Ερχονται φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις επιδομάτων και μισθών στο δημόσιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ερχονται φοροελαφρύνσεις, αυξήσεις επιδομάτων και μισθών στο δημόσιο
Τι περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ που κατατίθεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και ψηφίζεται μέχρι τέλος Ιουλίου. Οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν το 2024.

Φοροελαφρύνσεις και μέτρα στήριξης ύψους 720 εκατ. ευρώ θα περιλαμβάνει το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και θα ψηφιστεί στα τέλη Ιουλίου.

Στο επίκεντρο των νέων μέτρων που θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και αποτελούν τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης βρίσκεται η αύξηση του αφορολογήτου ορίου για οικογένειες με παιδιά, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ για συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων.

Το νομοσχέδιο είναι σχεδόν έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την προσεχή εβδομάδα ενώ όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή επίσκεψή του στο ΥΠΕΘΟ στις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης εβδομάδας θα ενσωματωθούν όλες οι δεσμεύσεις που θα απλωθούν σε εύρος τετραετίας. Από την πλευρά του νέος «τσάρος» της οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι το πρώτο νομοσχέδιο εκπληρώνει όλες τις βασικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας, ενώ επεσήμανε ότι έτσι δίνεται μία απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης.

Ειδικότερα το πακέτο των μέτρων που θα νομοθετηθούν πριν από τις θερινές διακοπές της Βουλής περιλαμβάνει:

1. Νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι αλλαγές θα επηρεάσουν τις αποδοχές περίπου 600.000 - 700.000 υπαλλήλων ενώ το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ.

2. Αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και κατ΄επαγγέλμα αγρότες που έχουν παιδιά. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024 και οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα δουν από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους λόγω της μείωσης της παρακράτησης φόρου. Το ετήσιο όφελος φθάνεις έως 220 ευρώ ενώ το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 77 εκατ. ευρώ.

3. Αύξηση από 1η Ιανουαρίου 2024 κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ( κόστος 49 εκατ. ευρώ).

4. Αύξηση της οικογενειακής παροχής για τους δημοσίους υπαλλήλους. Το επίδομα για ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, για δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ, για τρία παιδιά στα 170 ευρώ και για τα τέσσερα παιδιά στα 220 ευρώ.

5. Αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τους 4 μήνες θα διαμορφωθεί στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού (από 150 έως 200 ευρώ που είναι σήμερα).

6. Μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως. Με αυτόν τον τρόπο 600.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν οριστικά το ΕΚΑΣ θα έχουν δωρεάν φάρμακα. Η πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα θεσμοθετήθηκε αρχικά ως αντιστάθμισμα στην απώλεια του ΕΚΑΣ και έκτοτε παρατείνεται κάθε χρόνο με ειδική νομοθετική ρύθμιση.

7. Επίδομα youth pass για χρήση στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού για τους νέους που ενηλικιώνονται (κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως).

8. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές με βάση τα ασφαλιστήρια του 2023 ( κόστος 40 εκατ. ευρώ). Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025. Σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο καθώς η ασφάλιση του ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών είναι υποχρεωτική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Έως 31/7 η δήλωση μισθωτηρίων – Έρχεται παράταση για διορθώσεις στο Ε9

Κλειδί για τη μείωση φορολογικών συντελεστών η πάταξη της φοροδιαφυγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider