Ρωσία: Η Κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο, κατά 350 μονάδες βάσης, στο 12%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Η Κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο, κατά 350 μονάδες βάσης, στο 12%
Η Μόσχα προσπαθεί να σταματήσει την ταχεία υποτίμηση του ρουβλίου.

Σε δεύτερη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων, κατά 350 μονάδες βάσης αυτή τη φορά, στο 12%, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σε έκτακτη συνεδρίασή της, καθώς η Μόσχα προσπαθεί να σταματήσει την ταχεία υποτίμηση του ρουβλίου.

Το ρούβλι υποχώρησε κάτω από τα 100 ανά δολάριο εχθές, Δευτέρα, καθώς ο οικονομικός σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, Maxim Oreshkin, έγραψε ένα άρθρο στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass που κατηγόρησε τη «χαλαρή νομισματική πολιτική» για την υποχώρηση του νομίσματος και την επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Στη συνέχεια, η Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε έκτακτη συνεδρίαση για να επαναξιολογήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο προηγουμένως ήταν 8,5%.

Σήμερα το ρούβλι διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 98 ανά δολάριο και εξακολουθεί να είναι μεταξύ των τριών με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναπτυσσόμενες οικονομίες φέτος με απώλειες άνω του 24%.

Στην ανακοίνωσή της, η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η απόφαση στοχεύει στον «περιορισμό των κινδύνων σταθερότητας των τιμών» καθώς «η πληθωριστική πίεση αυξάνεται». «Η σταθερή αύξηση της εγχώριας ζήτησης που ξεπερνά την ικανότητα επέκτασης της παραγωγής ενισχύει την υποκείμενη πληθωριστική πίεση και έχει αντίκτυπο στη δυναμική της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου μέσω της αυξημένης ζήτησης για εισαγωγές», ανέφερε η τράπεζα.

Μπροστά στους ανοδικούς κινδύνους, η κεντρική τράπεζα τόνισε ότι η απόφασή της είχε στόχο «να διαμορφώσει τις νομισματικές συνθήκες και τη συνολική δυναμική της εγχώριας ζήτησης που είναι απαραίτητη για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο 4% το 2024 και να τον σταθεροποιήσει κοντά στο 4% στη συνέχεια».

Σε ετήσιους όρους σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, ο πληθωρισμός τους τελευταίους τρεις μήνες διαμορφώθηκε στο 7,6%.

Η τράπεζα πραγματοποίησε για τελευταία φορά έκτακτη αύξηση επιτοκίων στα τέλη Φεβρουαρίου 2022 με αύξηση επιτοκίων στο 20%, στον απόηχο της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η τράπεζα μείωσε σταθερά το κόστος δανεισμού στο 7,5% καθώς η ισχυρή πληθωριστική πίεση μειώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

Από την τελευταία περικοπή τον Σεπτέμβριο του 2022, η τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια, ωστόσο αύξανε σταθερά την επιθετική ρητορική της, προχωρώντας τελικά σε αύξηση κατά 100 μονάδες βάσης, στο 8,5%, στην πιο πρόσφατη προγραμματισμένη συνεδρίασή της τον Ιούλιο. Η επόμενη συνεδρίαση για το επιτόκιο αναμένεται στις 15 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεγάλης κλίμακας αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας στη δυτική Ουκρανία - 3 νεκροί

Κίνα: Απρόσμενη μείωση επιτοκίων μετά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία

Ιαπωνία: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η ανάπτυξη του ΑΕΠ λόγω εξαγωγών και τουρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider