Στουρνάρας στους FT: Ένα βήμα πριν το investment grade, η νέα κυβέρνηση να μην σπαταλήσει την ευκαιρία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας στους FT: Ένα βήμα πριν το investment grade, η νέα κυβέρνηση να μην σπαταλήσει την ευκαιρία
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
«Θα χρειαστεί μια βιώσιμη δημοσιονομική προσπάθεια», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να περάσει από ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα σε θέση δημοσιονομικού πλεονάσματος έως το 2024.

Κάλεσμα στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, για να διατηρήσει την δημοσιονομική σύνεση, καθώς η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κατάκτηση του investement grade μετά από 12 χρόνια.

Ο Στουρνάρας δήλωσε στους Financial Times ότι είναι «βέβαιος» ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα αναβαθμίσουν τα ελληνικά ομόλογα εντός μηνών, εάν η νέα κυβέρνηση σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να εκμεταλλευτεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για να μειωθεί σημαντικά το χρέος της χώρας.

«Πιστεύουμε ότι το 2023 είναι η χρονιά που θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα», δήλωσε ο Στουρνάρας.

Ο Στουρνάρας επισημαίνει ότι η πιο πιθανή χρονική στιγμή της αναβάθμισης είναι «αμέσως μετά τις εκλογές», αλλά ότι θα μπορούσε να γίνει ακόμη και πριν από αυτές.

Η Ελλάδα έχασε την επενδυτική βαθμίδα τον Ιανουάριο του 2011 αφού η κρίση χρέους απείλησε να διαλύσει την ευρωζώνη. Οι αξιολογήσεις της έπεσαν τόσο χαμηλά όσο το CCC-, προτού ανακάμψει στο BB+ - μια βαθμίδα κάτω από το investement grade – καθώς η ελληνική οικονομία ανακάμπτει.

Η χώρα κατάφερε να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ πάνω από 24 ποσοστιαίες μονάδες μόνο πέρυσι, με την οικονομία της να αναπτύσσεται κατά λίγο περισσότερο από 5% κατά τη διάρκεια του 2022.

«Πριν από μερικά χρόνια, λίγοι περίμεναν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Τώρα, όχι μόνο παραμένει, αλλά αποδίδει καλύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Ο Στουρνάρας, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας από το 2014, προειδοποίησε ότι αυτός ο οικονομικός κύκλος δεν πρέπει να σπαταληθεί και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει κάποιες απολύτως απαραίτητες επενδύσεις στις κατεστραμμένες υποδομές της χώρας μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 57 ατόμων.

«Η Ελλάδα κατάφερε να διορθώσει τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των τιμών και των μισθών, αλλά η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα παραμένει χαμηλή σε σύγκριση με άλλα μέλη της ευρωζώνης», υπογράμμισε. «Οι υποδομές της χώρας και ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου τομέα παραμένουν ένα ζήτημα».

Παρά την βελτίωση των τελευταίων ετών, η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί το υψηλότερο χρέος στην ευρωζώνη με 170% επί του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τους όρους του πακέτου διάσωσης, οι επίσημοι πιστωτές ανέλαβαν ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους της Ελλάδας, ενώ χρεώνουν σχετικά χαμηλά επιτόκια στην κυβέρνηση για να το εξυπηρετήσει μέχρι το 2032.

«Έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει να χαθεί», είπε ο Στουρνάρας. «Πρέπει να μειώσουμε την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ σε τέτοιο επίπεδο ώστε σε εννέα χρόνια από τώρα, οι πληρωμές τόκων, που βρίσκονται τώρα σε περίοδο χάριτος, δεν θα δημιουργήσουν νέο πρόβλημα χρέους».

Η ανάπτυξη θα είναι επίσης χαμηλότερη φέτος, με τα υψηλότερα επιτόκια να αναμένεται να επηρεάσουν τη ζήτηση.

«Θα χρειαστεί μια βιώσιμη δημοσιονομική προσπάθεια», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν θα είναι εύκολο για την κυβέρνηση να περάσει από ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα σε θέση δημοσιονομικού πλεονάσματος έως το 2024.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εξωδικαστικός: Εφικτός ο στόχος για ρυθμίσεις δανείων 2 δισ. ευρώ έως τέλος Ιουνίου – Οι εξελίξεις των επόμενων ημερών

Στα 7,3 δισ. ευρώ οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι το 2022 - Με χρέη στην Εφορία σχεδόν 1 στους 2 φορολογούμενους

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Έως τέλη Μαρτίου η έναρξη αιτήσεων – Προετοιμασία του πρώτου «κύματος» ενδιαφερομένων

gazzetta
gazzetta reader insider insider