Φυσικό αέριο: Στο φουλ οι αποθήκες της ΕΕ, όμως δεν αρκεί - «Καταιγίδα κινδύνων»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Στο φουλ οι αποθήκες της ΕΕ, όμως δεν αρκεί - «Καταιγίδα κινδύνων»
Η Γερμανία έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι κίνδυνοι έλλειψης φυσικού αερίου θα παραμείνουν μέχρι τις αρχές του 2027.

Οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι σχεδόν γεμάτες, όμως αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για τη Γηραιά Ήπειρο τον χειμώνα, όπως προειδοποιεί με δημοσίευμά του το Bloomberg. Ειδικότερα, τα επίπεδα αποθήκευσης στην ΕΕ έφτασαν το 90,1% της χωρητικότητας στις 16 Αυγούστου, που αποτελεί υψηλό έτους και υπερκαλύπτει τον ευρωπαϊκό στόχο που έχει τεθεί για τη διαθεσιμότητα έως την 1η Νοεμβρίου.

Ωστόσο, τα αποθέματα δεν θα καλύψουν όλες τις χειμερινές ανάγκες φυσικού αερίου της ΕΕ, δημιουργώντας μια καταιγίδα κινδύνων. Πιθανές απεργίες εργαζομένων στην Αυστραλία απειλούν την παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου με την Ευρώπη να εξακολουθεί να λαμβάνει μικρότερες ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία. Παράλληλα, τα παρατεταμένα μπλακάουτ στη Νορβηγία οδήγησαν σε αυξήσεις των τιμών, υπενθυμίζοντας την ευθραυστότητα της αγοράς.

Με άλλα λόγια, η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης δεν έχει τελειώσει ακόμη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο έως και 4,3% στα 38,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή - ολοταχώς για την 3η σερί εβδομάδα κερδών - εν μέσω των διαρκών ανησυχιών για την προμήθεια. Η χειμερινή σεζόν όπου η ύπαρξη φυσικού αερίου για την ΕΕ είναι κρίσιμη, διαρκεί επίσημα από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο. Όταν οι δεξαμενές είναι εντελώς πλήρεις, τα αποθέματα επαρκούν για περίπου 90 ημέρες σε περίπτωση κανονικής ζήτησης, αλλά πολλά εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες.

Τα αποθέματα αερίου διαφέρουν επίσης ανά χώρα. Κράτη, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ισπανία, έχουν ήδη υπερβεί τον στόχο της ΕΕ. Η Γαλλία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με επίπεδα αποθήκευσης περίπου στο 84%, αφού ο ενεργειακός εφοδιασμός της διακόπηκε νωρίτερα φέτος από πανεθνικές απεργίες. Ενώ οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι περίπου 90% μειωμένες από την κορύφωση της κρίσης πέρυσι, η νευρικότητα της αγοράς και η έντονη αστάθεια ήρθαν για να μείνουν δεδομένου ότι η παγκόσμια προσφορά παραμένει περιορισμένη μετά τις ρωσικές περικοπές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Πρόβλεψη για αύξηση 10% στις χρεώσεις Σεπτεμβρίου

Ευρωζώνη: Εμπορικό πλεόνασμα τον Ιούνιο, καθώς οι τιμές ενέργειας υποχωρούν

Ενέργεια: «Κλειδώνουν» τον Σεπτέμβριο οι πρώτες επιδοτήσεις για παραγωγή προϊόντων «πράσινης» μετάβασης

gazzetta
gazzetta reader insider insider