«Κλείδωσε» για Σεπτέμβριο το «Ερευνώ – Καινοτομώ» - Έρχονται και επιδοτήσεις για την απολιγνιτοποίηση

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Κλείδωσε» για Σεπτέμβριο το «Ερευνώ – Καινοτομώ» - Έρχονται και επιδοτήσεις για την απολιγνιτοποίηση
Με την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, έρχεται και επανασχεδιασμός των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ώστε να μπορούν να απορροφήσουν τα κονδύλια οι επιχειρήσεις.

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένονται οι προσκλήσεις για το πρόγραμμα «Ερευνώ – Καινοτομώ» του ΕΣΠΑ 2021-2027 με επιδοτήσεις 300 εκατ. ευρώ, που αφορά τη σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα. Τον ίδιο μήνα, προγραμματίζονται και οι ενισχύσεις των επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές της απολιγνιτοποίησης (Δ. Μακεδονία, Μεγαλόπολη) μέσω του Καθεστώτος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβαση, προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ.

Στο προθάλαμο βρίσκονται και άλλες δράσεις, ωστόσο δεν αποκλείεται να αλλάξει ο ευρύτερος σχεδιασμός των προγραμμάτων τόσο του ΕΣΠΑ, όσο και του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις και να μπορούν να απορροφούν οι επιχειρήσεις ομαλά τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι με την επιστροφή από τις διακοπές να ξεκινήσουν και οι τέσσερις παρεμβάσεις και ειδικότερα: Έρευνα και Ανάπτυξη από Επιχειρήσεις προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, Συμπράξεις Επιχειρήσεων με Ερευνητικούς Οργανισμούς προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων προϋπολογισμού 39 εκατ. ευρώ και Σφραγίδα Αριστείας (Seal of Excellence) για επιχειρήσεις προϋπολογισμού 21 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ στο επίκεντρο βρίσκεται η επικαιροποίηση του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος, ώστε να μπορούν οι αιτήσεις να υποβάλλονται και να εξετάζονται απρόσκοπτα. Μάλιστα, για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη υπό τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας, Νίκο Παπαθανάση. Ακόμη, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να επανασχεδιαστεί ο προγραμματισμός των δράσεων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε τα προγράμματα να βγαίνουν ομαλά στην οικονομία.

«Μπορούμε να κάνουμε έναν καλύτερο σχεδιασμό, για να μπορέσει να τα απορροφήσει η οικονομία, δεν μπορούν να βγαίνουν δύο ψηφιακά προγράμματα για παράδειγμα. Πρέπει να βγαίνουν ομαλά», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για την στήριξη των εισοδημάτων.

Ένα ακόμη «μέτωπο» που καλείται να κλείσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020, που ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου και από το οποίο όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης «δεν πρόκειται να χαθεί ούτε ένα ευρώ». Όπως έχει γράψει το insider.gr, στο πεδίο της αξιοποίησης των πόρων έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα προηγούμενα χρόνια με τον μέσο όρο απορρόφησης να ξεπερνά το 86%, όμως μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα πρέπει να προχωρήσει ομαλά η μεταφορά κονδυλιών ειδικά σε προγράμματα που παρουσιάζονται μεγάλες υπερδεσμεύσεις ώστε να μην χαθούν κονδύλια, αλλά και να μην επιβαρυνθούν τα κρατικά ταμεία.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Παπαθανάσης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα ολοκληρωθεί το αίτημα για το νέο δάνειο αλλά και οι διαδικασίες τόσο ώστε να έρθει η τρίτη δόση. Μαζί θα κατατεθεί και η πρόταση τροποποίησης του προγράμματος. Όπως υπογράμμισε χτες το insider.gr, η συμφωνία αναθεώρησης, μάλιστα, αναδεικνύεται ουσιαστικά ως ένα βασικό προαπαιτούμενο έτσι ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει εντός του 2023 στην υποβολή και του 4ου αιτήματος πληρωμής 1,72 δισ. ευρώ με τη μορφή μη επιστρεπτέας στήριξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης: Όλες οι παρεμβάσεις του οικονομικού νομοσχεδίου - Παράταση έως Οκτώβριο για Market Pass

Νέο Μισθολόγιο Δημοσίου: Ετήσιο όφελος 1.292 ευρώ για κάθε υπάλληλο - Τι προβλέπει το ν/σ του ΥΠΕΘΟ

Στο μικροσκόπιο οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Αναζητείται η φόρμουλα για μειώσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider