Φόβος στο Βερολίνο για τις κοινωνικές συνέπειες της ύφεσης στη Γερμανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φόβος στο Βερολίνο για τις κοινωνικές συνέπειες της ύφεσης στη Γερμανία
Μετά από πέντε χρόνια προβλέπεται η επιστροφή της αγοραστικής δύναμης των Γερμανών σε προ κρίσης επίπεδα.

Μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί αυτονόητη διαπίστωση ότι η τρέχουσα ύφεση της γερμανικής οικονομίας (όπως και η ύφεση σε κάθε χώρα) είναι “αντικοινωνική” (δηλαδή θίγει την κοινωνία), αλλά -σύμφωνα με το διάσημο Γερμανό οικονομολόγο (και επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας, DIW-Berlin), Μάρσελ Φράτσερ αυτό δεν ισχύει, τουλάχιστον στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία.

Ο ίδιος σε ανάλυση του επισήμανε ότι η ύφεση στην οποία έχει μπει η Γερμανία είναι “άκρως αντικοινωνική” για τον εξής λόγο: “Πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα και διχάζει περαιτέρω την κοινωνία”. Ωστόσο, αυτή η παραδοχή δεν συγκεντρώνει “σχεδόν καθόλου προσοχή στο δημόσιο διάλογο” στη Γερμανία.

Αντίθετα, η “αναστάτωση” η οποία καταγράφεται στο Βερολίνο, αφορά στην ουσία μόνο την οικονομική πλευρά της ύφεσης, αν και όπως σημειώνει ο Φράτσερ η ύφεση της γερμανικής οικονομίας δεν αποτέλεσε “έκπληξη”, ούτε ήταν τόσο “σοβαρή” όσο φοβόταν κανείς πριν έξι μήνες.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο βαθύτερος χαρακτήρας της τρέχουσας ύφεσης στη γερμανική οικονομία; Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW-Berlin), Μάρσελ Φράτσερ εξηγεί πως:

- Πρόκειται για μια ήπια, τεχνική ύφεση

- Από την ύφεση αυτή πλήττονται τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα

- Πολλοί δεν θα φτάσουν στο προ της κρίσης βιοτικό επίπεδο για πολύ καιρό ακόμη

- Η ασθενής ανάπτυξη παραμένει προβλέψιμη προς το παρόν

- Η κοινωνική ισορροπία και η στήριξη πρέπει να καθοδηγούν τον σχεδιασμό

Πιο αναλυτικά:

1. Πρόκειται για μια ήπια, τεχνική ύφεση

Η σημασία της ύφεσης, από το αναθεωρημένο από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2023 από 0,0 σε μείον 0,3%, είναι πολύ μικρότερη από ό,τι φαίνεται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Τέτοιες στατιστικές αναθεωρήσεις δεν είναι ασυνήθιστες. Μπορεί κάλλιστα να αναθεωρηθούν ξανά τα στοιχεία σε ένα ή δύο χρόνια και να γίνουν θετικά. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περισσότερο για μια τεχνική ύφεση - και είναι αρκετά ήπια σε σύγκριση με το παρελθόν.

Υπάρχουν επίσης δύο θετικές πτυχές που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

- Οι περισσότερες προβλέψεις το καλοκαίρι του 2022 εξακολουθούσαν να υποθέτουν μια βαθιά ύφεση μεταξύ -4% και-6% ως αποτέλεσμα της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

- Συγκριτικά, η ελαφρά ύφεση κατά το χειμερινό εξάμηνο αποτελεί μεγάλη επιτυχία, η οποία οφείλεται κυρίως στη μαζική οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και στην εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά, έχει επίσης αποτραπεί μέχρι στιγμής η αύξηση της ανεργίας.

2. Από την ύφεση αυτή πλήττονται τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα

Η αρνητική πτυχή είναι ότι ειδικά οι άνθρωποι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα πρέπει να βιώσουν μαζικές απώλειες στο βιοτικό τους επίπεδο.

Ο πληθωρισμός ήταν κατά μέσο όρο λίγο κάτω από το 7% το 2022, και για πολλούς ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα δεν ήταν ασυνήθιστο να είναι διπλάσιος, επειδή έπρεπε να ξοδεύουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του μηνιαίου εισοδήματός τους σε πράγματα που έχουν γίνει ιδιαίτερα ακριβά, όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα.

Οι μισθοί και οι συντάξεις, από την άλλη πλευρά, μόλις και μετά βίας μπόρεσαν να συμβαδίσουν - αυξήθηκαν κατά μέσο όρο λίγο περισσότερο από 4%. Έτσι, ιδίως τα άτομα με χαμηλά εισοδήματα είχαν να υποστούν σοβαρές απώλειες στην αγοραστική τους δύναμη, ιδίως από τη στιγμή που το 40% των ανθρώπων στη Γερμανία δεν έχουν πρακτικά καμία αποταμίευση για να καταφύγουν στη χρηματοδότηση του υψηλότερου κόστους ζωής.

Οι συνέπειες είναι καταστροφικές: οι τράπεζες τροφίμων αναφέρουν πλέον δύο εκατομμύρια τακτικούς επισκέπτες. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγκάζονται να χρεωθούν. Και αυτό αντανακλάται και στα οικονομικά στοιχεία, διότι είναι κυρίως η ασυνήθιστα αδύναμη ιδιωτική κατανάλωση που εξηγεί την ύφεση.

3. Πολλοί δεν θα φτάσουν στο προ της κρίσης βιοτικό επίπεδο για πολύ καιρό ακόμη

Το ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ένα άλλο: οι επόμενοι δώδεκα μήνες είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο δύσκολοι για πολλούς ανθρώπους, ιδίως για εκείνους που έχουν μικρό εισόδημα και δεν έχουν αποθέματα.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί κατά 6% φέτος, γεγονός που θα είναι και πάλι σημαντικά υψηλότερο από την αύξηση των μισθών και των συντάξεων. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι θα πρέπει να σφίξουν και πάλι το ζωνάρι τους. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει λιγότερα χρήματα για φαγητό, για εκδρομές με τα παιδιά, για ρούχα και για μεγαλύτερες αγορές, όπως ένα νέο πλυντήριο ρούχων ή ένας καναπές.

4. Η ασθενής ανάπτυξη παραμένει προβλέψιμη προς το παρόν

Επιπλέον, τα επιτόκια έχουν αυξηθεί, καθιστώντας όχι μόνο τα καταναλωτικά δάνεια αλλά και τα δάνεια για επιχειρήσεις πολύ πιο ακριβά.

Αυτό αποδυναμώνει τις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους μισθούς των εργαζομένων και στην αγοραστική τους δύναμη.

Οι προοπτικές για το 2024 και το 2025 επίσης κάθε άλλο παρά ρόδινες είναι, καθώς θα πρέπει να συμβιβαστεί κανείς με την αδύναμη ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. Και μια κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, συγκρούσεις με την Κίνα ή προβλήματα στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία και πάλι σε ύφεση.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι πολλοί άνθρωποι θα πρέπει πιθανότατα να περιμένουν άλλα πέντε χρόνια ή και περισσότερο μέχρι η αγοραστική δύναμη των μισθών τους και συνεπώς το βιοτικό τους επίπεδο να επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα. Αυτή η κρίση καταστρέφει μεγάλο μέρος του πλούτου και πλήττει ιδιαίτερα σκληρά τους πιο ευάλωτους ανθρώπους, αυτούς που έχουν χαμηλά εισοδήματα και ελάχιστες παροχές.

5. Η κοινωνική ισορροπία και η στήριξη πρέπει να καθοδηγούν τον σχεδιασμό

Ως εκ τούτου, στον δημοσιονομικό σχεδιασμό της για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2024, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει πολύ περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν στην κοινωνική ισορροπία και τη στήριξη των ατόμων με χαμηλά εισοδήματα. Δεν πρέπει να επαναλάβει το λάθος του 2022 για παράδειγμα, να διανείμει 15 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως κυρίως σε άτομα με κορυφαία εισοδήματα αντισταθμίζοντας την ψυχρή εξέλιξη.

Οι άμεσες μεταβιβαστικές πληρωμές σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα είναι το καλύτερο μέσο για να βοηθηθούν γρήγορα και αποτελεσματικά. Επιπλέον, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού και των συντάξεων είναι σημαντικά στοιχεία για την προστασία των ανθρώπων από τον πληθωρισμό και τη στασιμότητα με στοχευμένο και, κυρίως, μόνιμο τρόπο.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να παράσχει ισχυρότερα κίνητρα για τις επιχειρήσεις να επενδύσουν, ώστε όχι μόνο να ξεπεράσουν καλά την κρίση, αλλά και να μπορέσουν να επιβιώσουν στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και να διαχειριστούν με επιτυχία τον οικονομικό, οικολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό. Επιπλέον, χρειαζεται επίσης μια έξυπνη, επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, η οποία θα είναι προσανατολισμένη στην κοινωνική ισορροπία και στις προκλήσεις της οικονομίας σε μετασχηματισμό και η οποία θα καθιστά επίσης δυνατή μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη μέσω ισχυρότερων δημόσιων επενδύσεων στην εκπαίδευση, τις υποδομές και την καινοτομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider