Υποδομές: «STOP» στα αντιπλημμυρικά έργα Νέας Μάκρης – Η δικαστική «τύχη» διαγωνισμών 560 εκατ. ευρώ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υποδομές: «STOP» στα αντιπλημμυρικά έργα Νέας Μάκρης – Η δικαστική «τύχη» διαγωνισμών 560 εκατ. ευρώ
Με απόφαση του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρα, ακυρώθηκε η διακήρυξη του έργου με τίτλο: «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΕΡΓΑ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ». Στον «αέρα» ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακκαβιά. Αναμονή για οδικό διαγωνισμό στην Κεντρική Ελλάδα.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης της κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ, ο επικεφαλής της, Αθ. Σίψας, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και σε έργα που έχουν «μπλοκάρει» κατόπιν υποβολής προσφυγών συνολικού ύψους περίπου 570 εκατ. ευρώ, που σχετίζονται με την υλοποίηση οδικών αξόνων στη χώρα, αλλά και αντιπλημμυρικού έργου στην Αττική. Τα 3 αυτά «παγωμένα» έργα είναι ο αυτοκινητόδρομος Ιωάννινα – Κακκαβιά (310 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και προαιρέσεις), το τμήμα του άξονα Λαμία-Καρπενήσι, Μακρακώμη-Τυμφρηστός (σχεδόν 200 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ) αλλά και τα αντιπλημμυρικά έργα Νέας Μάκρης, εκτιμώμενου κόστους 60 εκατ. ευρώ. Οι διαγωνισμοί έχουν κοινό παρονομαστή τις προδικαστικές προσφυγές που έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενα κατασκευαστικά σχήματα (κοινοπραξία ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕ.ΝΑ.) με αποτέλεσμα να έχει ανασταλεί η διαγωνιστική τους διαδικασία.

Στον «αέρα» η πορεία του αυτοκινητόδρομου Ιωάννινα – Κακκαβιά

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι για τον διαγωνισμό για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Ιωάννινα – Κακκαβιά, η προσφεύγουσα κοινοπραξία ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ – ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕ.ΝΑ. που είχε στραφεί κατά όρων της διακήρυξης, δικαιώθηκε εκ νέου (αρχικά ο διαγωνισμός είχε μπλοκάρει και προκηρύχθηκε πάλι) από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ). Η κοινοπραξία είχε κάνει προσφυγή κατά όρων του διαγωνισμού, δικαιώθηκε, επαναπροκηρύχθηκε το έργο αλλά το γκρουπ των κατασκευαστών επανήλθε, καθώς θεωρούσε ότι δεν είχε συμμορφωθεί η αναθέτουσα αρχή, ως όφειλε, στις υποδείξεις της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για τα αντιπλημμυρικά έργα Νέας Μάκρης

Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρα, ακυρώθηκε η διακήρυξη του έργου με τίτλο: «ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΕΡΓΑ ΟΜΒΡΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ», σε συμμόρφωση με την υπ. αριθ. 957,958,959/2023 Απόφαση της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ., καθώς έγιναν δεκτές οι προδικαστικές προσφυγές. Τα «Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα ομβρίων περιοχής Νέας Μάκρης Αττικής» είχαν εκτιμώμενο προϋπολογισμό τα 60 εκατ. ευρώ. Αντικείμενο του έργου θα ήταν οι διευθετήσεις ρεμάτων, καθώς και έργα δικτύων όμβριων υδάτων, στην περιοχή Ν. Μάκρης, συνολικού μήκους περίπου 18 χλμ., μεταξύ του οικισμού Αγ. Ανδρέα και της πρώην Αμερικάνικης Βάσης. Το έργο αφορούσε στη διευθέτηση 7 υδατορεμάτων: ρ. Μαραθωνομάχων, ρ. Μαραθωνοδρόμων (περιοχή Βάλτου), ρ. Αμερικάνικης Βάσης, ρ. Ανατολής ή Διονύσου, ρ. Ξυλοκέριζας, ρ. Αγ. Παρασκευής ή Βαζάνα, ρ. Εφημεριδοπωλών ή Παμμακάριστου. Η περιοχή του έργου ανήκει στην Δημοτική Ενότητα Ν. Μάκρης Αττικής. Γεωγραφικά, εκτείνεται μεταξύ των ανατολικών υπωρειών του Πεντελικού όρους και της παραλιακής ζώνης της Ν. Μάκρης. Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι οι 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Τα προβλεπόμενα έργα θεωρούνταν ότι θα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής της Νέας Μάκρης, στην οποία παρατηρείται ραγδαία αστικοποίηση και αλλαγή χρήσεων γης τα τελευταία χρόνια.

Αναμονή για την παράκαμψης Μακρακώμης

Πλέον, εκκρεμεί η δικαστική «τύχη» του έργου «Οδικός Άξονα Λαμία – Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού». Το συνολικό μήκος του έργου είναι περίπου 30 χλμ. και εκτείνεται στο σύνολό του εντός των ορίων της Π.Ε. Φθιώτιδας, βελτιώνοντας το επίπεδο της οδικής ασφάλειας και μειώνοντας δραστικά τον χρόνο διαδρομής όλων των οχημάτων, σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση. Η αφετηρία του έργου, είναι το πέρας του ανατολικού μετώπου της υφιστάμενης Σήραγγας Τυμφρηστού. Το πέρας του έργου είναι το δυτικό όριο της κατασκευασθείσας παράκαμψης Μακρακώμης. Το έργο στο σύνολο σχεδόν του μήκους του (με εξαίρεση μικρά τμήματα στα άκρα του έργου) ακολουθεί νέα χάραξη. Η αξία χωρίς ΦΠΑ υπολογίζεται σε 161,29 εκατ. ευρώ. Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε σε 54 μήνες. Η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από εθνικούς πόρους ενώ, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, υπάρχει πιθανότητα να χρηματοδοτηθεί από διαρθρωτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Πάνω από 100.000 αγοραπωλησίες από την αρχή του έτους

Εκπνέει σήμερα η προθεσμία ένταξης στη ρύθμιση οφειλών του ΕΦΚΑ - Στα «μανταλάκια» οι μεγαλοφειλέτες στις 4/8

Υποδομές: Γιατί οι κατασκευαστές ζητούν «ραντεβού» με τον Χρ. Σταϊκούρα – Ο «δωδεκάλογος» αιτημάτων του ΣΑΤΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider