Πώς θα δοθεί η μάχη κατά της ακρίβειας στα τρόφιμα – Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα δοθεί η μάχη κατά της ακρίβειας στα τρόφιμα – Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης
Στο τραπέζι βρίσκεται η χρονική επέκταση του «καλαθιού του νοικοκυριού» και του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε τρόφιμα και καύσιμα. Τι ισχύει για το Market Pass.

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, ειδικά στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης, κυριαρχεί στην ατζέντα της κυβέρνησης και στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια για τη συνέχιση των υπάρχοντών μέτρων όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το Market Pass αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε τρόφιμα και καύσιμα. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν και νέα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα.

Το «σήμα» για τη συνέχιση των μέτρων το έδωσε ο πρωθυπουργός κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο χθεσινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «μέλημα μας θα είναι η δρομολόγηση οικονομικής ανακούφισης των πολιτών, η εξακολούθηση της αντιμετώπισης του επίμονου προβλήματος της ακρίβειας ειδικά στα τρόφιμα».

Η συνέχιση των μέτρων κατά της ακρίβειας κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οι τιμές τροφίμων συνεχίζουν να αυξάνεται με διψήφιους ρυθμούς σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πόσο μάλλον όταν δεν αναμένεται σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών στα ράφια των σούπερ μάρκετ με τους ειδικούς της αγοράς να εκτιμούν πως οι ανατιμήσεις δύσκολα θα σταματήσουν πριν το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι πολύ πιθανό στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή πριν αυτή κλείσει για τις θερινές διακοπές να περιλαμβάνεται και η επέκταση του Market Pass για ένα ακόμη εξάμηνο, μέχρι το τέλος του χρόνου. Το κόστος εκτιμάται στα περίπου 600 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται ότι μπορούν να βρεθούν από την υπέρβαση που καταγράφεται στα φορολογικά έσοδα.

Το «καλάθι του νοικοκυριού» και το πλαφόν

Στο μεταξύ, διαμορφώνονται και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα μέτρα που υλοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης, με βασικά ζητούμενα τον έλεγχο και τη διαφάνεια της αγοράς, αλλά και την διατήρηση των πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο τυπικά λήγει αύριο 30 Ιουνίου. Η εκτίμηση είναι πως το μέτρο δούλεψε και έτσι δεν αποκλείεται να παραταθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ένα ακόμη ζητούμενο είναι αν θα παραταθεί για ένα ακόμη εξάμηνο η ρύθμιση για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε βασικά τρόφιμα, πρώτες ύλες και καύσιμα που λήγει και αυτή την Παρασκευή. Με αυτή τη ρύθμιση που ισχύει για τρόφιμα, καύσιμα και γεωργικά προϊόντα το περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μεικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.

Μια τέτοια κίνηση πάντως θα συναντήσει τις αντιδράσεις των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ, οι οποίες δεν έχουν κρύψει τη δυσαρέσκεια τους για αυτό το πλαφόν, το οποίο ξεκίνησε αρχικά για συγκεκριμένα προϊόντα το 2020, κατά τη διάρκεια των lockdown και επανήλθε με διευρυμένο περιεχόμενο με την αύξηση του πληθωρισμού. Δεν αποκλείεται πάντως το πλαφόν να παραμείνει και να αλλάξει η σύνθεση των προϊόντων στα οποία αυτό επιβάλλεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Έκλεισε 11μηνο το πτωτικό σερί στην κατανάλωση – Τα μερίδια των προμηθευτών τον Μάιο

Εξοικονομώ 2021: Νέες υπαγωγές και αγώνας δρόμου για τις προθεσμίες

Στην Bespoke SGA Holdings το 60% της σοκολατοβιομηχανίας ΙΟΝ

gazzetta
gazzetta reader insider insider