Αδειάζει η κλεψύδρα για την Credit Suisse - 6 δισ. δολάρια αξιώνει από την Ελβετία η UBS

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αδειάζει η κλεψύδρα για την Credit Suisse - 6 δισ. δολάρια αξιώνει από την Ελβετία η UBS
Μια συμφωνία μεταξύ της Credit Suisse και της UBS θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόλυση έως και 10.000 υπαλλήλων από τις δύο τράπεζες.

Τελευταία ενημέρωση: 13:00

Μάχη με τον χρόνο δίνουν η Credit Suisse, η UBS και οι κρατικές αρχές της Ελβετίας για μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η προσοχή βρίσκεται στο κατά πόσο ένα deal θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το βράδυ της Κυριακής και προτού οι αγορές πάρουν «σημάδια» για πανικό στο άνοιγμα των χρηματιστήριων τη Δευτέρα.

Οι επαφές των πλευρών συνεχίζονται τη Δευτέρα, με την UBS να αξιώνει από τις ελβετικές αρχές έως και 6 δισ. δολάρια για την εξαγορά ή τη συγχώνευση με την ανταγωνίστρια της, την ώρα που η Credit Suisse αποτελεί την ευρωπαϊκή «έκδοση» της κρίσης που άρχισε στις ΗΠΑ με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Σύμφωνα με το Reuters, οι συζητήσεις συναντούν σημαντικά εμπόδιο, με πληροφορίες να αναφέρουν πως μια συμφωνία μεταξύ της Credit Suisse και της UBS θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόλυση έως και 10.000 υπαλλήλων από τις δύο τράπεζες.

Σημειώνεται πως το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης για το θέμα, με την UBS να ζητά την κάλυψη νομικών χρεώσεων, όπως και ενδεχόμενων μελλοντικών ζημιών και το «κόψιμο» λειτουργιών της Credit Suisse προκειμένου να συμφωνήσει για την εξαγορά ή τη συγχώνευση με την τράπεζα.

Το Bloomberg μετέδωσε πως υπό ένα σενάριο η UBS θα μπορούσε να εξαγοράσει την Credit Suisse για τις μονάδες πλούτου και διαχείρισης κεφαλαίων της δεύτερης ενώ παράλληλα θα μπορούσε να προχωρήσει σε περικοπές στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής της Suisse.

Η αξία της Credit Suisse έχει φτάσει τα 7,4 δισ. ελβετικά φράγκα ενώ η αξία της UBS υπολογίζεται στα 60 δισ. φράγκα.

Ακόμα, άξιο αναφοράς είναι το ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, με δημοσίευμα του Σαββάτου να αναφέρει ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους τελικούς όρους του deal, εφόσον αυτό προκύψει.

Την Κυριακή έγινε γνωστό πως οι τραπεζικές αρχές της Βρετανίας συμφωνούν με το deal, με τον επικεφαλής της BoE, Άντριου Μπέϊλι και τον υπουργό Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ενημερώνονται για τις εξελίξεις, όπως αναφέρει το Sky News.

Σημειώνεται πως η Credit Suisse απασχολεί περίπου 5.000 υπαλλήλους στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούσα μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη βρετανική αγορά.

Σε κάθε περίπτωση, με ή χωρίς συμφωνία, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το ποια θα είναι η αντίδραση των αγορών στο άνοιγμα των χρηματιστηρίων του πρωί της Δευτέρας. Κι αυτό την ώρα που οι επενδυτές βρίσκονται στον απόηχο της τραπεζικής κρίσης με την SVB στις ΗΠΑ και εν μέσω ενός περιβάλλοντος υψηλών επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider