ΗΠΑ: Μετά την υπερπήδηση των εμποδίων, σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το όριο του χρέους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Μετά την υπερπήδηση των εμποδίων, σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για το όριο του χρέους
Η νομοθεσία για την προσωρινή αναστολή του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και του ανώτατου ορίου των ομοσπονδιακών δαπανών υπερψηφίστηκε από την επιτροπή Κανονισμών της Βουλής την Τρίτη το βράδυ με διαφορά 7-6.

Σήμερα, Τετάρτη, είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Κέβιν ΜακΚάρθι για το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους, λίγες μόλις ημέρες πριν την λήξη της διορίας για τη χρεοκοπία των ΗΠΑ.

Η νομοθεσία για την προσωρινή αναστολή του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ και του ανώτατου ορίου των ομοσπονδιακών δαπανών υπερψηφίστηκε από την επιτροπή Κανονισμών της Βουλής την Τρίτη το βράδυ με διαφορά 7-6, στέλνοντάς την σε ψηφοφορία για την τελική ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής.

Το Κογκρέσο βιάζεται να περάσει το μέτρο πριν από τις 5 Ιουνίου, την ημερομηνία κατά την οποία η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν.

Ωστόσο, οι ηγέτες και στα δύο κόμματα αντιμετωπίζουν μέλη που αντιτίθενται στις αμοιβαίες παραχωρήσεις που έγιναν από τους δύο διαπραγματευτές στον συμβιβασμό που επετεύχθη το Σαββατοκύριακο.

Το νομοσχέδιο θα καθορίσει την πορεία των ομοσπονδιακών δαπανών για τα επόμενα δύο χρόνια και θα αναστείλει το ανώτατο όριο του χρέους έως την 1η Ιανουαρίου 2025 — αναβάλλοντας τη σύγκρουση για τον δανεισμό για μετά τις προεδρικές εκλογές. Ο Μπάιντεν και ο Μακάρθι δήλωσαν και οι δύο ότι το μέτρο θα περάσει και ο καθένας πέρασε μεγάλο μέρος της Ημέρας Μνήμης ασκώντας πίεση σε μέλη των κομμάτων τους.

Σε αντάλλαγμα για τις ψήφους των Ρεπουμπλικανών για την αναστολή, οι Δημοκρατικοί συμφώνησαν να περιορίσουν τις ομοσπονδιακές δαπάνες για τα επόμενα δύο χρόνια. Η ερμηνεία του Λευκού Οίκου για τα ανώτατα όρια λέει ότι η συμφωνία θα μειώσει τις δαπάνες κατά περίπου 1 τρισ. δολάρια σε μια δεκαετία, ενώ το GOP υποστηρίζει ότι η περικοπή των δαπανών πρέπει να είναι διπλάσια.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου την Τρίτη εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο θα περιόριζε τα ελλείμματα κατά 1,5 τρισ. δολάρια σε 10 χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο Μενέντεζ ζητάει από την Άγκυρα να αλλάξει στάση

Γαλλία: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις η επιβράδυνση του πληθωρισμού τον Μάιο

Κίνα: «Βουτιά» στη μεταποίηση τον Μάιο - Έπεσε σε χαμηλό 6μήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider