ΗΠΑ: Η Credit Suisse βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς σε φοροδιαφυγή - Πάνω από 700 εκατ. δολάρια τα διαφυγόντα κεφάλαια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Η Credit Suisse βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς σε φοροδιαφυγή - Πάνω από 700 εκατ. δολάρια τα διαφυγόντα κεφάλαια
Η UBS θα μπορούσε να αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 1,3 δισ. δολαρίων.

Τελευταία ενημέρωση: 14:37

Η Credit Suisse βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς πολίτες στο να αποφεύγουν την πληρωμή φόρων στις ΗΠΑ επί σειρά ετών, όπως αναφέρουν πρώην στελέχη της ελβετικής τράπεζας -που πρόσφατα εξαγοράστηκε από την UBS- μιλώντας στο CNBC.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, δύο πρώην τραπεζίτες της Credit Suisse μίλησαν στο CNBC, υπό την ιδιότητα των πληροφοριοδοτών για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως για χρόνια η Credit Suisse ήταν «καταφύγιο» για πλούσιους Αμερικανούς πελάτες που ήθελα να αποκρύψουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από την Εσωτερική Υπηρεσία Εσόδων των ΗΠΑ (IRS).

Αυτό συνέβη παρ' ότι το 2014 η Credit Suisse δήλωσε ένοχη σε εγκληματικές κατηγορίες για το ότι εις γνώση της βοηθούσε χιλιάδες Αμερικανούς πελάτες της να αποκρύβουν τα assets και τα εισοδήματα που είχαν σε offhore λογαριασμούς από την IRS. Η τράπεζα είχε παραδεχθεί τότε πως χρησιμοποίησε ψεύτικους λογαριασμούς, κατέστρεψε λογιστικά αρχεία και παρέδωσε μετρητά σε Αμερικανούς πελάτες ώστε να αποφύγουν τον εντοπισμό από την IRS. Η τράπεζα είχε δεσμευτεί πως θα προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως η αποκάλυψη των διασυνοριακών της δραστηριοτήτων και η συνεργασία με τις αρχές όταν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Υπενθυμίζεται πως στη συμφωνία που είχε κάνει τον Δεκέμβριο του 2014 με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης η Credit Suisse είχε πληρώσει το ποσό των 2,6 δισ. δολαρίων για συμβιβασμό της υπόθεσης.

«Άπληστοι Ελβετοί τραπεζίτες»

Όπως αναφέρει το CNBC, η επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ συνεδρίασε την Τετάρτη για τις πρόσφατες εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank και της κρίσης στην Credit Suisse.

Ο Ρον Ουΐντεν των Δημοκρατικών, που είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής, ανέφερε πως η Credit Suisse συνεχίζει να βοηθά πλούσιους Αμερικανούς να κρύβουν στοιχεία από την IRS. Ο ίδιος κατηγόρησε τους «άπληστους Ελβετούς τραπεζίτες» για μια «μαζική και συνεχιζόμενη συνομωσία ώστε να βοηθήσουν τους πολύ πλούσιους Αμερικανούς να αποφύγουν τους φόρους τους»

Επιπλέον, η Επιτροπή έκρινε πως η ελβετική τράπεζα έχει παραβιάσει τους όρους της συμφωνίας του 2014, με τα διαφυγόντα κεφάλαια να υπολογίζονται σε πάνω από 700 εκατ. δολάρια.

Η Επιτροπή κατηγορεί την Credit Suisse για παραβίαση των όρων του 2014, που θα μπορούσε να φέρει κυρώσεις από τις ΗΠΑ εάν το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης επιμείνει στην υπόθεση. Δικηγόρος ενός εκ των πληροφοριοδοτών που συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές είπε πως η UBS θα μπορούσε να αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 1,3 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λέιν (ΕΚΤ): Περαιτέρω αύξηση επιτοκίων η «απάντηση» στην τραπεζική ανησυχία

Moody's: Θετικό το outlook των ελληνικών τραπεζών - «Ανθεκτικότητα» στα υψηλότερα επιτόκια

Μίλερ (ΕΚΤ): Οι τραπεζικές ανησυχίες δεν θα επεκταθούν στην Ευρωζώνη

gazzetta
gazzetta reader insider insider