Τράβηξε «χειρόφρενο» ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στο 3% - «Βουτιά» σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράβηξε «χειρόφρενο» ο πληθωρισμός τον Απρίλιο στο 3% - «Βουτιά» σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει αναπροσαρμόσει την εκτίμηση της για άνοδο του πληθωρισμού κατά 4,5% συνολικά το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 4,9%-5%, ενώ και η Κομισιόν κατά τις χειμερινές εκτιμήσεις της προβλέψει αύξηση 4,5% το 2023.

Νέα μεγάλη επιβράδυνση του πληθωρισμού κατέγραψε για τον μήνα Απρίλιο σε ετήσια βάση η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 3% έναντι 4,6% τον Μάρτιο, γεγονός που συνιστά την μικρότερη άνοδο των τιμών από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την τάση επιβράδυνσης των πληθωριστικών πιέσεων που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat, στο 4,5% τον Απρίλιο από 5,4% τον Μάρτιο.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει αναπροσαρμόσει την εκτίμηση της για άνοδο του πληθωρισμού κατά 4,5% συνολικά το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 4,9%-5%, ενώ και η Κομισιόν κατά τις χειμερινές εκτιμήσεις της είχε προβλέψει αύξηση 4,5% για το 2023.

Καθοριστικός παράγοντας της νέας μεγάλης αυτής επιβράδυνσης στην άνοδο τιμών είναι η «βουτιά» στο δείκτη ηλεκτρισμού (-29,9%) και φυσικού αερίου (-25,1).

Αντιθέτως, σημαντική άνοδος καταγράφεται στα Στερεά καύσιμα κατά 29,6% αλλά και στο τουριστικό πακέτο (Ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία κατά 22,2%) όπως και στις μεταφορές και ειδικά στις αεροπορικές κατά 34,1%. Επίσης, παραμένει διψήφια η άνοδος τιμών σε πολλά είδη διατροφής, όπως στο Ψωμί και δημητριακά (13,8%), στα Κρέατα (γενικά) 12%, Ψάρια (γενικά) 4,5%, Γαλακτοκομικά και αυγά 19,1%, Έλαια και λίπη 16,2%, Λαχανικά (γενικά) 6,2%, Ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 11%, Λοιπά τρόφιμα 14,6%, Καφές-κακάο-τσάι 12,1%. Συνολικά, από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Απρίλιο του 2023 στην κατηγορία της Διατροφής και μη αλκοολούχων ποτών σημειώθηκε μεταβολή 11,4%.

Η εικόνα ανά κλάδο

Πιο αναλυτικά, στην αύξηση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 3% τον μήνα Απρίλιο 2023, σε ετήσια βάση, συνέβαλαν οι μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

 • 11,4% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκάπαγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
 • 4,0% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
 • 5,6% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
 • 10,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
 • 6,5% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικά προϊόντα, ιατρικέςοδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
 • 1,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλατα-μοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά.
 • 3,7% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών.
 • 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
 • 8,5% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
 • 6,4% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.

2. Από τη μείωση του δείκτη κατά:

 • 13,4% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
 • 1,8% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες

Μηνιαία μεταβολή και Εναρμονισμένος δείκτης

Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2023 παρουσίασε αύξηση 0,6%, έναντι αύξησης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2022 - Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021- Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 8,6% έναντι αύξησης 4,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2020 – Απριλίου 2021.

Όσον αφορά τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή μηνός Απριλίου 2023 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 4,5% έναντι αύξησης 9,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2022 με το 2021.

Ο ΕνΔΤΚ κατά τον μήνα Απρίλιο 2023, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2023, παρουσίασε αύξηση 1,1% έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Ο μέσος ΕνΔΤΚ του δωδεκαμήνου Μαΐου 2022 - Απριλίου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022, παρουσίασε αύξηση 8,8% έναντι αύξησης 3,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Μαΐου 2021 - Απριλίου 2022 με το δωδεκάμηνο Μαΐου 2020 - Απριλίου 2021.

Τα μισθώματα

Τέλος, όσον αφορά στα μισθώματα, των οποίων η ετήσια αναπροσαρμογή μισθώματος ορίζεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, στο 75% της μεταβολής του ΔΤΚ, όπως αυτός υπολογίζεται από την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό αύξησης του μισθώματος για τον μήνα Μάιο 2023 διαμορφώθηκε σε 2,3% επί του καταβαλλόμενου μισθώματος.

Photo: GettyImages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider