Βέλγιο: Άντλησε το ποσό-ρεκόρ των 22 δισ. ευρώ από... αποταμιευτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βέλγιο: Άντλησε το ποσό-ρεκόρ των 22 δισ. ευρώ από... αποταμιευτές
Το ποσό-ρεκόρ των 21,9 δισ. ευρώ από αποταμιευτές άντλησε το Βέλγιο σε μια πώληση ομολόγων που σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί τις τραπεζικές καταθέσεις.

Το ποσό-ρεκόρ των 21,9 δισ. ευρώ από αποταμιευτές άντλησε το Βέλγιο σε μια πώληση ομολόγων που σχεδιάστηκε για να ανταγωνιστεί τις τραπεζικές καταθέσεις. Είναι μία ακόμη ένδειξη της δημοτικότητας των κρατικών ομολόγων, καθώς αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η δυσαρέσκεια με τις τράπεζες που δεν εναρμονίζονται με τις άνευ προηγουμένου αυξήσεις στα επιτόκια.

Η πώληση, μέσω της οποίας η κυβέρνηση του Βελγίου ελπίζει να πιέσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια που πληρώνουν στους καταθέτες, σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κίνηση χρηματοδότησης στην ιστορία της χώρας.

Με το ποσό να αντιστοιχεί στο περίπου 5% των βελγικών καταθέσεων, η πώληση ξεπερνά κατά πολύ τα 5,7 δισ. ευρώ που η χώρα άντλησε από αποταμιευτές στο ζενίθ της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης το 2011.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, παρότι έχουν ενισχυμένη ρευστότητα, αντιστέκονται στην αύξηση των επιτοκίων των αποταμιευτικών λογαριασμών, παρόλο που τα επιτόκια της αγοράς έχουν αυξηθεί καθώς οι κεντρικές τράπεζες καταπολεμούν τον πληθωρισμό, πυροδοτώντας αναλήψεις από τα νοικοκυριά που αναζητούν καλύτερες αποδόσεις.

Τα ομόλογα που εκδίδονται από κυβερνήσεις και απευθύνονται σε αποταμιευτές έχουν γίνει μια δημοφιλής εναλλακτική λύση και το Βέλγιο είναι ένα ακόμη ευρωπαϊκό κράτος που εκμεταλλεύεται την όρεξη των αποταμιευτών. Η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν μεταφέρει φέτος μεγάλα τμήματα των προγραμμάτων χρηματοδότησής τους στα νοικοκυριά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ελληνικές εξαγωγές και επιχειρήσεις στη Βουλγαρία – Οι επενδύσεις των Viohalco, ΟΛΘ, Μύλοι Λούλη και οι χιλιάδες μικρομεσαίοι

Ενεργειακά deal αλλάζουν τον «χάρτη» της Βόρειας Ελλάδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider