ΕΚΤ: Πόσες ακόμα αυξήσεις επιτοκίων «βλέπουν» οι τράπεζες - Τα «στοιχήματα» για Ιούλιο και Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Πόσες ακόμα αυξήσεις επιτοκίων «βλέπουν» οι τράπεζες - Τα «στοιχήματα» για Ιούλιο και Σεπτέμβριο
Λίγες ώρες πέρασαν από την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση των επιτοκίων και το ενδεχόμενο να επιλέξει τη σύσφιξη ακόμα δύο φορές (τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο) φαίνεται να κερδίζει έδαφος. 

Λίγες ώρες πέρασαν από την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ για νέα αύξηση των επιτοκίων και το ενδεχόμενο να επιλέξει τη σύσφιξη ακόμα δύο φορές (τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο) φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Οι Goldman Sachs, UniCredit και BNP Paribas είναι μεταξύ των τραπεζών που άλλαξαν τις προβλέψεις τους, μετά το σήμα της Κριστίν Λαγκάρντ για τουλάχιστον ακόμα μία αύξηση τον Ιούλιο.

Εντούτοις, οι περισσότερες τράπεζες «βλέπουν» μία μόνο αύξηση, τον Ιούλιο, υπογραμμίζοντας τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, οι Morgan Stanley, Nordea, ABN Amro, Bank of America, Berenberg, Barclays, Deutsche Bank, Rabobank, Commerzbank, Santander και Generali φαίνεται να «ποντάρουν» σε μία αύξηση των επιτοκίων - χωρίς εντούτοις να αποκλείουν πλήρως το ενδεχόμενο η σύσφιξη να συνεχιστεί και στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

«Στην ερώτηση για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, η Λαγκάρντ δεν ανέφερε τον Σεπτέμβριο. Το ερμηνεύουμε αυτό ως πιθανή αντανάκλαση δισταγμού στο ΔΣ να φέρει τον Σεπτέμβριο στη δημόσια συζήτηση» παρατήρησε η Morgan Stanley.

«Μένουμε προσηλωμένοι στην πρόβλεψή μας ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση (...). Και αυτό, γιατί η ΕΚΤ πιθανόν θα εκπλαγεί τόσο όσον αφορά στην οικονομική ανάπτυξη, όσο και στον πληθωρισμό» ανέφερε εν τω μεταξύ η ABN Amro, ενώ μία ακόμα αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο «βλέπει» και η Bank of America, αναμένοντας το peak στο 3,75% και κάνοντας λόγο για «κίνδυνο» το «ταβάνι» να είναι στο 4%, χωρίς εντούτοις η τράπεζα να αλλάζει τις προβλέψεις της.

Με βάση τη συγκεκριμένη μερίδα οικονομολόγων, επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό της μίας ακόμα αύξησης των επιτοκίων τον Ιούλιο, με αρκετούς να αναφέρονται μεν στο ενδεχόμενο κίνησης και τον Σεπτέμβριο, παραπέμποντας δε στα οικονομικά στοιχεία ως καταλυτικό παράγοντα για όποια απόφαση.

Η Rabobank αναμένει επίσης παύση μέχρι και το 2024, ενώ η Commerzbank αποκλείει μία μείωση των επιτοκίων μέσα στο επόμενο έτος, αφού τα επιτόκια αναμένεται να μείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα.

Εν τω μεταξύ, πιθανότητες για δύο ακόμα αυξήσεις επιτοκίων, πέραν αυτής του Ιουνίου, δίνουν μεταξύ άλλων οι Goldman Sachs, Citigroup, UniCredit, BNP Paribas και ING, θεωρώντας δύσκολο η ΕΚΤ να βάλει τέλος στη σύσφιξη τον επόμενο μήνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: «Παράθυρο» Νάγκελ για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι

ΔΝΤ: Ζητά υψηλότερα επιτόκια από την ΕΚΤ και δημοσιονομική πειθαρχία από την ΕΕ

Bundesbank: Ύφεση στη Γερμανία για το 2023 - Εκτός στόχου ο πληθωρισμός μέχρι το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider