Fitch: Σημαντική βελτίωση των παγκόσμιων προοπτικών ανάπτυξης το 2023 - «Καμπανάκι» για ύφεση

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fitch: Σημαντική βελτίωση των παγκόσμιων προοπτικών ανάπτυξης το 2023 - «Καμπανάκι» για ύφεση
Η κατάσταση στο ενεργειακό σκηνικό έχει ενισχύσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης και έχει περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις - Δυσκολίες στις ΗΠΑ.

Στη διαπίστωση πως οι οικονομικές προοπτικές παγκοσμίως βελτιώνονται, όμως ο κίνδυνος ύφεσης δεν έχει εξαλειφθεί, προχώρησε η Fitch στην τελευταία της έκθεση Global Economic Outlook (GEO).

Σύμφωνα με τη νέα πρόβλεψη της Fitch, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% το 2023 αντί 1,4% όπως αναμενόταν τον Δεκέμβριο. Πρόκειται για την πρώτη ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας φέτος αναθεωρήθηκε επί τα βελτίω από 4,1% σε 5,2%, της Ευρωζώνης από 0,2% σε 0,8% και των ΗΠΑ από 0,2% σε 1%.

Ταυτόχρονα, ο οίκος μείωσε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2024 από 2,7% σε 2,4%, κάτι που οφείλεται στην καθυστερημένη επίδραση της ταχείας αύξησης των βασικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT), σύμφωνα με την έκθεση.

Παράλληλα, αναμένει ότι το επιτόκιο της Fed θα κορυφωθεί στο 5,5% και το βασικό επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ στο 4%, μέχρι τον Ιούνιο. Μάλιστα, οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων από τη Fed, είναι πιθανό να ωθήσουν την αμερικανική οικονομία σε ύφεση αργότερα το τρέχον έτος.

Ο οίκος υπογραμμίζει ότι το ενδεχόμενο ύφεσης δεν έχει εξαλειφθεί, έχει απλώς μετακινηθεί για αργότερα. Η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής θα διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί με σκοπό την αποθέρμανση της ζήτησης στις ΗΠΑ, όμως η Fitch εκτιμά ότι επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 525 μονάδων βάσης μόλις σε 15 μήνες θα επιβαρύνουν κάποια στιγμή την οικονομική δραστηριότητα.

Στα θετικά, η άρση των περιορισμών κατά της Covid 19 στην Κίνα ακολούθησε εντυπωσιακή βελτίωση στους δείκτες κινητικότητας και επιχειρηματικής δραστηριότητας ενώ ταχεία ανάκαμψη παρουσίασαν και οι καταναλωτικές δαπάνες. Επίσης, παρατηρήθηκε σημαντική χαλάρωση στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς και απροσδόκητη σταθερότητα της καταναλωτικής ζήτησης στις ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει ήδη κορυφωθεί, ο δομικός πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός και γι΄αυτό τόσο η Fed όσο και η ΕΚΤ ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι η «λαίλαπα» θα αποκτήσει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Επιπροσθέτως, οι ανισορροπίες στην αγορά εργασίας – πηγή μισθολογικών πιέσεων – δεν έχουν βελτιωθεί ακόμη, σύμφωνα με τον οίκο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τραπεζική κρίση και Ευρωζώνη, ίσως ο ESM βρήκε... δουλειά

Ενέργεια: Εντός του αυξημένου στόχου εξοικονόμησης της Ε.Ε. ο νέος «κλιματικός χάρτης» της Ελλάδας

SVB: Απώλειες 465 δισ. δολαρίων μέσα σε δύο ημέρες για τις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές μετοχές

gazzetta
gazzetta reader insider insider