του επιδόματος θέρμανσης, δηλαδή πρόκειται να θεσπισθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Επίσης, το πλαφόν τόσο για το εισόδημα όσο και για την ακίνητη περιουσία θα εξαρτάται από τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού.

Διαφοροποίηση ανά περιοχή

Επίσης, και πάλι όπως συμβαίνει με το επίδομα θέρμανσης, το ύψος της επιδότησης θα συναρτάται από τη γεωγραφική περιοχή του νοικοκυριού που δικαιούται ενίσχυση. Παράλληλα, για το ύψος της μηνιαίας κατανάλωσης που θα καλύπτεται από την επιδότηση, φαίνεται πως θα λαμβάνεται υπόψη και το αν ο καταναλωτής χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια για θέρμανση.

Με αυτό τον τρόπο, από τη μία μεριά θα διασφαλιστεί πως καλύπτονται όντως με επιδοτήσεις οι πραγματικές ανάγκες ενός νοικοκυριού για ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης, θα δοθεί κίνητρο στα νοικοκυριά για να «εγκαταλείψουν» τη χρήση ορυκτών καυσίμων.

Πιθανότερο σενάριο για το σχήμα του νέου πλαισίου στήριξης αποτελεί η δημιουργία μίας 3ης κατηγορίας Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Υπενθυμίζεται πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο τύποι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ΚΟΤ-Α και ΚΟΤ-Β.

Αν όντως δημιουργηθεί τρίτη κατηγορία ΚΟΤ, τότε όπως ισχύει και με τους υφιστάμενους δύο τύπους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου οι δικαιούχοι θα πρέπει να επανυποβάλλουν αιτήσεις ένταξης σε ετήσια βάση, με τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, ώστε να επιβεβαιώνεται πως συνεχίζουν να πληρούν τα κριτήρια ένταξης.

Τιμολόγιο για πολύτεκνους

Παράλληλα, στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει και τη θέσπιση ενός ειδικού τιμολογίου για τις πολύτεκνες οικογένειες, το οποίο όπως έχει γράψει το Insider.gr, έχει σχεδιαστεί από το ΥΠΕΝ το φθινόπωρο. Για τον σκοπό αυτό, θα επιδοτείται η τιμή ρεύματος στις οικογένειες με τουλάχιστον τέσσερα εξαρτώμενα μέλη, έως ενός ορίου κατανάλωσης ανά τετράμηνο.

Υπενθυμίζεται ότι στη θεσμοθέτηση του ειδικού τιμολογίου είχε αναφερθεί ο υπουργός ΠΕΝ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Όπως είχε σημειώσει ο υπουργός, η νομοθετική πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί με βάση και τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Όπως είναι γνωστό, η επιδότηση στο ρεύμα ίσχυε για τους πολύτεκνους έως το 2018, όταν και καταργήθηκε με Απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση προέβλεπε την ένταξη των πολυτέκνων στις ενιαίες ρυθμίσεις που ισχύουν για τα ευάλωτα νοικοκυριά που εντάσσονται στο ΚΟΤ, ενώ κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Φεβρουάριο του 2022. Έτσι, στόχος της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει σε ισχύ το εν λόγω μέτρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στις ράγες η «πρεμιέρα» ανάκτησης υπερεσόδων από τους προμηθευτές - Τα ποσά

Εταιρείες ρεύματος: Έως 4 έτη για να οριστικοποιηθούν τα κόστη προμήθειας – «Φρένο» από τους Διαχειριστές

Ρεύμα: Εκτός δικτύου μόνο οι περιοχές όπου συνεχίζονται τα πλημμυρικά φαινόμενα

gazzetta
gazzetta reader insider insider