Ενέργεια: Εντός του αυξημένου στόχου εξοικονόμησης της Ε.Ε. ο νέος «κλιματικός χάρτης» της Ελλάδας

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Εντός του αυξημένου στόχου εξοικονόμησης της Ε.Ε. ο νέος «κλιματικός χάρτης» της Ελλάδας
Η αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), και η αυξημένη φιλοδοξία που προβλέπει για επίτευξη επιπλέον 8% στη μείωση της κατανάλωσης έως το 2030, καθιστά επαρκή τη συμβολή της χώρας μας στον περιορισμό κατά 11,7% της χρήσης ενέργειας σε όλη την Ε.Ε., δηλαδή στο ποσοστό στο οποίο συμφώνησαν πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Συμβατό με το νέο και πιο φιλόδοξο πανευρωπαϊκό στόχο, για μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στη «Γηραιά Ήπειρο» κατά 11,7% το 2030, είναι το αναθεωρημένο ελληνικό Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Ως συνέπεια, ο επικαιροποιημένος «οδικός χάρτης» για τον περιορισμό των εκπομπών στη χώρα μας έως το τέλος της τρέχουσας 10ετίας επαρκεί ώστε η χώρα μας να συμβάλει στον αυξημένο «πήχυ» εξοικονόμησης που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος περιορισμού της χρήσης κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030 κατά 11,7% «κλείδωσε» την περασμένη εβδομάδα, μετά την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο στόχος αφορά το σύνολο της Ε.Ε., κάτι που σημαίνει πως στο τέλος της 10ετίας, από κοινού τα 27 κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερους από 763 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου πετρελαίου (toe).

Αν και τα σενάρια για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ «έτρεξαν» νωρίτερα από τη συμφωνία, και παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στα μέσα Ιανουαρίου, είναι συμβατά με τον νέο στόχο της Ε.Ε. για «ψαλίδι» στην κατανάλωση. Κι αυτό γιατί, κατά την εκπόνησή τους είχε ληφθεί υπόψη η επικείμενη αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από το 9% που ήταν η πρόταση της Κομισιόν το 2021.

Επιπλέον 8% περικοπής της εθνικής κατανάλωσης

Σε αυτό το πλαίσιο, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ εισάγει ακόμη μεγαλύτερη φιλοδοξία στην ενεργειακή εξοικονόμηση στη χώρα μας, έναντι του υφιστάμενου Εθνικού Σχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε το 2019. Έτσι, έναντι του υφιστάμενου ΕΣΕΚ, αυξάνει κατά 8% τη μείωση της τελικής κατανάλωσης ενέργειας έως το τέλος της 10ετίας, συγκριτικά με την προβολή για το 2030 του Σεναρίου Αναφοράς 2020.

Στην πραγματικότητα, το «ψαλίδι» σε εθνικό επίπεδο είναι συμβατό με ακόμη μεγαλύτερο πανευρωπαϊκό στόχο ενεργειακής αποδοτικότητας, ύψους 13%. Ο λόγος είναι πως τα «σήματα» που είχαν δοθεί την προηγούμενη χρονιά συνέκλιναν στο ότι το ποσοστό θα «κλείδωνε» υψηλότερα από το 11,7%, με την Κομισιόν να αναφέρεται σε έναν στόχο μείωσης κατά 13%, ο οποίος θα επέτρεπε στη «Γηραιά Ήπειρο» να επισπεύσει την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πανευρωπαϊκός στόχος 11,7% δεν αναλαμβάνεται ισομερώς από τα κράτη-μέλη, καθώς τα εθνικά ορόσημα εξαρτώνται μεταξύ άλλων από τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε χώρας να περιορίσει την κατανάλωσή της. Επομένως, αν και ο «κόφτης» στη χώρα μας επαρκεί ώστε να συνδράμει η Ελλάδα στον «κόφτη» του 11,7%, αυτό δεν σημαίνει πως η προβλεπομένη εθνική εξοικονόμηση ισούται με αυτό το ποσοστό. Επίσης, παρά το γεγονός ότι κάθε κράτος-μέλος έχει σχετική ελευθερία να προσδιορίσει το εθνικό ποσοστό περικοπής της ζήτησης έως το 2030, το αν συμβάλει επαρκώς ή όχι στον «κόφτη» του 11,7% αποτελεί ένα από τους όρους για την έγκρισή του Εθνικού Σχεδίου του από την Κομισιόν.

Ακόμη πιο μαζικό «κύμα» ανακαινίσεων

Όπως έχει γράψει το Insider.gr, από τα τρία σενάρια που μελετήθηκαν στο πλαίσιο αναθεώρησης του ΕΣΕΚ, επελέγη τελικά εκείνο το οποίο ακολουθεί μία πιο ισορροπημένη προσέγγιση ανάμεσα στην ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ και την αύξηση της αποδοτικότητας, ώστε οι εκπομπές ρύπων να μειωθούν κατά 55% έως το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο, αναπροσαρμόζει προς τα κάτω την τελική κατανάλωση ενέργειας στο 2030 (συγκριτικά με την προβολή του Σεναρίου Αναφοράς 2020) στα 15,3 εκατ. toe, από 16,5 εκατ. toe που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ.

Για να μειωθεί ακόμη περισσότερο η τελική κατανάλωση έως το τέλος της 10ετίας, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο εύρος ανακαινίσεων κτιρίων, αυξάνοντας στο 19% το ποσοστό των κατοικιών με εκτεταμένη ενεργειακή αναβάθμιση, έναντι του 15% του υφιστάμενο Εθνικού Σχεδίου.

Ανάλογα αυξημένο είναι και το ποσοστό των νέων κατασκευών και ανακαινίσεων στο σύνολο των
κτηρίων υπηρεσιών, το οποίο αυξάνεται στο 59% από 40%. Επίσης, προβλέπεται πιο δραστική διείσδυση των αντλιών θερμότητας στις κατοικίες, ενισχύοντας το μερίδιο στο 20%, από 7%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αέριο: Προ των πυλών το Crash test για τη μετατροπή της Ελλάδας σε εφοδιαστικό κόμβο

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Θέμα ωρών ο Οδηγός – Μόνο για νοικοκυριά η «πρεμιέρα» του προγράμματος

Αέριο: Σε διψήφιο ποσοστό η μείωση ζήτησης και το 2023 - «Βουτιά» 85% στις εισαγωγές από Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider