Στην τελική ευθεία το ΕΣΠΑ 2014-2020 – Προς απορρόφηση κονδύλια 2,44 δισ. ευρώ

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην τελική ευθεία το ΕΣΠΑ 2014-2020 – Προς απορρόφηση κονδύλια 2,44 δισ. ευρώ
Κονδύλια της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ώστε η απορρόφηση της ευρωπαϊκής συμμετοχής για την χώρα μας να φτάσει το 100%. Ποια επιχειρησιακά προγράμματα έχουν μείνει πίσω.

Κονδύλια της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ θα πρέπει να απορροφηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου από το ΕΣΠΑ 2014-2020, ώστε η απορρόφηση της ευρωπαϊκής συμμετοχής για την χώρα μας να φτάσει το 100%. Για τον σκοπό αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξει ακόμη και την τελευταία στιγμή αναθεώρηση κάποιων επιχειρησιακών προγραμμάτων που δεν «τρέχουν» ικανοποιητικά, ώστε τμήμα των πόρων τους να κατευθυνθεί σε άλλες δράσεις ή προγράμματα.

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία από τα 19,035 δισ. ευρώ της κοινοτικής συμμετοχής για το ΕΣΠΑ 2014-2020 έχουν απορροφηθεί περί τα 16,592 δισ. ευρώ, ποσοστό 87,17%. Οπότε αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα μας από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία ακόμη 2,44 δισ. ευρώ.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στη μεταφορά κονδυλιών ειδικά σε προγράμματα που παρουσιάζονται μεγάλες υπερδεσμεύσεις ώστε να μην χαθούν ευρωπαϊκοί πόροι, αλλά και να μην επιβαρυνθούν τα κρατικά ταμεία. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», το οποίο χρηματοδότησε και όλα τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων κατά την περίοδο της πανδημίας με συνεχείς αυξήσεις προϋπολογισμού με αποτέλεσμα ο συνολικός του προϋπολογισμός (κοινοτικοί και εθνικοί πόροι) να ανέλθει στα 8,3 δισ. ευρώ από τα 4,7 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά.

Στο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα έχουν ενταχθεί αθροιστικά 37.704 έργα συνολικού προϋπολογισμού (δημόσια δαπάνη) 11,96 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 144% επί του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος, που φτάνει περίπου τα 8,3 δισ. ευρώ. Έτσι, μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα πρέπει να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαχειριστικές ενέργειες όπως απεντάξεις, μεταφορές και τμηματοποίηση έργων.

Σε αντίθεση με τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, κυρίως λόγω του κορονοϊού, άλλα επιχειρησιακά προγράμματα όπως το «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης» και «Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα», καταγράφουν χαμηλότερη απορροφητικότητα και εκεί αναμένεται να υπάρξει επανασχεδιασμός. Υψηλή απορροφητικότητα καταγράφει και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού και Διά Βίου Μάθησης».

Οι ενεργές δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020

Οι ενεργές δράσεις που έχουν προκηρυχθεί στο πλαίσιο των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι οποίες απευθύνονται σε πολίτες και επιχειρήσεις, είναι οι εξής:

  • Πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας για 3.900 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών

Στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιχειρήσεις.

Υποβολή αιτήσεων έως 14/7/2023.

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών απασχόλησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών ηλικίας 20 έως 44 ετών, που ανήκουν σε περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες όπως οι Ρομά, στη Δυτική Ελλάδα

Υποβολή αιτήσεων έως 24/7/2023

  • Ιδιωτικά έργα για τη στήριξη της τοπικής ανάπτυξης μέσω του LEADER/CLLD σε Π.Ε. ανά την Ελλάδα

Ιδιωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις σε διάφορες Περιφερειακές Ενότητες, απο πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, με αντικείμενο την ενίσχυση των επενδύσεων στην μεταποίηση, την εμπορία, την ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, τον τουρισμό, την βιοτεχνία και του εμπορίου, με σκοπό την εξυπηρέτηση των στόχων της εκάστοτε τοπικής στρατηγικής. Οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων ορίζονται σε κάθε Πρόσκληση.

  • Πρόγραμμα προεργασίας για 15.000 ανέργους νέους, ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας

Στο Πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση επιχειρήσεις, έως την συμπλήρωση των θέσεων εργασίας / εξαντλήσεως προϋπολογισμού.

  • Ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων, για την προσαρμογή τους στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Οικονομίας

Η δράση έχει ολοκληρωθεί για την Αττική. Συνεχίζεται για τους εργαζόμενους στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

  • Προγράμματα κατάρτισης εργαζομένων σε διάφορους κλάδους της οικονομίας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πρωτεία» Ελλάδας στην ΕΕ με μείωση χρέους κατά 21% έως το τέλος του 2024  - Τα πορίσματα του Eurogroup

Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Οι προσφορές ανά εταιρεία - Δικαιούχοι και δρομολόγια

«Γερή προίκα» για τους υποψήφιους επενδυτές της Αττικής Οδού – «Χτύπησαν κόκκινο» στο 6μηνο κυκλοφορία και έσοδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider