ΕΚΤ: Κίνδυνος να «παγιωθεί» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Βιλερουά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Κίνδυνος να «παγιωθεί» ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, προειδοποιεί ο Βιλερουά
Για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να «παγιωθεί» πάνω από το 2% προειδοποίησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Για τον κίνδυνο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να «παγιωθεί» πάνω από το 2% προειδοποίησε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Συνεπώς, μπροστά σε αυτήν την απειλή, ο Βιλερουά τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη «μάχη» ενάντια στην άνοδο των τιμών, ακόμα και με «αλλαγή ταχυτήτων».

«Αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο παγίωσης του πληθωρισμού» επεσήμανε ο Βιλερουά, σύμφωνα με το Reuters, σημειώνοντας ότι «ο πληθωρισμός έχει καταστεί διαδεδομένος και δυνάμει πιο επίμονος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, η νομισματική πολιτική που έχει ακολουθήσει η ΕΚΤ είναι πιο αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του υποκείμενου ή δομικού πληθωρισμού, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο στόχος του 2% θα επιτευχθεί έως το τέλος του 2024 ή έως το τέλος του 2025.

Σημειωτέον ότι αν και η ΕΚΤ, στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις της, προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, σε καθεμία από αυτές, οι αγορές «ποντάρουν» τώρα στο σενάριο η επόμενη κίνηση να είναι της τάξεως των 25 μονάδων βάσης. Αυτό, καθώς έχει ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο τέλος του κύκλου σύσφιξης των Κεντρικών Τραπεζών, καθώς οι τραπεζικές αναταραχές έφεραν στην επιφάνεια το σενάριο αυτό να βρίσκεται κοντά.

Σύμφωνα με τον Βιλερουά, οι παράγοντες που θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις της ΕΚΤ στο μέλλον, είναι οι προοπτικές του πληθωρισμού, τα στοιχεία για τον υποκείμενο πληθωρισμό και η αποτελεσματικότητα της πολιτικής της ΕΚΤ.

Οι αγορές εκτιμούν ότι το peak των επιτοκίων της ΕΚΤ θα διαμορφωθεί γύρω στο 3,65%, μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2023. Η ΕΚΤ, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα, έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ανάβαθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από S&P και Fitch «βλέπει» η Société Générale - Αναθερμαίνεται το ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα

ΔΝΤ: Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα δοκιμάζεται από τον πληθωρισμό και τα επιτόκια

Παραμένει θετική η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες μετά το «πάγωμα» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider