Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν τόσο περιοριστικά όσο απαιτεί ο πληθωρισμός - Νέα αύξηση τον Ιούλιο

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λαγκάρντ: Τα επιτόκια θα παραμείνουν τόσο περιοριστικά όσο απαιτεί ο πληθωρισμός - Νέα αύξηση τον Ιούλιο
Την πρόθεση της ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει εντός στόχου τον πληθωρισμό εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση για μία νέα άνοδο στα επιτόκια κατά 25 μ.β.

Την πρόθεση της ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειαστεί για να περιορίσει εντός στόχου τον πληθωρισμό εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την ανακοίνωση για μία νέα αύξηση στα επιτόκια κατά 25 μ.β. δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κινδύνους που ενέχει ο υποκείμενος πληθωρισμός.

«Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και τον πληθωρισμό παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες», δήλωσε η πρόεδρος Λαγκάρντ. «Ο πληθωρισμός έχει πέσει, αλλά προβλέπεται να παραμείνει πολύ υψηλός για πάρα πολύ καιρό».

Παρά τα σημάδια αποκλιμάκωσης που εμφανίζονται σε πληθωριστικούς δείκτες, συνεχίζουν να υπάρχουν υποκείμενες πιέσεις, εξήγησε, επιβεβαιώνοντας παράλληλα νέα αύξηση τον Ιούλιο.

Οι πιο πρόσφατες μετρήσεις για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι τόσο ο γενικός δείκτης όσο και ο πυρήνας ήταν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ οι προσδοκίες των καταναλωτών υποχώρησαν επίσης σημαντικά.

Η κ. Λαγκάρντ επεσήμανε πως ο πληθωρισμός Μαΐου, υποχώρησε, όπως και η ενέργεια η οποία επανήλθε στην πτωτική της πορεία. Το ίδιο συνέβη και με τις τιμές των τροφίμων, αν και παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όσον αφορά τον δομικό πληθωρισμό διολίσθησε στο 5,3% από 5,6%, οι τιμές των αγαθών επιβραδύνθηκαν στο 5,8% από 6,2% και στις υπηρεσίες στο 5% από 5,2%.

Ωστόσο, ο κώδωνας του κινδύνου κρούεται για την επιμονή των υποκείμενων πιέσεων. Η κ. Λαγκάρντ είπε πως σε αυτό συμβάλλει η μεγάλη άνοδος του κόστους εργασίας και η ένταση των μισθολογικών πιέσεων. Υπογράμμισε την πολύ ισχυρή εικόνα της αγοράς εργασίας, με πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεις να έχουν προστεθεί και με την ανεργία σε ιστορικά χαμηλά, η οποία όμως δεν αποτυπώνεται στην εικόνα της οικονομίας, κάνοντας λόγο για «στασιμότητα» τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτό θα μπορούσε να αντιστραφεί αν οι καταναλωτές αισθανόντουσαν περισσότερη σιγουριά και ξόδευαν παραπάνω χρήματα. Στα ενθαρρυντικά στοιχεία, η κ. Λαγκάρντ τόνισε πως δεν μπορούμε να μιλάμε για ένα σπιράλ μισθών-τιμών το οποίο «θα μας δημιουργούσε προβληματισμό».

Επεσήμανε πως οι πιέσεις στον υποκείμενο πληθωρισμό θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κ. Λαγκάρντ είπε ότι δεν υπάρχουν «σαφείς αποδείξεις» ότι το μέτρο, το οποίο έχει γίνει το επίκεντρο της προσοχής των αξιωματούχων, έχει φτάσει στο peak.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ξεκαθάρισε πως «έχουμε ακόμα δρόμο» να διανύσουμε προαναγγέλοντας συνέχιση της σύσφιξης της πολιτικής της ΕΚΤ έως ώτου ο πληθωρισμός φτάσει τον στόχο του 2%. Προσέθεσε πως τα επιτόκια «θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο».

Απαντώντας σε ερώτηση, ξεκαθάρισε πως δεν σκέφτεται ποιο θα είναι το τελικό επιτόκιο που θα χρειαστεί, καθώς είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα.

Η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να κινείται βάσει στοιχείων, διευκρίνισε, λαμβάνοντας υπόψη τρία βασικά δεδομένα: Το πληθωριστικό outlook, τις υποκείμενες πιέσεις και τη δυναμική τους, εξηγώντας ταυτόχρονα πως είναι πολλές οι διαβαθμίσεις που δεν αφορούν μόνο αυτό που αποκαλείται πληθωριστικός πυρήνας, αλλά και το πώς οι αλλαγές στις χρηματοδοτικές συνθήκες μεταβιβάζονται στην αγορά, στην οικονομία, αλλά και πώς επιδρούν τελικά στον πληθωρισμό.

Αν και ερωτήθηκε από δημοσιογράφους, κ. Λαγκάρντ απέφυγε να σχολιάσει την απόφαση των Αμερικανών ομολόγων της στην Fed για παύση στις αυξήσεις επιτοκίων, επισημαίνοντας πως η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να κινείται συνάντηση ανά συνάντηση και βάσει στοιχείων, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν συνηγορούν σε μία παύση.

Παράλληλα, απήυθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις για σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης που εφήρμοσαν στα πλαίσια της ενεργειακής κρίσης προκειμένου να μην ενισχυθούν οι μεσοπρόθεσμες πληθωριστικές πιέσεις, κάτι που με την σειρά θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δεν «αφήνει» το «γκάζι» η ΕΚΤ: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Πάουελ (Fed): Όλα ανοιχτά για τον Ιούλιο - Σε βάθος διετίας η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

Προϋπολογισμός: Πάνω από τον στόχο κατά 9,6% τα φοροέσοδα και πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. στο 5μηνο

gazzetta
gazzetta reader insider insider