Πλημμύρες «Daniel»: Τεράστιο πλήγμα στην τοπική οικονομία  - Tο αποτύπωμα στα φοροέσοδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλημμύρες «Daniel»: Τεράστιο πλήγμα στην τοπική οικονομία  - Tο αποτύπωμα στα φοροέσοδα
Το εισόδημα που θα αποκτούσαν οι παραγωγοί από το βαμβάκι, τα μήλα, τα αμύγδαλα, τις καρυδιές και άλλα προϊόντα που η συγκομιδή τους θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες βυθίστηκε στα ποτάμια και τις λάσπες. Τι δείχνουν τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τους φόρους και τον ΕΝΦΙΑ.

Τεράστιες πληγές έχουν ανοίξει οι καταστροφικές πλημμύρες στις ζωές των κατοίκων του Θεσσαλικού κάμπου με το κόστος να είναι ανυπολόγιστο για την οικονομία. Ο «Daniel» προκάλεσε βιβλικές καταστροφές αφήνοντας στο πέρασμά του νεκρούς, εκατοντάδες εγκλωβισμένους, άγνωστο αριθμό αγνοούμενων ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν τη χώρα έχουν προκαλέσει ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε υποδομές, κατοικίες, αγροτικές εκτάσεις, ζωϊκό κεφάλαιο και επιχειρήσεις.

Το εισόδημα που θα αποκτούσαν οι παραγωγοί από το βαμβάκι, τα μήλα, τα αμύγδαλα, τις καρυδιές και άλλα προϊόντα που η συγκομιδή τους θα ξεκινούσε τις επόμενες ημέρες βυθίστηκε στα ποτάμια και τις λάσπες.

Το κόστος των ζημιών

Με το κόστος αποκατάστασης των ζημιών σε νοικοκυριά, υποδομές, καλλιέργειες και επιχειρήσεις να εκτιμάται ακόμη και πάνω από 1 δισ. ευρώ, η πληγή για τον προϋπολογισμό ανοίγει ακόμη περισσότερο με τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν για τους πληγέντες όπως παρατάσεις στην πληρωμή των φόρων και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα των περιοχών περιοχές που βυθίστηκαν στο νερό.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ οι 424.171 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) της Λάρισας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων και της Μαγνησίας δηλώνουν εισοδήματα της τάξης των 4,7 δισ. ευρώ και για τα εισοδήματα αυτά πληρώνουν φόρο στο κράτος συνολικού ύψους 355,6 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι 476.877 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) διαθέτουν ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τα 32,7 δισ. ευρώ και μετά τις προβλεπόμενες εκπτώσεις και απαλλαγές πληρώνουν ΕΝΦΙΑ που συνολικά ανέρχεται σε 98,3 εκατ. ευρώ.

Ένα μεγάλο μέρος από τα έσοδα αυτά θα χαθεί για το δημόσιο καθώς αγρότες, κτηνοτρόφοι, επαγγελματίες που είδαν την παραγωγή τους να βυθίζεται στα ποτάμια που προκάλεσε ο Daniel θα πληρώσουν λιγότερους φόρους για τα εισοδήματά τους και την ακίνητη περιουσία τους.

ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων και του ΕΝΦΙΑ δείχνουν τα εξής:

- Στη Λάρισα οι 161.186 φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα (φορολογικές δηλώσεις έτους 2022) 1,87 δισ. ευρώ. Ο φόρος που προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις ανέρχεται σε 144,3 εκατ. ευρώ. Ενας στους τρεις είναι μισθωτός και δυο στους δέκα ασκούν επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα. Οι 179.917 ιδιοκτήτες ακινήτων της Λάρισας διαθέτουν ακίνητη περιουσία ύψους 12,6 δις. ευρώ και πληρώνουν ΕΝΦΙΑ 38,6 εκατ. ευρώ.

- Στο νομό Μαγνησίας οι 119.118 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) που υποβάλουν φορολογική δήλωση εμφανίζουν στην Εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 1,33 δισ. ευρώ με το φόρο εισοδήματος να αγγίζει τα 110 εκατ. ευρώ.

- Στο νομό Τρικάλων οι 78.730 φορολογούμενοι (φυσικά πρόσωπα) δηλώνουν εισοδήματα 792,75 εκατ. ευρώ και ενισχύουν τα κρατικά ταμεία με 58,32 εκατ. ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ανέρχονται σε 90.373. Η αξία της ακίνητης περιουσίας τους υπερβαίνει τα 5,3 δισ. ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ που πληρώνουν αγγίζει τα 16,5 εκατ. ευρώ.

- Στην Καρδίτσα 65.137 φορολογούμενοι υποβάλουν φορολογική δήλωση και δηλώνουν εισοδήματα ύψους 643,8 εκατ. ευρώ ενώ ο φόρος που πληρώνουν στο κράτος με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης ανέρχεται σε 43,2 εκατ. ευρώ. Η ακίνητη περιουσία των 74.151 φυσικών και νομικών προσώπων της Καρδίτσας ανέρχεται σε 3,8 δισ. ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν να πληρώσουν φέτος ανήλθε συνολικά σε 12,4 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider