Financial Times για Ελλάδα: Από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Financial Times για Ελλάδα: Από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα
Η βρετανική εφημερίδα καταγράφει τη μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας - «Από προβληματικό παιδί της Ευρώπης, η ανάπτυξη στην Ελλάδα πλέον εκτοξεύεται». Οι εκτιμήσεις για τις εκλογές.

Στην πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τη μεγάλη στροφή που κατέγραψε η χώρα, καθώς από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας και την έξοδο από την Ευρωζώνη, έφτασε σήμερα στο κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας, εστιάζουν με εκτενές άρθρο τους οι Financial Times.

Στο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας, τονίζεται ότι μετά την αλλαγή της προοπτικής της Ελλάδας σε «θετική» από τον οίκο Standard & Poor’s τον Απρίλιο, πολλοί –όπως και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας – αναμένουν ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μετά την ολοκλήρωση των εκλογών, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να κάνει μεταρρυθμίσεις και θα διατηρήσει την πολιτική σταθερότητα.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι παρόλο που η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα πέντε με έξι ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, του «κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς», δεν θα προκύψει κυβέρνηση μετά τις πρώτες κάλπες και θα υπάρξει και νέα αναμέτρηση στις αρχές Ιουλίου. Η εφημερίδα φιλοξενεί μεταξύ άλλων τις δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Eurobank, Φωκίωνα Καραβία, που σχολιάζει ότι η επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα θα συνιστά «τη μεγαλύτερη μεταστροφή στο ευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα». «Υπήρχαν πολλές φωνές που ζητούσαν την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Υποστήριζαν ότι το χρέος της χώρας δεν θα ήταν ποτέ βιώσιμο, ότι θα είναι αδύνατο να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα και ότι το τραπεζικό της σύστημα δεν θα μπορέσει να μειώσει το απόθεμα επισφαλών δανείων. Τελικά τίποτε δεν είναι αδύνατο» έσπευσε να συμπληρώσει.

«Μετά από χρόνια ως το προβληματικό παιδί της Ευρώπης, η ανάπτυξη στην Ελλάδα πλέον εκτοξεύεται. Η οικονομία κατέγραψε ισχυρή ανάκαμψη από την πανδημία της Covid-19, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 8,4% το 2021 και 5,9% πέρυσι» σημειώνεται στο ρεπορτάζ, γεγονός που αναγνωρίζεται και από ξένους οίκους, όπως η Goldman Sachs, η οποία επισημαίνει πως θα συνεχίσει να αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, τόσο το 2023 όσο και την επόμενη χρονιά.

Υπογραμμίζεται η συμβολή κρίσιμων τομέων της οικονομίας στην ανάκαμψή της, όπως ο τουρισμός (που αναφέρεται ότι έφτασε στο 97% του έτους-ρεκόρ του 2019), οι εξαγωγές και η οικοδομική δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, περιλαμβάνεται και η άποψη του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, Γιώργου Χουλιαράκη, που ως σύμβουλος του κ. Στουρνάρα δηλώνει ότι «θα απαιτηθεί ακόμη μια δεκαετία» για να επαναφέρει η Ελλάδα το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της στο ύψιστο σημείο της προπερασμένης δεκαετίας, και ότι «μόνο ένα σοβαρό πολυετές σχέδιο επενδύσεων στο ανθρώπινο κεφάλαιο, τις βασικές υποδομές και τις υγειονομικές υπηρεσίες» θα τονώσει τους μισθούς.

Ο δε Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, σχολίασε πως «πολλά νοικοκυριά αισθάνονται πίεση από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, τη ενέργειας και άλλων βασικών αγαθών». Η οικονομική μεταστροφή χτίστηκε εν μέρει και στη μεγάλη περικοπή των μισθών, επισημαίνει το άρθρο, με τον οικονομολόγο της Τραπέζης της Ελλάδος Δημήτρη Μαλλιαρόπουλο να εκτιμά ότι «το τίμημα αυτής της βελτίωσης ήταν υψηλό», αλλά και ότι «η οικονομική δραστηριότητα που ήταν στα σκοτάδια τώρα έχει αποκαλυφθεί και φορολογείται», χάρη στις ηλεκτρονικές πληρωμές που κληροδότησε στην οικονομία η πανδημία.

Με τη σειρά του, το στέλεχος της Legal & General Investment Management, Κρις Τζέφρι, διαπιστώνει ότι η Ελλάδα ωφελήθηκε στο πληθωριστικό πλαίσιο από το γεγονός ότι είναι από τις χώρες με έσοδα που τονώνει ο πληθωρισμός ενώ δεν έχει τόσες υποχρεώσεις που να επηρεάζει η παγκόσμια άνοδος των τιμών, δεδομένου και το προφίλ στο χρέος της που έχει μέσον όρο ωρίμανσης τα 20 έτη, έναντι επτά ετών των ανεπτυγμένων χωρών. «Το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας έχει ανέλθει πάνω από 25% τα δύο τελευταία έτη, όταν το ονομαστικό της χρέος ανήλθε μόνο 4%», συμπεραίνει ο κ. Τζέφρι, προβλέποντας περαιτέρω βελτίωση φέτος που θα επιφέρει και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν για Ελλάδα: Πανευρωπαϊκό ρεκόρ μείωσης χρέους, πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2024 - Πιο καλές επιδόσεις σε ΑΕΠ & πληθωρισμό

Κομισιόν: Ταχύτερη ανάπτυξη σε ΕΕ και Ευρωζώνη - Το «αγκάθι» του δομικού πληθωρισμού και οι καθοδικοί κίνδυνοι

Σταϊκούρας για προβλέψεις Κομισιόν: Πιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider