Πάνω από τα επίπεδα του 2019 οι πτήσεις στην Ελλάδα – Στο ευρωπαϊκό Top 10 η χώρα μας σε αριθμό πτήσεων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τα επίπεδα του 2019 οι πτήσεις στην Ελλάδα – Στο ευρωπαϊκό Top 10 η χώρα μας σε αριθμό πτήσεων
Η Ελλάδα ήταν μια από τις συνολικά τρεις χώρες που παρακολουθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), που παρουσίασαν αύξηση στον αριθμό των πτήσεων σε σχέση με το 2019.

Στην «καρδιά» της θερινής σεζόν η Ελλάδα ήταν μια από τις συνολικά τρεις χώρες που βρίσκονται στο top10 της περιοχής ευθύνης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol), που παρουσιάσαν αύξηση στον αριθμό των πτήσεων σε σχέση με το 2019, το τελευταίο έτος πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Eurocontrol για την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου η Ελλάδα, η Τουρκία και η Πορτογαλία ήταν οι τρεις χώρες του ευρωπαϊκού top10 που κατέγραψαν υψηλότερο αριθμό πτήσεων σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019. Η Ισπανία ήταν κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ οι υπόλοιπες χώρες παρέμειναν χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019 σε ποσοστά από 5% έως 14%.

Ειδικότερα, την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου είχαμε κατά μέσο όρο 2.453 πτήσεις ημερησίως, επίδοση που τοποθετεί τη χώρα μας στην έβδομη θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης. Ο αριθμός των πτήσεων ήταν μειωμένος κατά 1% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, αλλά αυξημένος κατά 3% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 και κατά 9% σε σχέση με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2019. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία με 6.033 πτήσεις ανά ημέρα και ακολουθούν η Ισπανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Την ίδια εβδομάδα η Aegean εμφάνισε αύξηση κατά 2% των πτήσεων έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, επίδοση που την τοποθετεί στις αεροπορικές με την μεγαλύτερη άνοδο αριθμού πτήσεων σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Την μεγαλύτερη αύξηση (+37%) καταγράφει η Wizz Air και ακολουθούν οι: Ryanair (+27%), DHL (+22%), Jet2 (+18%), Volotea (+13%), Turkish Airlines (+8%).

Σε σύγκριση με το 2022 τόσο οι βασικές αεροπορικές (+19%), όσο και οι περιφερειακές (+2%) και χαμηλού κόστους (+5%) καταγράφουν ανάπτυξη, αντικατοπτρίζοντας τη συνεχιζόμενη ανάκαμψή τους από το ξέσπασμα της πανδημίας. Λιγότερες πτήσεις από τα επίπεδα του 2022 καταγράφουν τόσο επιχειρηματικές αερομεταφορές (-10%), όσο και οι εμπορευματικές πτήσεις (-7%). Το μερίδιο αγοράς των εμπορευματικών πτήσεων (all-cargo) έχει πλέον σταθεροποιηθεί στο 2,9% όλων των πτήσεων. Ο τομέας Charter, ο οποίος αντιπροσώπευε το 4,5% όλων των πτήσεων για το πρώτο μισό του Αυγούστου 2023, κατέγραψε λιγότερες πτήσεις (-2%) την εβδομάδα 09 – 15 Αυγούστου 2023, σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατί η HSBC στέλνει ισχυρό σήμα «αγοράς» για τις ελληνικές τράπεζες, τη Jumbo, τον ΟΠΑΠ και την Aegean

Οι πλούσιοι του Λιβάνου ψηφίζουν Αθήνα και Μύκονο

«Πληθωριστικός επιταχυντής» ο τουρισμός - Θα φέρει νέα αύξηση επιτοκίων από ΕΚΤ;

gazzetta
gazzetta reader insider insider