ΤΑΙΠΕΔ: Πώς προχωρά το δασικό project «AntiNero II» ύψους 70 εκατ. ευρώ – Μπαράζ δημοπρατήσεων/αναθέσεων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤΑΙΠΕΔ: Πώς προχωρά το δασικό project «AntiNero II» ύψους 70 εκατ. ευρώ – Μπαράζ δημοπρατήσεων/αναθέσεων
Το έργο αφορά στον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων, στη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 20.122 και 800 χιλιομέτρων αντίστοιχα, σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα. Οι προσκλήσεις από τη μονάδα PPF.

Τη δική του συνδρομή στον τομέα καθαρισμού δεκάδων δασικών οικοσυστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα συνεχίζει να προσφέρει το ΤΑΙΠΕΔ και πάλι τους τελευταίους μήνες, μέσω και της μονάδας ωρίμανσης έργων PPF (υπό τον Π. Σταμπουλίδη). Μετά από την επιτυχία του προγράμματος AntiNero I την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022, για τον καθαρισμό δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων δασών και τον καθαρισμό και τη συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών, το ΤΑΙΠΕΔ σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλαβε να δημοπρατήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τα έργα που εντάσσονται στο AntiNero II, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

Διαδικασίες fast track

Πρέπει να σημειωθεί ότι, όπως φάνηκε και στο περσινό πρόγραμμα στο AntiNero I, οι υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ – PPF προχώρησαν τις διαδικασίες σε χρόνο – ρεκόρ από τότε που έλαβαν σχετικές εντολές με τα συνεργεία που έχουν εγκατασταθεί να μπορούν να βοηθήσουν και στον τομέα πρόληψης, καθώς είναι σε θέση να ειδοποιήσουν για την εκδήλωση φωτιάς. Βέβαια, και αυτό το καλοκαίρι η χώρα μας βρίσκεται στο έλεος δεκάδων καταστροφικών και φονικών πυρκαγιών με τραγικές συνέπειες για την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες, το οικοσύστημα και τα ζώα. Ωστόσο, πρόκειται για έργα που οι παραδοσιακοί μηχανισμοί υλοποίησης θα ήθελαν πάρα πολλούς μήνες, αν όχι χρόνια, μόνον για την ανάθεσή τους.

Τι αφορά το έργο

Το έργο αφορά στον καθαρισμό 65.000 στρεμμάτων, στη συντήρηση και διάνοιξη δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 20.122 και 800 χιλιομέτρων αντίστοιχα, σε ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα σε όλη τη χώρα. Η επιλογή των περιοχών έχει γίνει από τις δασικές υπηρεσίες του ΥΠΕΝ. Στις 21 Μαρτίου 2023 το έργο εντάχθηκε για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Στις 24 Μαρτίου 2023 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ ΥΠΕΝ και ΤΑΙΠΕΔ. Στις 7 Απριλίου 2023 το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε την πρώτη πρόσκληση υποβολής προσφορών και ακολούθησαν άλλες 16 Προσκλήσεις. Έως τις 7 Ιουλίου 2023, μέσα σε μόλις τρεις μήνες, το Ταμείο είχε ολοκληρώσει 16 διαδικασίες ανάθεσης, οι οποίες οδήγησαν σε 45 συμβάσεις με αναδόχους, ύψους 67,1 εκατ. ευρώ (με την υποβολή προσφορών που εμπεριείχαν σχετικές εκπτώσεις) καλύπτοντας κρίσιμα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Σε σχέση με την εξέλιξη των έργων, ειδικά συνεργεία έχουν εγκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές που εντάσσονται στο AntiNero II και εκτελούν δασοτεχνικές εργασίες. Το γεγονός ότι σε πολλά δάση σε όλη τη χώρα βρίσκονται εγκατεστημένα συνεργεία είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς μπορούν να αντιληφθούν το συμβάν, να ειδοποιήσουν εγκαίρως τις αρμόδιες αρχές και να τις υποστηρίξουν με τα δικά τους μέσα με σκοπό την άμεση καταστολή της. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς τον Ιούλιο 2022, όταν τα συνεργεία καθαρισμού συνέβαλαν καθοριστικά να μην επεκταθεί η φωτιά στον πυρήνα του δάσους.

Οι 16 προσκλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ

Οι 16 Προσκλήσεις του ΤΑΙΠΕΔ αφορούν συνολικά σε πάνω από 80 Δασαρχεία ανά την Ελλάδα (με τις σχετικές υπογραφές ανάθεσης να έχουν «πέσει» το διάστημα Ιουνίου με αρχές Ιουλίου. Ενώ σε περίπου 45-50 δάση ήδη έχουν εγκατασταθεί συνεργεία καθαρισμού και διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών. Η αξία κάθε σύμβασης, αναλόγως μεγέθους, ανέρχεται από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έως 2 ή και σχεδόν 3 εκατ. ευρώ ανά διαγωνισμό (π.χ. μεγαλύτερου ύψους συμβάσεις αφορούν σε Δασαρχεία Αταλάντης, Ολυμπίας, Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Χαλκίδας, Πάρνηθας, Πειραιά, Αμαλιάδας, Αιγάλεω, Ιωαννίνων, Σουφλίου, Βυτίνας, Κάτω Νευροκοπίου κ.α.), ενώ υπάρχουν και συμβάσεις άνω των 4,3 εκατ. (π.χ. Θεσσαλονίκης).

Το Anti Nero I

Το Anti Nero I υλοποιήθηκε από την άνοιξη έως το φθινόπωρο του 2022 με προϋπολογισμό 72 εκατ. ευρώ για τον καθαρισμό Εθνικών Δρυμών και δασών σε όλη τη χώρα. Για πρώτη φορά με συντονισμένο τρόπο και με ταχύτητα δημοπρατήθηκαν και υλοποιήθηκαν έργα για τον καθαρισμό 80.000 στρεμμάτων δάσους και τη συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών μήκους άνω των 12.000 χιλιομέτρων και στην συντήρηση ή διάνοιξη 1.600 χιλιομέτρων αντιπυρηνικών ζωνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι σηματοδοτεί το deal Στέγγου (Τεχνική Ολυμπιακή) και Π. Βαρδινογιάννη στο real estate

Το καμπανάκι στην πληροφορική - Ο τουρισμός δοκιμάζεται - Οι χρησμοί των Κεντρικών Τραπεζιτών

Τέλος επιτηδεύματος: Ποιοι και πώς μπορούν να γλιτώσουν στο παρά πέντε την πληρωμή του

gazzetta
gazzetta reader insider insider