Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 15,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 15,6 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία
Το Ταμείο αναφέρει πως άμεσα θα γίνει η εκταμίευση 2,7 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε την Παρασκευή 15,6 δισ. δολάρια ως δάνειο 4 ετών στην Ουκρανία, στο πλαίσιο του διεθνούς πακέτου 115 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της ουκρανικής οικονομίας, εν μέσω της στρατιωτικής εισβολής από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ταμείου, η απόφαση αναμένεται να κινητοποιήσει μεγάλης κλίμακας χρηματοδότηση από τους υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Το ΔΝΤ αναφέρει πως άμεσα θα γίνει η εκταμίευση 2,7 δισ. δολαρίων προς την Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει λάβει σημαντική υποστήριξη από την αρχή της σύγκρουσης, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, τόσο από την Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία της έχει ήδη χορηγήσει περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη μορφή δανείων ή δωρεών, όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, που της χορήγησαν περισσότερα από 110 δισεκ. δολάρια περιλαμβάνοντας και τη στρατιωτική υποστήριξη.

Σημαντικό μέρος αυτών των πόρων συνέβαλε στη διατήρηση της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και στην πληρωμή των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και στην παροχή φροντίδας στους εσωτερικά εκτοπισμένους.

Το ΔΝΤ υπολογίζει στη μερική και σταδιακή οικονομική ανάκαμψη φέτος στην Ουκρανία, κυρίως χάρη στη συντήρηση βασικών υποδομών, όπως το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ωστόσο αποτελεί στόχο ρωσικών βομβαρδισμών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπορέλ: Η Κίνα μπορεί να διευκολύνει, αλλά όχι να μεσολαβήσει για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία

gazzetta
gazzetta reader insider insider