Eurogroup: Τις επόμενες εβδομάδες οι προτάσεις για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση - Καμία απευθείας έκθεση στην SVB

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurogroup: Τις επόμενες εβδομάδες οι προτάσεις για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση - Καμία απευθείας έκθεση στην SVB
«Δεν υπάρχει απευθείας έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην SVB, αλλά η κατάσταση μας υπενθυμίζει πως σημαντική είναι η τραπεζική ενοποίηση» τόνισε ο Πασκάλ Ντόναχιου.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να παρουσιαστεί η πρόταση της Κομισιόν για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ συζήτησαν το θέμα στη συνεδρίαση τους, καταγράφοντας πρόοδο στις συζητήσεις, όπως ειπώθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup.

Παράλληλα, στη συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, με το Eurogroup να διαπιστώνει πως η έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην SVB είναι μικρή, λέγοντας πως δεν υπάρχει απευθείας έκθεση των τραπεζών της ΕΕ στην αμερικανική τράπεζα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, αναφερόμενος στα δημοσιονομικά είπε πως «συμφωνήσαμε πως η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να εξυπηρετεί τη βιωσιμότητα του χρέους σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Μιλώντας για τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνης, είπε ότι «συζητήσαμε για τον πληθωρισμό, καθώς οι τιμές παραμένουν σε υψηλό επίπεδο παρά την αποκλιμάκωση των ενεργειακών τιμών».

Για την Silicon Valey Bank, ο Ιρλανδός αξιωματούχος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει απευθείας έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στην SVB, αλλά η κατάσταση μας υπενθυμίζει πόσο σημαντική είναι η τραπεζική ενοποίηση»

Ο κ. Ντόναχιου υπογράμμισε πως η κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι καλή.

Σε ερώτημα για το εάν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από την SVB, ο κ. Ντόναχιου επανάλαβε πως η κατάσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι τελείως διαφορετική. «Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελιξεις».

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πάολο Τζεντιλόνι, ξεκίνησε την παρέμβαση του λέγοντας πως «η ευρωπαϊκή οικονομία μπήκε στο 2023 σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που αναμέναμε, αλλά δεν έχουμε «βγει από το δάσος» ακόμα.

Σε σχόλιο για τις συζητήσεις για τη δημοσιονομική διακυβέρνηση της ΕΕ, ο ίδιος ανέφερε πως στο σημερινό Eurogroup καταγράφηκε πρόοδος στις συζητήσεις και πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το θέμα μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Για το θέμα της Silicon Valley Bank, είπε «υπάρχει πολύ περιορισμένη η έκθεση της Ευρώπης στην SVB, παρακολουθούμε τις εξελίξεις».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Πιέρ Γκραμένια, ανέφερε πως οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα και μια ύφεση στην Ευρωζώνη είναι «πλέον λιγότερο πιθανή».

«Ο πληθωρισμός μειώνεται, ωστόσο σε δομικό επίπεδο οι πιέσεις επιμένουν και εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Οι αγορές πάντως περιμένουν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα υποχωρήσει. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πώς οι αγορές αξιολογούν την πορεία του πληθωρισμού. Η δημοσιονομική βοήθεια πάντως θα πρέπει σταδιακά να αποσυρθεί - τώρα είναι η ώρα να εστιάσουμε στη βιωσιμότητα του χρέους» πρόσθεσε ο επικεφαλής του ESM.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Η Ελλάδα βελτίωσε τη σταθερότητα των οικονομικών στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider