Ακίνητα: Το κύμα μεταβιβάσεων «φουσκώνει» τα φοροέσοδα - Επιπλέον 360 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Το κύμα μεταβιβάσεων «φουσκώνει» τα φοροέσοδα - Επιπλέον 360 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία
Αγγίζουν τις 250.000 οι δηλώσεις για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές που υποβλήθηκαν στο myProperty.

Στα πάνω τους βρίσκονται οι μεταβιβάσεις κατοικιών, οικοπέδων, γραφείων, επαγγελματικών κτιρίων παρά το ράλι που καταγράφεται στις τιμές της αγοράς. Ο μεγαλύτερος όγκος αφορά αγοραπωλησίες ενώ έντονη κινητικότητα σημειώνεται στις γονικές παροχές και δωρεές λόγω του αφορολογήτου ορίου των 800.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 8μηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου υποβλήθηκαν σχεδόν 250.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, γονικές παροχές, δωρεές και κληρονομιές και οι φόροι που έχουν βεβαιωθεί υπερβαίνουν τα 360 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία

Μέχρι τις αρχές της εβδομάδας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ είχαν υποβληθεί 113.080 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης με το ποσό που έχει εισρεύσει στα κρατικά ταμεία να φθάνει τα 303 εκατ. ευρώ.

Επίσης, έχουν υποβληθεί:

- 50.459 δηλώσεις φόρου γονικής παροχής με το φόρο που βεβαιώθηκε να φθάνει τα 9 εκατ. ευρώ λόγω του υψηλού αφορολογήτου ορίου.

- 29.115 δηλώσεις δωρεών με φόρο 10,5 εκατ. ευρώ.

- 49.347 ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάς με το φόρο που πληρώνουν οι φορολογούμενοι να ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ.

Η αύξηση στις δωρεές και γονικές παροχές αποδίδεται κυρίως στην αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου στα 800.000 ευρώ για τους συγγενείς πρώτης κατηγορίας, δηλαδή συζύγους, πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, παιδιά, εγγόνια και γονείς. Επισημαίνεται ότι το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ αφορά την ακίνητη περιουσία και την κινητή περιουσία (χρήματα, αυτοκίνητα, μετοχές) και σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους πολλοί γονείς λόγω του υψηλού αφορολόγητου δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους προκειμένου αυτά να προχωρήσουν στην αγορά κατοικίας.

Έλεγχοι σε συμβόλαια

Τα ακίνητα βρίσκονται στο στόχαστρο και του φοροελεγκτικού μηχανισμού με τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ να κάνουν «φύλλο και φτερό» χιλιάδες υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με στόχο να αποκαλυφθούν παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ιδίως μετά την καθιέρωση του αφορολόγητου ορίου των 800.000 ευρώ στις γονικές παροχές. Στο επίκεντρο των ελέγχων βρίσκονται υποθέσεις του έτους 2017 για τις οποίες στις 31 Δεκεμβρίου του 2023 λήγει η προθεσμία της Φορολογικής Διοίκησης να εκδώσει πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.

Οι έρευνες των φοροελεγκτών επεκτείνονται σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες με το σχέδιο της ΑΑΔΕ να προβλέπει τουλάχιστον 100 ελέγχους προκειμένου να εντοπιστούν ακίνητα που άλλαξαν χέρια χωρίς να έχει πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ. Οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια από το γραφείο των εφοριακών.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έχει δώσει εντολή να διενεργηθούν για το έτος 2023 έλεγχοι γραφείου από τα Τμήματα ή Γραφεία Συμμόρφωσης και Σχέσεων με τους Φορολογούμενους των Δ.Ο.Υ. προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι μεταβιβάσεις ακινήτων συνοδεύονταν με το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ το οποίο είναι υποχρεωτικό για κάθε μεταβίβαση ακινήτου. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό βεβαιώνει ότι το ίδιο ακίνητο που μεταβιβάζεται περιλαμβάνεται στη δήλωση ΕΝΦΙΑ, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει, ή νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο. Οι συμβολαιογράφοι που θα εντοπιστούν να παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα που φτάνουν έως 1.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider