Βρετανία: Κάμψη στον πληθωρισμό των τροφίμων, αλλά με τις εκπτώσεις να «σαρώνουν»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Κάμψη στον πληθωρισμό των τροφίμων, αλλά με τις εκπτώσεις να «σαρώνουν»
Πάνω από το 25% των πωλήσεων στα τρόφιμα που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα αφορά προϊόντα σε εκπτώσεις.

Νέα αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός των τρόφιμων στη Βρετανία, σε ένα φαινόμενο που αποδίδεται κυρίως στις εκπτωτικές δράσεις, εν μέσω του κόστους διαβίωσης για τους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με έρευνα της Kantar, η ετήσια άνοδος των τιμών τροφίμων για τον μήνα που ολοκληρώθηκε στις 9 Ιουλίου έφτασε το 14,9%, με κάμψη 1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον 4ο συνεχόμενο μήνα υποχώρησης του πληθωρισμού τροφίμων στη Βρετανία.

Η ακρίβεια αλλάζει τις αγοραστικές συνήθειες

Όπως αναφέρει το Bloomberg, πάνω από το 25% των πωλήσεων στα τρόφιμα που σημειώθηκαν τον τελευταίο μήνα αφορά προϊόντα σε εκπτώσεις.

«Οι καταναλωτές έχουν αλλάξει δραματικά τη συμπεριφορά τους για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, είτε κάνοντας συναλλαγές σε φθηνότερα προϊόντα είτε επισκεπτόμενοι διαφορετικά παντοπωλεία» σημειώνεται στην έκθεση της Kantar.

Το μέσο νοικοκυριό αύξησε τις δαπάνες για τα είδη παντοπωλείου κατά 330 λίρες τον τελευταίο χρόνο, όπως έδειξαν τα στοιχεία, σημαντικά λιγότερο από την αύξηση 683 λιρών που θα είχε υποστεί χωρίς να αλλάξει τις αγοραστικές του συνήθειες.

Σημειώνεται πως αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στη Βρετανία κατά τον Ιούνιο, με τους αναλυτές να αναμένουν μια μέτρηση του γενικού πληθωρισμού στο 8,2%. Πρόκειται για επίπεδο πολύ μεγαλύτερο από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) για τη σταθερότητα των τιμών στην οικονομία.

Πρωτιά για την Aldi

Η Aldi ήταν και πάλι και για τον τελευταίο μήνα η αλυσίδα με τις περισσότερες πωλήσεις καθώς αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 24%, ενώ η Lidl κατέγραψε ετήσιο άλμα πωλήσεων 22,3%.

Οι πωλήσεις της Sainsbury's αυξήθηκαν κατά 10,7% , για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο που ο ρυθμός ανάπτυξής της ξεπέρασε την Asda και την Tesco, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10,5% και 10,2% αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider