Αναγνωστόπουλος για «καλάθι του νοικοκυριού»: Εκτιμούμε ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση μετά τις 30 Ιουνίου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναγνωστόπουλος για «καλάθι του νοικοκυριού»: Εκτιμούμε ότι δεν θα χρειαστεί νέα παράταση μετά τις 30 Ιουνίου
Τι δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο Food Retail Summit 2023.

Την εκτίμηση πως η πρωτοβουλία για το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν θα χρειαστεί νέα παράταση, πέραν της 30ης Ιουνίου, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος.

«Αίσθησή μας είναι πως δεν θα χρειαστεί νέα επέκταση του μέτρου καθώς αποκλιμακώνεται ο πληθωρισμός», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αναγνωστόπουλος, μιλώντας στο Food Retail Summit 2023 το πρωί της Πέμπτης.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι με στόχο τη μέγιστη δυνατή συγκράτηση των ανατιμήσεων προς διευκόλυνση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών της χώρας, το καλάθι του νοικοκυριού τέθηκε σε ισχύ στις 2 Νοεμβρίου 2022 με στόχο να διαρκέσει έως τις 31 Μαρτίου. Τελικά, τις προηγούμενες μέρες δόθηκε επισήμως παράταση στο μέτρο έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω υπουργικής απόφασης εξετάζεται να δοθεί το δικαίωμα για νέα, δεύτερη κατά σειρά, παράταση στο καλάθι του νοικοκυριού μετά τον Ιούνιο. Και τούτο για να ξεπεραστεί ο σκόπελος της εκλογικής διαδικασίας και του πιθανώς υπηρεσιακού τότε χαρακτήρα της κυβέρνησης. «Σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσω τη δυνατότητα στον επόμενο υπουργό Ανάπτυξης, μέσω υπουργικής απόφασης, να αποφασίσει νέα παράταση για το καλάθι του νοικοκυριού πέραν του Ιουνίου, δεδομένου ότι λόγω των επικείμενων εκλογών για κάποιο διάστημα η Βουλή θα είναι κλειστή και πιθανότατα στις 30 Ιουνίου η χώρα θα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση», εξηγούσε πρόσφατα ο κ. Γεωργιάδης.

«Αν διατηρηθεί για πάντα, θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις»

«Το ''καλάθι του νοικοκυριού'' το τιμάει ο καταναλωτής, αλλά δεν μπορεί να διαρκέσει για πάντα. Αν διατηρηθεί επ’ άπειρον θα αρχίσει να δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από εκείνα που θα λύνει και μοιραία θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις», εξήγησε στη συνέχεια ο κ. Αναγνωστόπουλος, επαναλαμβάνοντας πως το καλάθι «ούτε θα αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, αλλά ούτε και θα τον μονιμοποιήσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «καλάθι» στο μέλλον θα αντικατασταθεί από άλλου τύπου μέτρα, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει καλύτερο φάρμακο κατά της αισχροκέρδειας από μια ελεύθερη αγορά χωρίς στρεβλώσεις».

«Το καλάθι του νοικοκυριού είναι επιβεβαιωμένο πως δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια. Βοηθάει ωστόσο κάποια νοικοκυριά να διαχειριστούν την κρίση», σχολίασε από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσές, συμμετέχοντας στο ίδιο συνέδριο. «Το ''καλάθ'' έχει μεγάλο κόστος για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και δημιουργεί πολυπλοκότητα», τόνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καλάθι του Νοικοκυριού: Στο 89,95% των προϊόντων οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές

Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Χαμηλότερες οι τιμές του καλαθιού στην Ελλάδα σε σχέση με Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider