Ενέργεια: Στα 30 δισ. οι επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγή και δίκτυα για τους πιο «πράσινους» στόχους του 2030

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενέργεια: Στα 30 δισ. οι επενδύσεις σε ηλεκτροπαραγωγή και δίκτυα για τους πιο «πράσινους» στόχους του 2030
Κινητοποίηση επιπλέον κεφαλαίων 9 δισ. ευρώ έως το τέλος της 10ετίας στους δύο κλάδους σηματοδοτεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, το σενάριο που προκρίνεται για το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) και το οποίο παρουσιάστηκε χθες στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή. Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ αυξάνει τη φιλοδοξία στην ενίσχυση των ΑΠΕ, την εγκατάσταση μονάδων αποθήκευσης, την εξοικονόμηση και τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών σε μεταφορές και ψύξη-θέρμανση, ώστε το 2030 η κατανάλωση ενέργειας να έχει μειωθεί κατά 6,2% σε σχέση με το 2020, με το «πράσινο» μερίδιο στην τελική κατανάλωση να αγγίζει το 46%.

Σε σημαντικά μεγαλύτερες επενδύσεις «μεταφράζονται» οι πιο φιλόδοξοι στόχοι για διείσδυση των ΑΠΕ έως το 2030, τους οποίους θέτει το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, μόνο στους τομείς της ηλεκτροπαραγωγής και την ανάπτυξης δικτύων, το αναθεωρημένο Σχέδιο προβλέπει την κινητοποίηση κεφαλαίων ύψους 30 δισ. ευρώ έως το τέλος της 10ετίας, δηλαδή 9 δισ. ευρώ παραπάνω από την πρόβλεψη του υφιστάμενου Σχεδίου, η οποία ήταν στα 21 δισεκατομμύρια.

Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ παρουσιάστηκε χθες στην αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή, όπως είχε γράψει το Insider.gr την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάζοντας τους βασικούς στόχους που θέτει ο νέος ενεργειακός «οδικός χάρτης». Στην παρουσίαση έδωσε το «παρών» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες (πιθανότατα αύριο Τετάρτη), για το επικαιροποιημένο Σχέδιο θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου.

Στη χθεσινή σύγκληση της Διυπουργικής, σκιαγραφήθηκαν τρία από τα σενάρια που εξετάστηκαν στο πλαίσιο της αναθεώρησης, ώστε να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030, όπως προβλέπει και ο Κλιματικός Νόμος. Όπως είναι φυσικό, αναλυτική παρουσίαση έγινε στο σενάριο που έχει προκριθεί να εφαρμοσθεί και το οποίο προβλέπει ένα ισορροπημένο ισοζύγιο ανάμεσα στην ενεργειακή εξοικονόμηση και τη διείσδυση των ΑΠΕ, για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Έτσι, όσον αφορά την ενεργειακή εξοικονόμηση, ο «πήχυς» τίθεται στη μείωση της κατανάλωσης κατά 6,2% σε σχέση με το 2020. Σχετικά με την ενίσχυση της «πράσινης» διείσδυσης, προβλέπει ότι οι ΑΠΕ θα καταλαμβάνουν μερίδιο 46% στην τελική κατανάλωση ενέργειας (από 35% στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ) και 80% στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Οι στόχοι για αιολικά και φωτοβολταϊκά

Τα παραπάνω νούμερα για τα «πράσινα» μερίδια μεταφράζονται κατʼ αρχάς σε σημαντική ενίσχυση των στόχων για εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών, οι οποίες μαζί με τα υδροηλεκτρικά θα αγγίζουν το 2030 τα επίπεδα των 28 Γιγαβάτ, όπως έχει ήδη γράψει το Insider.gr, έναντι τα 19 GW που προβλέπει το υφιστάμενο ΕΣΕΚ για το τέλος της 10ετίας.

Όσον αφορά τα υδροηλεκτρικά, προβλέπεται η αύξηση της δυναμικότητάς τους κατά 0,6 GW, κάτι που σημαίνει ότι η ενίσχυση των ΑΠΕ θα προέλθει κυρίως από τη μεγαλύτερη αύξηση νέων φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.

Έτσι, στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, ο νέος στόχος που τίθεται είναι να φτάσουν τα 14,1 GW, από 7,7 GW που προβλέπεται για το 2030 στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ. Στην περίπτωση των χερσαίων αιολικών ο στόχος για το τέλος της 10ετίας παραμένει παραπλήσιος, στα 7,1 GW από 7 GW στο σημερινό Εθνικό Σχέδιο. Ωστόσο, στον νέο «οδικό χάρτη» έχουν προστεθεί και 2,5 GW offshore αιολικών, τα οποία απουσιάζουν από το τρέχον Σχέδιο.

Παράλληλα, όπως και στο σημερινό ΕΣΕΚ, έτσι και στο νέο Εθνικό Σχέδιο προβλέπεται ότι το 2030 θα λειτουργούν μονάδες αερίου συνολικής ισχύος 6,9 GW.

Αύξηση των εγκαταστάσεων αντλιών θερμότητας

Κατά πολύ υψηλότερος είναι όμως και ο «πήχυς» που τίθεται για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος πλέον αγγίζει τα επίπεδα των 8 GW, από 3,5 GW στο σημερινό ΕΣΕΚ. Στην περίπτωση της αντλησιοταμίευσης, πέρα από την «ενεργοποίηση» των μονάδων 0,7 GW της ΔΕΗ στον Θησαυρό και τη Σφηκιά, αλλά και την κατασκευή του σταθμού 0,68 GW στην Αμφιλοχία, θα πρέπει να κατασκευασθούν και άλλα έργα, ώστε η συνολική δυναμικότητα να φτάσει στα 2,5 GW.

Σημαντική είναι και η ενίσχυση του στόχου για μπαταρίες το 2030, ο οποίος αυξάνεται στα επίπεδα των 5 GW, περιλαμβάνοντας προφανώς όλες τις ανάλογες εφαρμογές. Πιο φιλόδοξοι γίνονται όμως και οι στόχοι «πράσινης» διείσδυσης και σε άλλους τομείς έως το 2030, πέρα από την ηλεκτροπαραγωγή.

Έτσι, στην ψύξη-θέρμανση το μερίδιο των ΑΠΕ θα πρέπει το 2030 να αυξηθεί στο 48%, από 43% που προβλέπεται στον υφιστάμενο «οδικό χάρτη». Αυτό θα γίνει με τη μαζική εγκατάσταση αντλιών θερμότητας, ώστε το 2030 να διαθέτουν ένα ανάλογο σύστημα το 21% των κατοικιών και το 67% των κτιρίων υπηρεσιών, από 7% και 60% αντίστοιχα, που προβλέπεται τώρα.

Περισσότερες ενεργειακές αναβαθμίσεις

Επίσης, και στις μεταφορές γίνεται πιο φιλόδοξος ο στόχος για «πράσινη» διείσδυση έως το 2030, ο οποίος αναθεωρείται στο 32%, από 19%. Κύρια λύση προς αυτή την κατεύθυνση θα αποτελέσει η αύξηση της κυκλοφορίας ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με τον στόχο για το μερίδιο των ηλεκτρικών Ι.Χ. στις νέες πωλήσεις να αυξάνεται στο 32% για το δεύτερο μισό της 10ετίας, από 16% που είναι τώρα.

Από την άλλη πλευρά, ένας από τους βασικούς «μοχλούς» για μεγαλύτερη ενεργειακή εξοικονόμηση θα αποτελέσει η ενίσχυση των στόχων για ενεργειακές αναβαθμίσεις κατοικιών, με το ποσοστό των κτιρίων κατοικιών που έχουν υποστεί ενεργειακό «λίφτινγκ» έως το 2030 να ενισχύεται στο 20%, από 15% στο υφιστάμενο ΕΣΕΚ. Όσον αφορά τα κτίρια γραφείων, ο στόχος που τίθεται αυξάνεται στο 59%, από 40% που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι επιχειρήσεις «κολλάνε» στο κόστος και τη διαθεσιμότητα της τεχνολογίας απανθρακοποίησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider