Στο εγχώριο εκλογικό «παζλ» στρέφεται η DZ Bank - Δεν εκτροχιάζεται ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας ανεξαρτήτως κυβέρνησης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο εγχώριο εκλογικό «παζλ» στρέφεται η DZ Bank - Δεν εκτροχιάζεται ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας ανεξαρτήτως κυβέρνησης
Στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις στρέφεται η DZ Bank, εκτιμώντας πως το εκλογικό «παζλ» είναι εκ των προτέρων άλυτο, αλλά οποιαδήποτε έκβαση αυτών δεν θα εκτροχιάσει το στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις στρέφεται η DZ Bank, εκτιμώντας πως το εκλογικό «παζλ» είναι εκ των προτέρων άλυτο, αλλά οποιαδήποτε έκβαση των εκλογικών διαδικασίων δεν θα εκτροχιάσει το στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Όπως υπενθυμίζει ο γερμανικός οίκος, στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κατάφερε να διατηρήσει την άνοδο της δημοτικότητάς τους, ενώ ειδικά μετά τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021, το κυβερνών κόμμα υποχώρησε σύμφωνα με τις τότε δημοσκοπήσεις. Ακολούθησε, το σκάνδαλο των υποκλοπών, που απέτρεψε μια σημαντική ανάκαμψη της δημοτικότητας της κυβέρνησης, ενώ περαιτέρω τριγμοί υπήρξαν στα τέλη Φεβρουαρίου, από το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας, όταν σχεδόν 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον εκτροχιασμό του τρένου της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, η εικόνα των δημοσκοπήσεων δεν αποτελεί τη μοναδική πηγή αβεβαιότητας ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς το 2016, η κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προέβη σε μια μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος. Το Σύνταγμα ορίζει ότι οι αλλαγές στους εκλογικούς νόμους τίθενται σε ισχύ αμέσως, μόνο εάν εγκριθούν με πλειοψηφία δύο τρίτων. Εάν ο εκλογικός νόμος τροποποιηθεί μόνο με απόλυτη πλειοψηφία, όπως το 2016, το νέο εκλογικό σύστημα δεν θα εφαρμοστεί, παρά τις επόμενες εκλογές - τον Μάιο του 2023. Ωστόσο, η κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη τροποποίησε ξανά τον εκλογικό νόμο το 2020, με απόλυτη πλειοψηφία. Συνεπώς, οι εκλογές του Μαΐου θα διεξαχθούν αρχικά με το σύστημα του 2016 και εάν τα πολιτικά κόμματα δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο συγκυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι πιθανό να διαλύσει εκ νέου το κοινοβούλιο, με τις επόμενες εκλογές να διεξάγονται στη βάση του εκλογικού συστήματος που εισήχθη το 2020.

Πέραν αυτών, η DZ Bank εστιάζει και στο πως αυτή η νέα κατάσταση θα επηρέασει το φιλόδοξο στόχο της χώρας που δεν είναι άλλος από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για εφέτος. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι εθνικές εκλογές κατέχουν ένα πολύ υψηλό βαθμό αβεβαιότητας ως προς την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επίσης επιστήσει την προσοχή σε αυτό, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στις δηλώσεις τους κατά τους τελευταίους μήνες. Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η Fitch είχε αναφέρει στην τελευταία απόφασή της ότι δεν αναμένει ξαφνικές αλλαγές πολιτικής, ακόμα και εάν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης, η οποία κατά τους ίδιους, αποτελεί μια πολύ θετική εκτίμηση σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Παράλληλα, τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα επηρεάστηκαν λιγότερο από μεμονωμένους ειδικούς παράγοντες για τη χώρα τους τελευταίους μήνες, αλλά πολύ περισσότερο από γενικούς παράγοντες. Σε αυτή τη βάση, οι επερχόμενες εθνικές εκλογές δεν αποτέλεσαν τον «οδηγό» για τα spreads. Συνεπώς αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί το αποτέλεσμα των εκλογών, η DZ Bank υποθέτει ότι αυτό δεν πρέπει να είναι αρκετά σχετικό για την αγορά.

Σε περίπτωση νίκης της Νέας Δημοκρατίας, ούτως ή άλλως σχεδόν τίποτα δεν είναι πιθανό να αλλάξει. Σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, δεν ο γερμανικός οίκος δεν αναμένει μια αυξημένη αποστροφή κινδύνου. Οι πολιτικές του κόμματος δεν αντιμετωπίζονται πλέον τόσο επικριτικά όσο το 2015. Εκείνη την περίοδο, η Ελλάδα διολίσθησε σε μια βαθιά κρίση, αλλά η κατάσταση αυτή συνδέθηκε στενά με το πρόσωπο του Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργού Οικονομικών. Αν και υπάρχει και πάλι η πιθανότητα ο Βαρουφάκης και το κόμμα του ΜέΡΑ25 να συμμετέχουν σε κυβερνητικό σχηματισμό υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, ούτε καν να είναι υπουργός Οικονομικών.

DZ Bank

Υπό αυτό το πρίσμα, η DZ Bank συνιστά την αγορά του πενταετούς ομολόγου (3,875 06/28 - «long» θέση) έναντι του ιταλικού (0,25 03/28 - «short» θέση) ενόψει των εκλογών. Στην εγχώρια καμπύλη, το ομόλογο διαπραγματεύεται μεταξύ των πιο απομακρυσμένων από το yield parity με τα ιταλικά ομόλογα. Ως εκ τούτου, θέτει τον στόχο για το spread στις μηδενικές μονάδες βάσης, ενώ εφόσον η θέση δεν έχει ακόμη επιτύχει τον στόχο του spread, θα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Αθήνα.

Ανδρέας Βελισσάριος

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider