Ισπανία: Σε πολυετές χαμηλό ο πληθωρισμός - Κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: Σε πολυετές χαμηλό ο πληθωρισμός - Κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ
Σημαντική αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην 4η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Σε πολυετές χαμηλό υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ισπανία για τον Ιούνιο, με τα στοιχεία να δείχνουν πως έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη.

Ο ετήσιος πληθωρισμός -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- διαμορφώθηκε στο 1,6% για τον Ιούνιο έναντι 2,9% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,5%. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο του πληθωρισμού για πάνω από 2 χρόνια, μετέδωσε το Bloomberg.

Σε μηνιαίο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 0,6% έναντι αποπληθωρισμού 0,1% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%.

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ισπανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 1,9% από 3,2% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,6% από 0% τον Μάιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,3%.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στην Ιταλία για τον Ιούνιο έφτασε σε χαμηλό 14 μηνών.

Αργότερα μέσα στην Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία κατά τον Ιούνιο, ενώ την Παρασκευή θα γίνουν οι αντίστοιχες ανακοινώσεις από την Eurostat για το σύνολο της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε στάση αναμονής οι ευρωαγορές - «Μεταξύ» επιτοκίων και πληθωρισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider