Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Οι προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού
Συναντήσεις του κ. Παντελή Κάπρου, υπηρεσιακού υπουργού και καθηγητή του ΕΜΠ, το αμέσως επόμενο διάστημα με όλους τους φορείς της αγοράς, ώστε να διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχουν επείγουσες εκκρεμότητες, οι οποίοι θα πρέπει να «κλείσουν» νωρίτερα από τις δεύτερες κάλπες.

Η «ακτινογραφία» της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ενεργειακός κλάδος, με συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους φορείς το αμέσως προσεχές διάστημα, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του νέου υπηρεσιακού υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας και καθηγητή του ΕΜΠ, Παντελή Κάπρου.

Στόχος των συναντήσεων είναι να διαπιστωθεί αν υπάρχουν επείγουσες εκκρεμότητες που θα πρέπει να «κλείσουν» νωρίτερα από τη διεξαγωγή της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Σε μία τέτοια περίπτωση, το υπουργείο θα επιληφθεί άμεσα, ώστε να κλείσει τυχόν θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στις όποιες εκκρεμότητες πιθανόν προκύψουν από αυτές τις συναντήσεις, θεωρείται εκ των προτέρων βέβαιο πως δεν θα συγκαταλέγονται θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ενεργειακή επάρκεια, ενόψει του καλοκαιριού και της αύξησης της κατανάλωσης ρεύματος, εξαιτίας της ανόδου των θερμοκρασιών αλλά και της ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης. Κι αυτό γιατί η ενημέρωση που έχει ήδη «καταφθάσει» στο υπουργείο είναι πως έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα, όπως για παράδειγμα η ενοικίαση ηλεκτροπαραγωγικών ζευγών για τα νησιά, ώστε να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Μπαταρίες και πλωτά φωτοβολταϊκά

Την ίδια στιγμή, μία από τις προτεραιότητες του υπηρεσιακού υπουργού ΠΕΝ είναι να διασφαλιστεί η έγκαιρη διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας για αυτόνομες (standalone) μονάδες αποθήκευσης. Όπως έχει αναδείξει το Insider.gr, καθώς οι μονάδες θα λάβουν επενδυτική στήριξη από το RRF, η δημοπρασία θα πρέπει να διεξαχθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται στο Ταμείο Ανάκαμψης – μέχρι το τέλος Ιουνίου ή το αργότερο εντός Ιούλιου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη έχει εκδοθεί Απόφαση του απερχόμενου υπουργού ΠΕΝ, Κώστα Σκρέκα, η οποία «ξεκλείδωσε» την προκήρυξη της πρώτης δημοπρασίας από τη ΡΑΑΕΥ. Έτσι, ο υπηρεσιακός υπουργός ουσιαστικά έχει εποπτικό πλέον ρόλο, στο να «τρέξει» η υπόλοιπη διαδικασία εγκαίρως.

Όσον αφορά τη δρομολόγηση νέων έργων από επενδυτές, μία εκκρεμότητα που μένει προς διευθέτηση αφορά τη δρομολόγηση των πρώτων 10 πιλοτικών πλωτών φωτοβολταϊκών. Η «πρεμιέρα» στη χώρα μας των φωτοβολταϊκών συστημάτων που εγκαθίστανται σε θαλάσσιες εκτάσεις νομοθετήθηκε στα τέλη Ιουνίου, με τη θέσπιση του σχετικού πλαισίου από το ΥΠΕΝ.

Σύμφωνα με το πλαίσιο, τα 10 πρώτα πιλοτικά έργα θα αποζημιώνονται για την ηλεκτροπαραγωγή τους με τιμή που θα καθοριστεί διοικητικά. Έτσι, καθώς για την ανάπτυξή τους το μόνο που απομένει είναι η Υπουργική Απόφαση για τον προσδιορισμό της «ταρίφας» τους, πρόθεση του υπηρεσιακού Υπουργού είναι να ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίησή τους.

«Καθαρό» ενεργειακό τοπίο

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, η γενική εικόνα στον ενεργειακό κλάδο είναι πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν παρέλαβε μείζονα «ανοικτά» ζητήματα, για τα οποία θα χρειαστούν πολιτικές παρεμβάσεις μέχρι τις επόμενες κάλπες. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η παράταση έως το τέλος Σεπτεμβρίου των έκτακτων μέτρων στη χονδρεμπορική και λιανική αγορά, με τη μετάθεση της ημερομηνίας που θα εκπνεύσει τόσο η αναστολή των ρητρών αναπροσαρμογής από τα τιμολόγια λιανικής, όσο και το πλαφόν στις spot αγορές.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως για όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσει να ισχύει το υφιστάμενο μοντέλο για τα τιμολόγια (με την ανακοίνωση κάθε 20 του μήνα από τις εταιρείες των χρεώσεων για τον επόμενο μήνα), αφήνοντας ανοικτό «παράθυρο» και για τη συνέχιση των επιδοτήσεων. Επιδοτήσεις που θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από τυχόν «υπερέσοδα» όλων των ηλεκτροπαραγωγών, στην περίπτωση που οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος αρχίσουν και πάλι να κινούνται ανοδικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Ξεκλειδώνει» η επιδότηση στο ρεύμα για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες

Γιατί οι κατασκευαστικές θέλουν να... «ανέβουν στο κύμα» του ψηφιακού μετασχηματισμού – Δέλεαρ τα μεγάλα έργα

Εφορία: Διασταυρώσεις και πρόστιμα-φωτιά για αδήλωτες πισίνες

gazzetta
gazzetta reader insider insider