Γέλεν: Όχι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους «με το όπλο στο κεφάλι του αμερικανικού λαού»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γέλεν: Όχι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους «με το όπλο στο κεφάλι του αμερικανικού λαού»
Η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ προειδοποιεί για κίνδυνο «συνταγματικής κρίσης», με συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα επιτόκια, αν δεν βρεθεί λύση.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Κυριακή ότι η αποτυχία του Κογκρέσου να ενεργήσει για το ανώτατο όριο του χρέους, θα μπορούσε να προκαλέσει μια «συνταγματική κρίση», με συνέπειες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τα επιτόκια, αναφέρει το Reuters.

Η Γέλεν σε συνέντευξή της στο ABC, ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους δεν πρέπει να γίνονται «με το όπλο στο κεφάλι του αμερικανικού λαού» και επανέλαβε την προειδοποίηση προς τους γερουσιαστές ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στα έξοδα της μόνο μέχρι τις αρχές Ιουνίου χωρίς να αυξήσει το όριο του κρατικού χρέους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γουάλι Αντεγιέμο έκρουσε επίσης τον κώδωνα του κινδύνου την Κυριακή για τους κινδύνους μιας χρεοκοπίας κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στην εκπομπή "The Sunday Show" του MSNBC.

"Η αθέτηση των πληρωμών είναι καταστροφική για τις Ηνωμένες Πολιτείες", δήλωσε ο Αντεγιέμο. «Αν αθετούσαμε το χρέος μας, θα είχε τρομερό αντίκτυπο στα επιτόκια», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής Κέβιν ΜακΚάρθι, τον ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ και με κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών, ξεκινώντας μια ξέφρενη διαπραγμάτευση λίγων εβδομάδων προτού η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τους... λογαριασμούς της, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider