Σε χαμηλό σχεδόν 1,5 έτους το ρούβλι - Αισθητή πτώση και για το γεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλό σχεδόν 1,5 έτους το ρούβλι - Αισθητή πτώση και για το γεν
Το νόμισμα της Ρωσίας έχει αποδυναμωθεί κατά περίπου 25% έναντι του δολαρίου - Σε χαμηλό 9 μηνών και το ιαπωνικό γεν.

Το ρούβλι έχασε το ψυχολογικό «όριο» των 100 ανά δολάριο, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του περασμένου έτους, ακόμη και όταν η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προσπάθησε να σταματήσει την ύφεση εν μέσω πολέμου.

Το νόμισμα της Ρωσίας έχει αποδυναμωθεί κατά περίπου 25% έναντι του δολαρίου μέχρι στιγμής φέτος και ανήκει ανάμεσα στα τρία νομίσματα με τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές, μαζί με την τουρκική λίρα και το πέσο της Αργεντινής. Έχει χάσει σχεδόν το ήμισυ της αξίας του σε σχέση με την κορύφωσή του τον περασμένο Ιούνιο, καθώς η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία συνεχίζεται ακάθεκτη, με τις κυρώσεις συμπεριλαμβανομένου του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, να στερούν έσοδα από τις εξαγωγές.

Τα έσοδα των Ρώσων εξαγωγέων πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώθηκαν στα 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο από 16,8 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας. Η Διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, έχει επανειλημμένα αναδείξει τη συρρίκνωση του εμπορικού ισοζυγίου της Ρωσίας ως τον κύριο λόγο για την αποδυνάμωση του ρουβλίου, αποκλείοντας παρεμβάσεις για τη στήριξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

«Δεν βλέπουμε κανέναν κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από την πτώση του ρουβλίου», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Αλεξέι Ζαμπότκιν.

Πτώση και για το γεν

Στον ίδιο μήκος κύματος και το ιαπωνικό γεν ξεπέρασε το «φράγμα» των 145 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2022.

Το γεν αποδυναμώνεται σταθερά από τότε που η Τράπεζα της Ιαπωνίας προσάρμοσε τη στάση της στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων στα τέλη Ιουλίου, στέλνοντας τα 10ετή ιαπωνικά κρατικά ομόλογα σε υψηλό εννέα ετών.

Η HSBC αναμένει ότι το ιαπωνικό Υπουργείο Οικονομικών «θα αρχίσει να πιέζει προς τα πίσω στο εύρος 145-148»". Η ιαπωνική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ) επενέβησαν για να επαναφέρουν το γεν στα 145 ανά δολάριο τον Σεπτέμβριο του 2022. Ωστόσο, εάν η BOJ και η ιαπωνική κυβέρνηση δεν παρέμβουν, η HSBC αναφέρει ότι οι θέσεις short στο γεν «πιθανότατα θα ενισχυθούν περαιτέρω».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η «αποφράς» ημέρα της 15ης/8/1971 και τι μας λέει για το σήμερα

Στο «κόκκινο» τα ασιατικά χρηματιστήρια: Ιστορικό χαμηλό για τη μετοχή της Country Garden

Γιατί η ΤτΕ αναρτά στην Α' σελίδα της την τιμή του χρυσού;  

gazzetta
gazzetta reader insider insider