Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Πώς θα «τρέξει» για νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις – Κέρδος 17.000 ευρώ από ένα οικιακό σύστημα

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Πώς θα «τρέξει» για νοικοκυριά, αγρότες, επιχειρήσεις – Κέρδος 17.000 ευρώ από ένα οικιακό σύστημα
Μέχρι τα μέσα Μαρτίου το άνοιγμα της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων, όπως ανέφερε ο υπουργός ΠΕΝ Κ. Σκρέκας σε χθεσινή εκδήλωση, για την επιδότηση 300.000 δικαιούχων. Με εξαίρεση τα ευάλωτα νοικοκυριά, επιλέξιμα θα είναι μόνο οικιακά συστήματα με μπαταρίες, με ενίσχυση 40-60%. Από το ΥΠΕΝ η δράση και για τους αγρότες, από το υπουργείο Ανάπτυξης το υποπρόγραμμα για τις επιχειρήσεις. Την επόμενη εβδομάδα εκτός απροόπτου η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος.

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη του προγράμματος «Φωτοβολταϊκά στις στέγες», καθώς όπως ανέφερε χθες σε εκδήλωση ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής. Όπως είναι φυσικό, θα γίνει νωρίτερα η προδημοσίευση του Οδηγού του προγράμματος, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, εκτός απροόπτου αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Την εκδήλωση πραγματοποίησε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ) και το επενδυτικό φόρουμ Α ENERGY. Στον χαιρετισμό του, ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως μέσω του προγράμματος θα επιδοτηθούν περίπου 300.000 συστήματα, από τα οποία το 40% θα αφορά κατοικίες και από 30% αγρότες και επιχειρήσεις. Επομένως, οι δικαιούχοι οικιακοί καταναλωτές θα κινηθούν στους 120.000, οι αγρότες στους 90.000 και οι επιλέξιμες επιχειρήσεις στις 90.000.

Για την έναρξη του προγράμματος, έχουν εξασφαλιστεί 150 εκατ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν στην πορεία επιπλέον κεφάλαια. Όσον αφορά τα οικιακά συστήματα (και με εξαίρεση τα ευάλωτα νοικοκυριά), επιδοτήσεις θα δοθούν μόνο σε φωτοβολταϊκά τα οποία θα συνδυαστούν με μπαταρία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η μέγιστη ισχύς οικιακού φωτοβολταϊκού που θα μπορεί να επιδοτηθεί θα είναι 7 kW για τριφασικές παροχές, με μπαταρία μίνιμουμ χωρητικότητας 7 kWh. Στις μονοφασικές παροχές, το πλαφόν ισχύος για το φωτοβολταϊκό θα είναι 5 kW, με ανάλογη αναπροσαρμογή της μίνιμουμ χωρητικότητας της μπαταρίας. Επομένως, αν ένα νοικοκυριό με μονοφασική παροχή επιλέξει φωτοβολταϊκό 5 kW, τότε η μπαταρία θα πρέπει να είναι κατ' ελάχιστο 5 kWh.

Όπως είναι φυσικό, ένα νοικοκυριό θα μπορεί να εγκαταστήσει σύστημα μικρότερης ισχύος (πχ. 3 kW), αν οι καταναλώσεις του κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα, με ανάλογο «κατώφλι» στη χωρητικότητα της μπαταρίας (δηλαδή κατ' ελάχιστον 3 kWh στο παράδειγμα).

Επιδότηση 60% για τα ευάλωτα νοικοκυριά

Η επιδότηση θα ξεκινά από 40% και θα φτάνει 60%, με το ποσοστό ανά δικαιούχο να συγκεκριμενοποιείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Πρακτικά, με την ενίσχυση θα καλύπτεται πλήρως το κόστος της μπαταρίας και ένα μικρό ποσοστό από το φωτοβολταϊκό. Η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με μόνο κριτήριο τη χρονική προτεραιότητα.

Όσον αφορά τις οικιακές εφαρμογές, ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά προβλέπεται ένα συγκεκριμένο ποσό από τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος. Στην περίπτωση των δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το βασικό σενάριο (που δεν έχει πάντως οριστικοποιηθεί) είναι να επιδοτηθούν «απλά» φωτοβολταϊκά, δηλαδή χωρίς μπαταρίες. Η ενίσχυση θα είναι 60%.

Τα συστήματα θα λειτουργούν με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Η ύπαρξη ωστόσο της μπαταρίας (στα μη ευάλωτα νοικοκυριά) θα επιτρέψει τον ακόμη μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό, δηλαδή την κατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας χωρίς τη «μεσολάβηση» του δικτύου, αφού οι «πράσινες» κιλοβατώρες που δεν αξιοποιούνται αμέσως μόλις παραχθούν, θα μπορούν να αποθηκεύονται στην μπαταρία για χρήση άλλες ώρες (π.χ. το βράδυ).

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, χάρις στην μπαταρία, ο ταυτοχρονισμός θα μπορεί να φτάσει έως και το 60% για ένα τυπικό προφίλ κατανάλωσης ρεύματος νοικοκυριού, από 30% ή και λιγότερο που είναι χωρίς την μπαταρία.

Αγρότες – επιχειρήσεις

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα «τρέξει» επίσης τη δράση για την επιδότηση των 90.000 αγροτικών φωτοβολταϊκών. Το μέγιστο όριο ισχύος σε αυτή την περίπτωση θα είναι τα 10 kW, με πλαφόν επιδότησης 40%, ενώ σε αυτή την περίπτωση έχει οριστικοποιηθεί πως θα επιδοτηθούν «απλά» φωτοβολταϊκά (δηλαδή χωρίς μπαταρίες). Ο λόγος είναι πως προβλέπονται για εποχιακή χρήση (πομόνες), με συνέπεια να μην έχει νόημα η αποθήκευση ενέργειας.

Από την άλλη πλευρά, το υποπρόγραμμα για τις επιχειρήσεις φαίνεται πως θα το διαχειριστεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επιδοτηθούν φωτοβολταϊκά ισχύος έως 10 kW (χωρίς μπαταρίες) για μικρές εταιρείες, τα οποία θα λειτουργούν με net-metering. Επίσης θα υπάρξει ενίσχυση και για φωτοβολταϊκά μεγαλύτερης ισχύος με μπαταρίες, για μεσαίες-μεγάλες επιχειρήσεις. Στη δεύτερη περίπτωση, τα συστήματα θα είναι zero-injection, δηλαδή δεν θα εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο.

Όφελος 17.000 ευρώ με ένα «μικρό» οικιακό σύστημα

Στη χθεσινή εκδήλωση, ο Στέλιος Ψωμάς (Ενεργειακός Σύμβουλος - Σύμβουλος Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών) ανέλυσε δύο παραδείγματα εξοικονόμησης που μπορεί να πετύχει ένας οικιακός καταναλωτής, ο οποίος θα εξασφαλίσει επιδότηση μέσω του προγράμματος.

Το πρώτο παράδειγμα αφορά ένα νοικοκυριό με τυπική κατανάλωση ρεύματος (4.500 kWh ετησίως), το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρικό θερμοσίφωνα για ζεστό νερό χρήσης. Σε αυτή την περίπτωση, η ιδανική λύση είναι η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού 3 kW και μίας μπαταρίας 5 kWh. Η επιλογή μπαταρίας μεγαλύτερης χωρητικότητας είναι πιο συμφέρουσα, καθώς θα επιτρέψει τον μεγαλύτερο ταυτοχρονισμό.

Ένα τέτοιο σύστημα κοστίζει αυτή τη στιγμή περί τα 11.500 ευρώ, από τα οποία η επιδότηση θα καλύψει τα 4.600 ευρώ, λαμβάνοντας το μέσο ποσοστό ενίσχυσης (50%). Την υπόλοιπη δαπάνη, ύψους 6.900 ευρώ, θα πρέπει να καλύψει το νοικοκυριό με ίδια κεφάλαια, καθώς όπως τόνισε ο κ. Ψωμάς, για τέτοια μικρά συστήματα η επένδυση φαίνεται να γίνεται αντιοικονομική αν προσφύγει κανείς σε τραπεζικό δανεισμό, λόγω του επιτοκίου.

Σε αυτή την περίπτωση, το σύστημα θα αποσβεστεί στα 7,8 έτη, από την οικονομία στους λογαριασμούς ρεύματος. Στα υπόλοιπα 17,2 έτη της σύμβασης (οι συμβάσεις net-metering είναι 25ετούς διάρκειας) το κέρδος από την εξοικονόμηση θα ανέλθει σε 17.300 ευρώ.

Κέρδος 64.200 ευρώ για υψηλές καταναλώσεις

Στο σενάριο ενός νοικοκυριού που χρησιμοποιεί αντλίες θερμότητας ή έχει ηλεκτρικό αυτοκίνητο, η ετήσια κατανάλωση αγγίζει τις 12.000 kWh. Τότε, θα πρέπει να επιλέξει φωτοβολταϊκό μέγιστης επιδοτούμενης ισχύος (7 kW) και μπαταρία μέγιστης χωρητικότητας (7 kWh). Το κόστος θα ανέλθει στα 17.500 ευρώ και η επιδότηση στα 8.750 ευρώ, λαμβάνοντας και πάλι το μέσο προβλεπόμενο ποσοστό στήριξης (50%). Επομένως, θα χρειαστεί να καλύψει 8.750 ευρώ με ίδια κεφάλαια.

Η υψηλή κατανάλωση σημαίνει και υψηλή τιμή χρέωσης ρεύματος και, κατά συνέπεια, πιο «φουσκωμένους» λογαριασμούς. Επομένως, με την τοποθέτηση του φωτοβολταϊκού και της μπαταρίας, είναι μεγαλύτερη και η οικονομία. Ως συνέπεια, η απόσβεση της επένδυσης γίνεται στα 3,5 χρόνια, ενώ στα υπόλοιπα 21,5 έτη η εξοικονόμηση χρημάτων από τους λογαριασμούς ρεύματος «μεταφράζεται» σε καθαρό κέρδος 64.200 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider